Procurorii arădeni fac cercetări la trei luni după tăierea unor arbori din centrul orașului, între care și cel mai bătrân stejar din Arad/ Tăierile au fost făcute la comanda primăriei
Procurorii arădeni fac cercetări după tăierea unor arbori dintr-un parc din centrul municipiului Arad, la comanda Primăriei, între care cel mai bătrân stejar din oraş, caz care a declanşat un val de reacţii critice din partea populaţiei. Tăierile au avut loca la sfârșitul lunii mai și în iunie.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad a anunţat, luni, că s-a sesizat din oficiu în legătură cu tăierea arborilor.
„S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea dispozitivelor speciale de marcat prevăzute la art. 63 fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, faptă prevăzută de art. 1071 alin. 1 din Legea 46/2008. Totodată, prin ordonanţa procurorului din data de 24.08.2023 s-a dispus predarea de îndată de către Primăria Arad, prin reprezentant legal, a tuturor înscrisurilor care au stat la baza adoptării deciziei de a tăia cei doi arbori din Parcul Mihai Eminescu în luna mai, respectiv luna iunie a anului 2023. Cercetările continuă, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale”, a transmis Parchetul, potrivit Agerpres.
La sfârşitul lunii mai, numeroase critici au apărut în mediul online după ce Primăria Arad a tăiat cel mai bătrân stejar din oraş, care avea aproximativ 150 de ani şi se afla într-un parc din centrul municipiului, invocându-se că era un pericol pentru siguranţa oamenilor, în timp ce unii specialişti susţin că arborele nu trebuia sacrificat.
Inginerul silvic Ovidiu Pârv, fost director al Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului, a criticat imediat demersul Primăriei într-o postare pe Facebook, care s-a „viralizat”.
„Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros şi monumental stejar din oraş, un copac situat la câţiva zeci de metri de Primărie. I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai pe angajaţii de la serviciul edilitar din Primărie, persoane bine intenţionate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată. Siguranţa populaţiei nu intră în discuţie în acest caz, aducând argumente cum este prezenţa unei scorburi situate la 2 metri înălţime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost şi reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă. Se vede clar în toate secţiunile că lemnul nu are nicio urmă de putrefacţie şi dacă veneam peste 100 de ani în parc, stejarul era tot acolo”, a scris inginerul silvic.
El a adăugat că Primăria Arad a cumpărat în 2019 un tomograf special pentru arbori, cu ajutorul căruia se putea diagnostica stejarul sacrificat.
„Cred că la ora actuală au două astfel de aparate, dar nu le folosesc pentru că specialistul avut a plecat la Garda de Mediu. Un astfel de aparat nu a costat decât 157.000 de lei (fără TVA), dar folosirea lui ar fi dovedit că stejarul nu reprezenta niciun pericol public pentru populaţie şi ar fi salvat un copac monumental, cu o valoare mult mai mare decât 157.000 lei”, a mai scris inginerul silvic.
Postarea sa a fost redistribuită de mulţi arădeni, dar şi de organizaţii civice sau politicieni, stârnind în primele zile sute de reacţii critice la adresa municipalităţii.
Totuşi, administraţia locală a transmis că stejarul reprezenta un pericol pentru trecători.
„S-a constatat că la aproximativ 1,5 metri de trunchi şi la 5 metri înălţime în coronament, stejarul era scorburos şi prezenta stare de putrefacţie. Totodată, fusese invadat de cuiburi de furnici care favorizează degradarea sa. În plus, în urma torsionării de la vânt au apărut fisuri longitudinale noi. În condiţiile date, arborele în cauză putea pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Ca urmare, s-a decis tăierea lui, însă numai după obţinerea tuturor avizelor legale”, susţinea Primăria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu