”Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie” / Klaus Iohannis, la trei zile după revelație: Delta Dunării, soare, liniște, odihnă, poze, zâmbete, ținută all white
După o frumoasă vacanță deranjată doar de tragedia gravidei moarte după șapte ore în spitalul din Botoșani, de accidentul provocat de un tânăr drogat la 2 Mai soldat cu doi morți și de explozia de la Crevedia, președintele Klaus Iohannis a decis totuși să rupă tăcerea. Marți, la trei zile de la explozie, când nimeni nu mai credea că președintele României există cu adevărat din cauză că ultima dată fusese văzut public acum două săptămâni, de Ziua Marinei, președintele Iohannis a luat prin suprindere o țară întreagă făcându-și apariția la spitalul Floreasca unde a vizitat răniții.
Președintele n-a avut nimic de spus. Nu s-a mai certat cu guvernul, nici cu PSD, cum a făcut-o de pildă după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț din noiembrie 2020 și nici nu a mai găsit atât de repede ca acum trei ani ”autorul moral”, precis identificat atunci în partidul condus azi de Marcel Ciolacu. Nu avea nici un rost, din moment ce azi nu suntem nici în campanie electorală și nici nu mai candidează la vreo funcție aleasă. Dimpotriva, tot ce mai speră acum este o funcție numită la Bruxelles, unde va avea nevoie – ăsta da ghinion – chiar de susținerea lui Marcel Ciolacu. Așadar, nu era chiar o idee bună să zică din nou ceva rău despre PSD, deși atât primarul din Crevedia, cât și primarul din Caracal sunt pesediști.
Președintele a avut însă revelația zodiei nefaste în care a intrat România și ridicat o serie de întrebări filozofice.
„Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoșani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit?”
Dacă vă grăbiți să-i amintiți că România este ”statul eșuat” pe care tot președintele l-a proclamat în urma incendiului de la Constanța, atunci tot șeful statului v-a răspus deja. Vă grăbiți, politicieni mai vorbesc prostii în vâltoarea campaniei electorale, cu toate că atunci când a folosit sintagma ”stat eșuat” nu era nici o campanie, ci toamna anului 2021, adică la un an distanță de ultimele alegeri și foarte departe de următoarele. Prin urmare, rămâne ca noi să rumegăm pe toate părițile întrebarea ridicată de președinte, care, după avalanșa de tragedii care au lovit țara, a găsit cel mai potrivit loc unde să petreacă un week-end relaxat împreună cu soția: în Delta Dunării.
A ajuns aici vineri, îmbrăcat într-o ținută sport all-white, perfect asortat cu vestimentația soției, ca două staruri de cinema. S-a oprit să facă poze, s-a întreținut jovial cu turiștii și s-a plimbat cu barca într-o acțiune menită să marcheze ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării. A lansat o invitație către toți românii să viziteze acest loc mirific, Delta, dar a avertizat asupra pericolelor care amenință frumusețea locurilor: pescuitul intensiv și șalupele turiștilor.
Greu de imaginat ceva mai lipsit de empatie, de inadecvare, decât acest comportament rupt complet de realitatea constatată de el însuși în urmă cu trei zile: ”Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie”. Nu ar fi prima dată când președintele Klaus Iohannis acordă prea puțină atenție marilor evenimente politice și sociale din țara pe care o conduce. De pildă, pe data de 30 octombrie 2021, în ziua în care s-au împlinit șase ani de la incendiul de la clubul Colectiv, în care 64 persoane și-au pierdut viața, președintele Klaus Iohannis a jucat o partidă de golf la Pianu.
La vremea respectivă, România era în plină criză sanitară. De aproape o lună țara nu avea guvern, iar numărul de infectări și decese crescuse atât de mult, încât România a ajuns pe locul 1 în lume la numărul de morți raport la milionul de locuitori. Două săptămâni mai târziu, președintele Klaus Iohannis a mers la Clubul de golf Paul Tomiță din Pianu de Jos, județul Alba.
Vedem așadar un tipar de comportament. Cu cât criza este mai mare, cu atât președintele tinde să fugă cât mai departe de probleme. Liniștea personală pare mai importantă decât criza națională. Mandatul lui Klaus Iohannis la Cotroceni a însemnat o continuă abdicare de la exercitarea atribuțiilor sale de președinte dublată de o atititudine de monarh, cu o pasiune nedismulată pentru poze, călătorii și o viață cât mai tihnită.
Unii vor spune că viața merge înainte, că planeta nu se oprește în loc după câteva accidente și tragedii. Au existat și vor mai exista. Ce-ar trebui să facă președintele? Să se închidă în Palatul Cotroceni? Să-și anuleze vacanțele chiar dacă tot mandatul său pare un week-end prelungit? Sigur că pământul nu se oprește în loc, iar momentele tragice din viața unei comunități trebuie cumva depășite.
Acest lucru trebuie făcut în limitele bunului simț. Există un ritm al ieșirii din tragedie, altfel mesajul transmis este de insensibilitate și lipsă de empatie față de suferințele victimelor. Societatea întreagă este încă traumatizată, șocată, speriată chiar de șirul de tragedii care toate indică instituții nefuncționale și un stat indiferent. Nu este nevoie de și mai multă indiferență manifestată la vârful statului.
Klaus Iohannis putea amâna momentul de relaxare în Delta Dunării, așa cum au făcut de pildă cele două mari partide aflate la guvernare, PSD și PNL. Ambele aveau programate școli de vară la mare pentru începutul lunii septembrie, însă și-au anulat evenimentul pe motiv că distracția politicienilor ar arăta cam indecent după atâtea tragedii.
Or, dacă partidele aflate la guvernare au avut minima decență să pună în paranteze o petrecere de weekend, de ce n-ar fi procedat la fel șeful statului? Și așa ajungem din nou la chestiunea filozofică ridicată chiar de Klaus Iohannis la care încă rumegăm cu toții: ”Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici?”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii