G4Media.ro

Şefa diplomaţiei germane solicită Azerbaidjanului să autorizeze intrarea observatorilor internaţionali în regiunea…

Sursa foto: © Pavel Byrkin | Dreamstime.com

Şefa diplomaţiei germane solicită Azerbaidjanului să autorizeze intrarea observatorilor internaţionali în regiunea Nagorno-Karabah

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a lansat miercuri un apel către Azerbaidjan să autorizeze intrarea observatorilor internaţionali în regiunea Nagorno-Karabah, de unde zeci de mii de persoane s-au refugiat în Armenia, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Împreună cu partenerii noştri, depunem toate eforturile pentru a trimite observatori cât mai rapid posibil”, a subliniat într-un comunicat ministrul german de externe, adăugând că autorizarea intrării acestor observatori „ar fi un vot de încredere ce demonstrează că Azerbaidjanul este serios în privinţa angajamentelor sale în favoarea securităţii populaţiei din Nagorno-Karabah”.

Peste 28.000 de refugiaţi intraseră până marţi în Armenia, potrivit autorităţilor armene, la o săptămână de la scurta ofensivă a Azerbaidjanului în regiunea separatistă din Caucaz, iar fluxul de refugiaţi continuă. În foarte multe cazuri aceştia nu dispun decât de strictul necesar şi călătoresc în maşini supraaglomerate, iar unii vin pe jos.

„Copiii, femeile şi bărbaţii din Nagorno-Karabah trebuie să poată rămâne în casele şi în patria lor în pace şi demnitate”, a insistat Annalena Baerbock.

Ea a anunţat totodată că Germania va creşte de la 2 la 5 milioane de euro ajutorul umanitar către Comitetul internaţional al Crucii roşii, care intervine în regiune.

Armenia majoritar creştină şi Azerbaidjanul majoritar musulman s-au confruntat în două războaie sângeroase pentru Nagorno-Karabah, după destrămarea URSS, în 1991. În regiunea recunoscută internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan trăiesc circa 120.000 de etnici armeni.

Luni, preşedintele azer Ilham Aliev şi-a reiterat promisiunea că drepturile armenilor din enclava ataşată în 1921 de puterea sovietică teritoriului azer vor fi „garantate”.

Autorităţile azere au comunicat miercuri că 192 de soldaţi azeri şi un civil au murit în operaţiunea militară de săptămâna trecută din Nagorno-Karabah. Alţi 500 de militari au fost răniţi, indică bilanţul anunţat de Ministerul azer al Sănătăţii.

În ceea ce îi priveşte, separatiştii armeni, care au acceptat să depună armele, au anunţat 213 decese.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Lasa nu-i mai plangeti atata pe ocupantii rusi denumiti „armeni” din Nagorno.

  2. Alea sunt pamanturi armenesti din totdeauna. Azerii turci ajuns acolo ca natie ocupatoare in jurul anilor 1400.