De ce l-a luat Ciolacu pe Ponta consilier onorific
Premierul Marcel Ciolacu l-a instalat, vineri, pe fostul premier Victor Ponta în poziția de consilier onorific în domeniul relațiilor economice internaționale. Ponta a susținut că nu este interesat de politica internă, că nu va fi remunerat și că își va pune la dispoziția premierului experiența și cunoștințele în domeniul economic. Mutarea premierului i-a surprins pe mulți. N-a fost foarte clar de ce-ar avea nevoie Ciolacu fix de Ponta pentru a-l consilia la guvern după ce fostul premier a tot încercat, fără succes, să revină în PSD, a cochetat cu AUR și părea gata să revină politic alături de extremistul George Simion. A încercat să blocheze astfel intrarea lui Ponta în AUR? A căutat liderul PSD să evite întărirea partidului extremist printr-o evantuală alianță cu Pro România, care ar fi produs puțină confuzie în electoratul pesedist?
Apoi, cum de a acceptat un politician super orgolios ca Victor Ponta o poziție atât de neînsemnată: consilier onorific la Guvern? Oricât de tare s-a străduit fostul premier să joace cartea modestiei, afirmând că nu trebuie să joace neaparat din poziția de căpitan dacă este primit într-o echipă, n-a convins pe nimeni. Ponta este un politician ambițios și, cu toate păcatele lui, știe că este mult peste ce mișună azi la vârful politicii românești. De ce-ar fi acceptat atât de ușor să joace un rol de figurant în tribune, un fel de băgător de seamă în guvern și asta după ce a fost prim-ministru?
Din unele informațiile obținute de G4Media.ro rezultă că există o altă posibilă explicație pentru mutarea-surpriză a premierului Marcel Ciolacu: Recuperarea lui Ponta ar putea avea legătură cu candidatura la Primăria Capitalei. Știm deja că Marcel Ciolacu însuși a luat în calcul candidatura la primăria Bucureștiului, văzută ca o trambulină pentru Cotroceni. Din poziția de premier a lansat deja câteva rafale în direcția lui Nicușor Dan, un alt semn destul de clar că primăria Capitalei este pe agenda de priorități politice ale liderului PSD.
Dacă se va decide totuși să nu candideze la primărie, Ciolacu are nevoie de un plan B, de o rezervă, de un potențial candidat. Chiar dacă liderul PSD declară că varianta Gabriela Firea încă rămâne valabilă, scandalul Azilelor Groazei din Voluntari l-a ajutat să scape de marele său rival intern. Ciolacu o suspecta pe Firea că dacă va lua Bucureștiul, va revendica în partid funcția de lider și apoi poziția de candidat la președinție din partea PSD în 2024. Dacă Ciolacu mizează într-adevăr pe Ponta într-un joc politic mai sofisticat, vom vedea în perioada următoare. Unele voci vorbesc deja despre o fuziune iminentă a Pro România cu PSD în această toamnă, ceea ce ar însemna cu întoarcerea fiului risipitor acasă cu un an înainte de cele patru șiruri de alegeri.
Încă două observații: recuperarea lui Ponta în guvern este încă un pas pe care Ciolacu îl face în conflictul mocnit cu președintele Klaus Iohannis. A-l lua consilier pe relații economice internaționale pe marele adversar al președintelui Iohannis din 2014 reprezintă un afront pe față adus Cotroceniului. Nu m-aș mira ca Ponta să fie buzduganul cu care Ciolacu va lovi în Klaus Iohannis în timpul campaniei, când va avea nevoie de un adversar, de un sac de box, iar acesta nu poate fi Nicolae Ciucă, nici partidele din opoziție, USR sau AUR.
A doua observație: dacă acceptăm că din punct de vedere politic Ponta era aproape mort, atunci putem spune că Marcel Ciolacu ”și-a băgat mortul în casă”. Nici n-a intrat bine în Guvern, că fostul premier a acaparat comunicarea pe zona guvernamentală, fiind un bun vorbitor care știe cum să capteze atenția publicului. Ce vă imaginați că va face Ponta dacă ar câștiga, să zicem, primăria Capitalei cu sprijin PSD și eventual PNL? Cât i-ar lua să încerce preluarea președinției partidului?
În treacăt fie spus, Victor Ponta este consilier onorific neremunerat la Guvern pentru că dacă l-ar fi făcut consilier de stat ar fi trebuit să depună declarație de avere. Acolo ar fi trebuit să-și declare interesele, contractele de consultanță din Turcia, Serbia, eventual China și alte țări prietene. Apropo de consilierea pe relații economice internaționale, expertiza lui Ponta este mai degrabă în zone din afara parteneriatelor strategice ale României. Dar și această poziție aparent neînsemnată îl ajută să crească simțitor valoarea viitoarelor contracte de consultanță. N-o fi cea mai tare poziție din Guvern, dar nu este nici o afacere proastă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii