G4Media.ro

SURSE: Pachetul de măsuri fiscale, în linie dreaptă. Premierul Ciolacu, întâlnire decisivă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE: Pachetul de măsuri fiscale, în linie dreaptă. Premierul Ciolacu, întâlnire decisivă cu miniștrii Finanțelor și Justiției. Luni va fi adoptat în guvern

Update 12.23: Ședința de guvern a fost amânată cu două ore, pentru ora 15.00, potrivit unui nou comunicat al executivului

Update 11.55: Ședința de guvern la care ar urma să fie adoptat proiectul fiscal e programată la ora 13.00, potrivit unui anunț al executivului.

Articol inițial: Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni dimineață la guvern cu miniștrii Finanțelor, Marcel Boloș, și Justiției, Alina Gorghiu, pentru a definitiva pachetul măsurilor fiscale menite să reducă deficitul bugetar în 2023 și 2024, potrivit informațiilor G4Media. Azi ar urma să fie adoptat în guvern.

La ședință participă și Marian Neacșu, șeful cancelariei premierului.

Discuția are loc înaintea ședinței de guvern la care executivul va adopta proiectul de lege și îl va trimite în Parlament în procedura de asumare a răspunderii.

Până acum, opoziția nu a strâns semnăturile necesare depunerii unei moțiuni de cenzură.

Cele mai importante prevederi ale proiectului de lege, potrivit Economedia:

  • Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
  • Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri.
  • Și băncile vor plăti un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
  • Scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
  • Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
  • Crește TVA pentru anumite produse. Se menține TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, muzee și evenimente culturale, livrarea de lemn de foc și energie termică. Crește de la 5% la 9% TVA pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Crește de la 9% la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat.
  • Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
  • Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei. Voucherele de vacanță și tichetele de masă vor putea fi acordate și în bani.
  • Cresc accizele la țigări și alcool.
  • Numeroase măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
  • Se instituie Sistemul național RO e-Sigiliu în vederea asigurării respectării trasabilității transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul României.
  • Veniturile a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

Guvernul estimează că măsurile vor aduce un impact financiar pozitiv de aproape 20 de miliarde lei în anul 2024, în timp ce cheltuielile bugetare se reduc cu circa 3,37 miliarde lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. nu stiu de ce tot ii spuneti ” pachet de masuri fiscale”. Unii ii spun ” reforma”
    Nu, e pachet de cresteri de taxe si impozite. Nimic mai mult

  2. Să-l adopte odată, sunt multe portbagaje goale, mulți domni sunt pe drojdie! Privații să nu se mai lăfăie in atâta lux și bunăstare! Să dea bieților domni pe drojdie cu pensii speciale!

  3. Nu ar trebui inclusa si definitia „firma care face afaceri cu statul”, firma care primeste bani de investitii de la stat, firma careia i se sterg periodic datoriile de catre stat s.a.m.d
    as da ca exemplu Tarom, …

    • Ar trebui infiintata o noua categorie de firme pentru cele care fac exclusiv afaceri cu statul: SRS (Societate cu Relatii la Stat). Pe astia sa ii scuteasca de impozit ca sunt pe drojdie.

  4. Cand impozitati hotia?