G4Media.ro

Ministerul vrea să dubleze numărul de turiști străini care vizitează România până…

sursa foto: Pexels

Ministerul vrea să dubleze numărul de turiști străini care vizitează România până în 2035, până la 4,6 milioane

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a lansat, joi, spre consultare publică, ”Strategia naţională a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035”, transmite News.ro. Documentul planifică o creştere a numărului turiştilor străini la 2,8 milioane în anul 2025, apoi la 3,6 milioane turişti străini în 2030 şi ulterior la 4,6 milioane, în 2035, faţă de 2,64 milioane turişti străini în anul de referinţă 2019.

În vederea fundamentării strategiei, a fost realizată evaluarea sectorului turistic românesc. Această analiză a fost realizată în anul 2018 şi actualizată în anul 2022.

De asemenea, strategia îşi planifică şi majorarea încasărilor din turismul internaţional la 1,59 miliarde euro în 2025, la 2,27 miliarde euro în 2030 şi la 2,99 miliarde euro, în 2035, comparativ cu 1,45 miliarde euro în 2019.

”În privinţa dimensiunii internaţionale a cererii turistice, numărul de turişti străini a crescut cu 20% în perioada 2015-2019. În aceeaşi perioadă încasările din turismul internaţional au avut o evoluţie ceva mai temperată (+14,6% în anul 2019, comparativ cu anul 2015). Din păcate, evoluţia pozitivă de până în 2019 a fost întreruptă brusc, industria turistică fiind lovită puternic de de Pandemia Covid-19. Dacă în anul 2019 cheltuielile turiştilor străini se ridicau la aproape 1,5 miliarde euro, în anul 2020 a scăzut la mai puţin de 250 milioane euro, iar în anul 2021 au ajuns la aproximativ 400 milioane euro, cu 72,5% mai puţin decât în anul 2019. Suma medie cheltuită de un turist străin a scăzut cu 4,6% în perioada 2015-2019 şi cu 11,5% în 2021 comparativ cu anul 2019”, se arată în Strategie.

De asemenea, autorităţile îşi planifică şi creşterea cheltuielilor medii per turist la 650 de euro în anul 2035, de la 541 euro în 2019.

Prin această strategie, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului îşi planifică şi creşterea numărului de locuri de muncă în domeniul turismului (hoteluri şi restaurante) la 328.571, de la 187.057 în anul 2019.

Potrivit ”Strategiei naţionale a României pentru dezvoltarea turismului 2023-2035”, turismul în România se confruntă cu două mari provocări:

– turiştii care vizitează în prezent România nu cheltuie suficient la nivelul destinaţiei;

– nu sunt atraşi suficienţi turişti care au posibilitatea şi dispoziţia de a cheltui mai mult la nivelul destinaţiei (turişti cu bugete mari pentru cheltuieli în destinaţie).

Documentul urmăreşte o dezvoltare planificată a turismului românesc, prin adoptarea unui plan de acţiune care să preîntâmpine provocările sectoriale şi să le soluţioneze eficient.

De precizat, în anii precedenţi, guvernul a încercat consolidarea tuturor reglementărilor aplicabile turismului într-o Lege a Turismului, demers nematerializat până în prezent.

”Conform experţilor în domeniu, din analiza ofertei turistice, a pieţei de bază şi a programelor de marketing naţionale, rezultă că România deţine un mix bogat de atracţii naturale, culturale şi medicale/de wellness, unice, de talie mondială care sunt gata să fie valorificate. Principala provocare prezintă două aspecte: (1) turiştii care vizitează în prezent România (interni şi internaţionali) nu cheltuiesc suficient la nivelul destinaţiei; şi (2) nu sunt atraşi suficienţi turişti străini care să cheltuie un buget peste medie. La rândul lor, aceste aspecte sunt cauzate de atracţii turistice insuficient dezvoltate şi/sau dificil accesibile; oportunităţi de consum turistic insuficiente şi greu de găsit; calitatea necompetitivă a experienţelor şi serviciilor disponibile în cadrul destinaţiilor turistice; şi o slabă capacitate de elaborare de politici publice în domeniul turismului, segmentarea inadecvată a pieţei şi vizibilitatea internaţională limitată a obiectivelor turistice şi a experienţelor unice de călătorie pe care le poate oferi România. În plus, pe fondul Pandemiei, odată cu restricţiile instituite, aceste probleme s-au adâncit şi mai mult”, se menţionează în document.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vorbele e gratis.

    Să trecem de la fapte la vorbe! PSD. și furt.

    Mai era unul la PSD care a făcut ani de zile cu gura Dracula Park, mai era, că numai e.

  2. Rugati-l pe câciu sa va ajute căci el e specialist in dublarea din pix a cifrelor care dau bine la popor.
    Mai intâi dati un mop pe la sosiri in aeroporturi, desfundati eventual si alea doua toalete pentru 300 de oameni si abia dupa aia promovati si voi turismul in România.

  3. haoleuuuu ? ca cum ? cu arcanu’ ? ii pacaleste ca ii duce in alta parte? din hartie?
    adevarul ca ce turist nu si-ar dori sa vina pe litoralul nostru, mai vede o bataie cu salvamari cu jandarmi, steagul rosu tot timpul, mai o mina ruseasca care explodeaza, mai o samanta / gogoasa/ porumb fiert vandut de cetatzeni
    sau la munte, mai da cu nasul de ursulet .. de pet ..

  4. Ba, mai bine să se ducă in alte țări! Decât să vină in România, unde cei din HORECA (mai ales hoții de pe litoral) le servesc, cum au dovedit controalele de atâtea ori), mâncare alterată, pregătită in mizerie, cu ingrediente expirate din 2014 şi puse la congelat! Ca turist in România, rişti să ajungi la spital, cu toxinfecție alimentară, E-coli sau cine mai ştie cu ce boli, luate din restaurante! Patronii de terase, dau manelele tare, de-ți sparg timpanele! Asta e țigănie, nu turism! Aşa că, mai bine-n alte țări, până când românii nu dovedesc ca stiu sa facă turism!!

  5. – „guvernul a încercat consolidarea tuturor reglementărilor aplicabile turismului într-o Lege a Turismului, demers nematerializat până în prezent.” – nu i-a lasat opozitia
    – „o slabă capacitate de elaborare de politici publice în domeniul turismului” -multi speciali/sti
    Va era dor de PCR? autocritica+ angajamente? 1 milion de turisti la hectar