Emanuel Ungureanu (USR): Compartimentul de Arși de la Spitalul Județean Mureș a fost desființat în 2019, în mandatul Sorinei Pintea (PSD) și al unui manager numit tot de PSD
Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, susține că desființarea compartimentului de Arși de la Spitalul Județean Mureș în 2019, a fost luată „din cauza unor interese materiale meschine”, în timpul mandatului Sorinei Pintea de la PSD și al unui manager numit tot de PSD, Ovidiu Gârbovan. În schimb, afirmă deputatul Ungureanu pe Facebook, conducerea Spitalului Județean Mureș a înființat „în locul compartimentului de Arși o secție de chirurgie reconstructivă unde, la cerere, femeile se alegeau cu o pereche de silicoane nou-nouțe!”
Ungureanu mai spune că doi medici, Carmen Friciu și dr. Boțan, cel care și înființase compartimentul pentru arși în anul 1986, s-au opus public acestei decizii, precum și în instanță, unde ar fi avut câștig de cauză în 2021.
În vara lui 2019, Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a anunţat desfiinţarea singurului compartiment pentru tratarea arşilor din judeţ, pe motiv că instituţia sanitară nu s-a adaptat cerinţelor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 476 din 2017 pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri de gravitate redusă, în locul acestuia fiind înfiinţat un compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucţie mamară, nota atunci Agerpres.
Personalul medical specializat care lucra pe partea de arşi a acuzat, la vreme respectivă, conducerea SCJ Mureş că, timp de doi ani, nu a investit nimic pentru conformarea compartimentului la normele prevăzute în Ordinul 476/2017, iar în cele din urmă a decis înfiinţarea unui compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucţii mamare, în condiţiile în care mai există o astfel de secţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Medicii şi asistentele de la fostul compartiment de arşi susţin că nu înţeleg raţiunea pentru care conducerea SCJ Mureş a optat pentru o astfel de specializare, în condiţiile în care la secţia similară de la SCJU Târgu Mureş se fac cel mult 5-6 reconstrucţii mamare pe an, pe când fluxul de pacienţi cu diferite arsuri este destul de mare, cel puţin 120 de pacienţi pe an, atât în ambulatoriul de specialitate, cât şi pe internările de zi şi pe cele continue.
De cealaltă parte, managerul SCJ Mureş, dr. Ovidiu Gârbovan a declarat, în iulie 2019 pentru Agerpres, că spitalul nu a putut îndeplini condiţiile prevăzute în Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 476/201 şi că, în perspectivă, la Târgu Mureş va fi construit un centru de arşi, pentru care ar exista finanţare, dar încă nu a fost identificat un teren.
Managerul SCJ Mureş susținea că niciun spital din ţară nu are spaţiile prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 476 din 2017 şi că nici spitalul său nu îşi mai asumă îngrijirea pacienţilor cu arsuri grave.
„Când se va face acel centru de arşi vor fi şi paturi pentru arşi”, a susţinut atunci dr. Ovidiu Gârbovan, care a precizat că, în cazuri deosebite, se va recurge la procedura standard, aceea de a anunţa Bucureştiul, şi se vor acorda primele îngrijiri până se va elibera un pat la Centru de Arşi din capitală sau până se va face transferul în străinătate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii