G4Media.ro

Se navighează din nou între România şi Serbia, pe râul Bega /…

sursa foto: PNL

Se navighează din nou între România şi Serbia, pe râul Bega / Pentru prima dată după 70 de ani / ”Timişoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port”

Graniţa dintre România şi Serbia s-a deschis, doar în acest weekend, pe râul Bega, după aproape 70 de ani. Mai multe ambarcaţiuni au putut circula între cele două ţări, iar duminică dimineaţă opt bărci din Serbia erau ancorate la Timişoara, în zona centrală, în apropiere de Catedrala Mitropolitană, informează News.ro.

Bărcile au parcurs 30 de kilometri, pe partea românească a râului Bega.

”Timişoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port! Pentru prima dată în aproape 70 de ani, opt ambarcaţiuni din Serbia sunt ancorate în Timişoara! Parcurgerea celor 30 de kilometri de canal românesc a fost posibilă datorită proiectului “Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega” finanţat prin Programul INTERREG IPA Romania Serbia. Consiliul Judeţean Timiş alături Inspectoratul Teritorial de Poliţie de Frontieră Timişoara şi ABA Banat a făcut posibilă deschiderea punctului de trecere a frontierei pe canalul Bega, setând astfel un standard care ne permite să visăm la un port în Timişoara”, a transmis Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Tot în acest weekend a fost deschisă graniţa dintre România şi Serbia pe pista de biciclete care leaga cele două ţări şi care a fost construită pe digul râului Bega. Următorul weekend în care trecerea în ţara vecină va fi posibilă pe pista de pe malul Begăi este 28 – 29 octombrie, ultimul din acest an.

Anul trecut s-a încheiat proiectul ”Repararea infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega”, în valoare de 13,85 milioane euro, din care 11,77 milioane euro bani de la Uniunea Europeană prin programul IPA, care s-au împărţit în două. Jumătate au revenit părţii române care a refăcut ecluza de la Sânmihaiu Român, de lângă Timişoara şi a asigurat semnalizarea costieră, iar cealaltă jumătate a revenit părţii sârbe, care a reparat nodurile hidrotehnice de la Srpski Itebej şi Klek. Pe lângă aceşti bani, 917.000 euro au reprezentat cofinanţare de la bugetul naţional, iar 141.000 euro a fost contribuţia ABA Banat şi Consiliul Judeţean Timiş.

Canalul Bega are 114,5 km porţiune navigabilă, 44,5 km sunt pe teritoriul României, iar restul de 70 de km pe teritoriul sârbesc.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pana una alta Timișoara nu e legată cu tren de Serbia datorită incompetentei celor doua guverne de fiecare parte a graniței. Nu exista niciun tren care sa meargă in Serbia de ani buni și lui Grindeanu nu ii pasa