G4Media.ro

VIDEO Povestea lui Ken, japonezul care a ales cetățenia română și care…

sursa foto: Arhivă personală

VIDEO Povestea lui Ken, japonezul care a ales cetățenia română și care a depășit diferențele culturale dintre Japonia și Europa prin judo

Jigoro Kano, fondatorul judo-ului, a declarat când a creat sportul acesta (1882) „judo-ul este arta prin care se folosește puterea fizică și psihică prin cea mai eficientă manieră. Dar scopul final este ca practicantul să-și perfecționeze caracterul și să aducă un beneficiu acestei lumi”.

Ken Uemura este un sportiv jumătate român-jumătate japonez. Tatăl său este japonez, iar mama sa este româncă. Tânărul a locuit în Tokyo până în 2010, când, la 10 ani, a venit în România pentru a locui aici cu mama sa.  Atunci a renunțat la cetățenia japoneză pentru că Tokyo nu permite să ai mai multe cetățenii. 

El a explicat în cadrul proiectului ENTR (video mai jos) cum a reușit să treacă de schimbarea bruscă de cultură, mediu și societate și cum a folosit judo-ul pentru a trece peste anxietate și a-i facilita interacțiunea cu oamenii. A reușit să facă performanță în România și a vorbit despre provocările pe care le-a întâlnit în parcursul competițional.

„Prima zi de școală a fost grea pentru mine. Materiile erau diferite față de ce studiam în Japonia. Am avut profesori buni dar nu prea m-au ajutat să țin pasul. Spre exemplu în Japonia în clasele primare nu se studiază limba engleză, iar pentru mine a fost mult mai greu să învăț în același timp două limbi”, a declara tânărul. 

Totodată, el a vorbit și despre cum i s-a instalat anxietatea din cauza anumitor colegi care râdeau de faptul că el nu cunoaște limba română. I-a numit ”prietenoși” deși colegii îl priveau ca pe un străin.

La 12 ani și-a căutat un loc unde să se exteriorizeze. Atunci a fost momentul în care s-a apucat de judo iar Ken a declarat că antrenamentele dificile l-au făcut să treacă peste toate greutățile cu care s-a confruntat din cauza schimbărilor majore: ”Trăind fiecare zi, ieșind din zona de confort m-a ajutat să fiu cine sunt azi”, a adăugat acesta. 

Nu i-a fost ușor să facă performanță. Sportivul jumătate nipon, jumătate român a declarat că principalul impediment cu care s-a confruntat în parcursul său a fost lipsa fondurilor. „Nu toate cluburile au o situație financiară atât de bună încât să meargă la toate competițiile din țară. Mai ales în cazul competițiilor internaționale”; a menționat sportivul.

De asemenea, el a vorbit și despre antrenorii din lumea sportului românesc. El a declarat că a întâlnit două tipuri de antrenori: cel care este aproape de sportiv și nu îi este doar antrenor și încearcă să cunoască persoana, nu atletul, îl interesează de problemele lui, cum gândește sau ce îl motivează. Iar al doilea tip de antrenor este cel egoist căruia nu-i pasă de atlet ci doar de rezultate, a mai povestit Ken.

Ken a obținut locul 1 la Campionatul național de cadeți și locurile 3 la Campionatul balcanic de cadeți și Campionatul național pe echipe de seniori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu este un interview realist. A venit pentru ca s-a plictisit de țara lui. Alegerea lui îi aparține dar nu vedem nici o logica, România e o țară mult înapoiată la multe capitole. Oare va rezista aici? Nu prea cred.

  2. Trebuie sa fii nebun sa alegi România in domeniul oricărui sport…