Sportswashing: Arabia Saudită a cheltuit în vară aproape 900 de milioane de dolari pentru a transfera fotbaliști străini/ Saudiții aplică cel mai des pedeapsa cu moartea, iar anul acesta au executat cel puțin 100 de oameni
Cheltuielile exagerate ale Arabiei Saudite pentru fotbaliști de primă ligă au transformat-o instantaneu într-una dintre cele mai mari piețe de transferuri din acest sport, depășind puteri fotbalistice precum Spania și Italia, scrie Bloomberg.
Echipele din regat au cheltuit 875,4 milioane de dolari pentru aducerea de jucători străini de la 1 iunie la 1 septembrie, potrivit celui mai recent International Transfer Snapshot al FIFA. Doar cluburile englezești, cu 1,98 miliarde de dolari, au cheltuit mai mult în această perioadă.
Este o schimbare dramatică față de acum un an – când Arabia Saudită nici măcar nu intra în top 10 în ceea ce privește cheltuielile – și subliniază măsurile luate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman pentru a diversifica economia saudită în sport și turism și pentru a o face mai puțin dependentă de țiței.
În acest an, starul brazilian Neymar, câștigătorul Balonului de Aur Karim Benzema și fostul căpitan al lui Liverpool FC, Jordan Henderson, s-au mutat cu toții în Arabia Saudită pentru contracte pe bani mulți. Aceste semnături au urmat sosirii, care a schimbat jocul, a simbolului portughez Cristiano Ronaldo în Saudi Pro League la sfârșitul anului 2022.
O parte esențială a impulsului fotbalistic al Arabiei Saudite, despre care unii critici spun că este o încercare de a revizui reputația regatului în ceea ce privește drepturile omului prin „spălarea sportului”, a fost decizia recentă de a transfera controlul a patru cluburi din Saudi Pro League către Fondul de Investiții Publice susținut de stat.
Arabia Saudită este interesată de intrarea în Liga Campionilor la fotbal
Cu siguranță, raportul FIFA 2023 evidențiază, de asemenea, cât de mult mai are de parcurs Arabia Saudită în dezvoltarea talentelor locale, de primă ligă. Aceasta a generat încasări din transferuri de doar 15,7 milioane de dolari din vânzările de jucători între 1 iunie și 1 septembrie, situându-se pe locul 34. Fereastra de transferuri din Saudi Pro League s-a închis oficial la 7 septembrie.
Richard Masters, șeful primei ligi engleze, a declarat că nu vede Arabia Saudită ca pe o amenințare, deoarece cheltuielile sale sunt mai mici decât veniturile locale din fotbalul de acolo. „Nu poți continua să investești înaintea veniturilor pentru a avea o competiție de succes”, a declarat Masters la o conferință de presă recentă.
Cluburile germane au generat 1,11 miliarde de dolari din vânzările de jucători în vară – mai mult decât cele din orice altă țară. Cluburile engleze au fost pe locul al doilea, cu încasări totale de 956,2 milioane de dolari, urmate de cele din Franța, cu 887,8 milioane de dolari, și Italia, cu 886 milioane de dolari.
Cel puţin o sută de persoane au fost executate în Arabia Saudită de la începutul anului
Arabia Saudită, una dintre ţările în care pedeapsa cu moartea este aplicată cel mai des, a executat cel puţin o sută de peroane de la începutul acestui an, ceea ce a determinat organizaţia Amnesty International să denunţe vineri „un dispreţ glacial pentru dreptul la viaţă”, scrie AFP.
Prima economie arabă şi cel mai mare exportator de ţiţei din lume, extrem de bogata monarhie din Golf este acuzată în mod regulat de grave încălcări ale drepturilor omului, de către ONG-uri şi chiar de unii dintre partenerii săi occidentali, începând cu SUA.
„În contradicţie flagrantă cu promisiunile lor de a limita recurgerea la pedeapsa cu moartea, autorităţile saudite au executat deja o sută de persoane anul acesta, demonstrându-şi dispreţul glacial pentru dreptul la viaţă”, a denunţat Heba Morayef, responsabilă pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a Amnesty Internaţional.
Într-un comunicat, ea împărtăşeşte „îngrijorările” ONG-ului pentru condamnaţii aflaţi pe culoarul morţii care erau minori în momentul comiterii faptelor ce li se reproşează.
În total, 102 de persoane au fost executate de la începutul anului în Arabia Saudită, potrivit unui bilanţ al AFP, bazat de date oficiale.
Unele persoane au fost condamnate la pedeapsa capitală pentru „orice, mergând de la câteva tweet-uri până la delicte legate de droguri, în urma unor procese extrem de inechitabile”, a denunţat Heba Morayef.
În 2022, Arabia Saudită a executat 147 de condamnaţi.
ONG-urile estimează că Arabia Saudită se numără printre ţările unde pedeapsa cu moartea este aplicată cel mai des, alături de China şi Iran.
Potrivit mai multor organizaţii, aceste execuţii s-au înmulţit considerabil după instalarea la putere, în 2015, a regelui Salman, care a lăsat frâiele puterii fiului său Mohammed bin Salman.
Acuzaţiile privind încălcarea drepturilor omului au umbrit imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman şi au complicat relaţiile sale cu cel mai mare mare partener al său, SUA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank