G4Media.ro

SONDAJ Cum votează cetățenii moldoveni dacă ar trebui să aleagă între Uniunea…

Sursa: ucr.radio

SONDAJ Cum votează cetățenii moldoveni dacă ar trebui să aleagă între Uniunea Europeană și Uniunea Economică Eurasiatică

La un eventual referendum la care votanții ar avea de ales între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, 47% ar selecta prima opțiune, iar 32,5% – pe cea de a doua. 16% dintre respondenți nu au decis sau nu au știut ce să răspundă, iar 4,5% au declarat că nu ar participa la un astfel de exercițiu electoral. Datele se conțin în Barometrul Opiniei Publice 2023, realizat de compania sociologică CBS-AXA și prezentat de Institutul de Politici Publice, transmite IPN, citată de Rador.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroșie, a declarat că, dacă sunt analizate răspunsurile anterioare la această întrebare, se poate observa că cel mai mare procent al celor care ar vota pentru Uniunea Europeană este 56%. Acest maxim a fost atins în iunie 2021. Pe parcurs, acest indicator a coborât la 48%, 47%. Cât despre opțiunea pentru Uniunea Economică Eurasiatică, pentru ea s-au pronunțat anterior circa 31,7%, iar acum acest indicator este ușor în creștere ajungând la 32,5% în actualul sondaj.

„Este o întrebare la care trebuie să se gândească politicienii, dar și noi trebuie să ne gândim cum să convingem cetățeanul că integrarea în Uniunea Europeană este calea cea mai importantă pentru Republica Moldova. Ea trebuie gândită și votată în cadrul unui referendum”, este de părere Arcadie Barbăroșie.

Analistul politic Igor Boțan, membru al juriului, consideră curioasă această creștere în rândul celor care optează pentru Uniunea Economică Eurasiatică. „Care de fapt nu există. Dacă ne uităm atent, acest spațiu este măcinat de războaie, de conflicte interne, de izolare internațională, cel puțin pentru două state din Uniunea Economică Eurasiatică. Mai degrabă cred că aici efectul este de polarizare”. „ești ori cu ai noștri, ori cu ai lor. Și cred că acest fenomen trebuie luat în considerație”, a notat Igor Boțan.

În opinia sa, trebuie analizat și contextul, pentru că el este cel care modelează poziționarea respondentului, iar din poziționare vin cumva prin inducție și răspunsurile la foarte multe întrebări. „Răspunsurile par a fi uimitoare, dar dacă este luat în considerație contextul, înțelegem că comportamentul cetățenilor nu este atât de indecis, nedeterminat. Și mai era un lucru foarte important legat de atitudinea cetățenilor față de libertăți și alte lucruri, atitudinea față de proprietatea privată. Cred că acest gen de răspunsuri trebuie studiate de guvernanți, de economiști. La prima vedere pare că este o contradicție, dar părerea mea este că nu e vorba despre contradicții, ci despre faptul că oamenii percep într-un anumit fel lucrurile pornind de la interesele proprii și nu de la lucruri obiective”, a mai spus Igor Boțan.

Potrivi sociologului Vasile Cantarji, vicedirector CBS-AXA, că sondajul a fost realizat în perioada 9-23 august pe un eșantion de 1 215 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3%.

Cercetarea a fost efectuată cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova.

Sursa: IPN

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni în mod direct dacă vrem în UE. A forțat Adrian Năstase vreme de câteva zile un vot de modificare a constituției care (vezi Doamne) includea și această problemă tratată ca fiind ”e la sine înțeleasă”.

    • Pasii decisivi au fost realizati de Constantin escu si Casa Regala. E suficient sa iti aduci aminte de PNA care dadea NUP pt fiecare mare corupt al tarii. Ar trebui sa ii spui multumescu Uniunii pentru ca ne-a civilizat. Cum arata tara inainte de UE si cum arata dupa!

    • La cum pui problema, e bine ca nu „ne-a intrebat nimeni” .

  2. Indiferent daca vrei sau nu e putin probabil ca Moldova sa reintre in componenta Romaniei fix cum a fost in 1918. Pentru noi interesul e ca ei sa intre in UE si NATO. Astfel nu mai avem nevoie de Unire.

  3. Intelectualii și oengeurile ar trebui să-și intensifice activitatea peste Prut în criza asta de politicieni.

  4. Dacă R Moldova intră in UE, NATO, Schengen, poți locui, munci, vizita R. Moldova exact ca si Romania! Similar cu Ucraina – Bugeac, Bucovina! Interesul nu este să plecăm la luptă pentru cucerirea Moldovei cum fac troglodiții de ruși in Ucraina, interesul nostru este să trăim in pace și Ucraina si R Moldova să intre in UE, NATO, Schengen să scăpăm cu adevărat de cosmarul asupririi rusești!

  5. @Guttutenberg. Nici cu Viena n-ai nimerit-o!
    Diktatul/Tratatul de la |Viena a privit doar cedarea Transilvaniei de NV. Basarabia a fost ceruta direct de rusi, prin nota ultimativa din 26 iunie 1940 adresata guvernului Romaniei