G4Media.ro

EXCLUSIV Adunarea Parlamentară a Consililui Europei a cerut Comisiei de la Veneția…

Sursa Foto: Facebook/ Korodi Attila

EXCLUSIV Adunarea Parlamentară a Consililui Europei a cerut Comisiei de la Veneția un aviz cu privire la conformitatea refomei judiciare din Israel cu standardele internaționale

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut Comisiei de la Veneția un aviz cu privire la conformitatea controversatei reforme judiciare din Israel cu standardele internaționale, a au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice. Informația a fost cofirmată oficial pentru G4Media.ro de un purtător de cuvânt al APCE.

”Nu este o plângere, ci o solicitare de aviz din partea Comisiei de la Veneția cu privire la conformitatea reformei judiciare israeliene cu standardele internaționale. Scopul este acela de a furniza Adunării Parlamentare informații de fond cu privire la situația statului de drept într-un stat care se bucură de statutul de observator în cadrul APCE”, a declarat pentru G4Media.ro Serhii Khrychikov, șeful de cabinet al președintelui APCE.

Context

Reunită pentru prima oară în plenul celor 15 judecători în istoria de 75 de ani a statului modern Israel, instanța supremă a început pe data de 12 septembrie să audieze argumentele avocatului Knesset-ului, parlamentul unicameral al țării, care pe 24 iulie anul acesta a adoptat așa numita “lege a standardului rezonabilității”.

Această lege, adoptată cu votul coaliției majoritare de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși restrânge o doctrină de drept comun care permitea instanței să se angajeze în cenzurarea judiciară a legilor adoptate de Knesset și a deciziilor guvernului. Conform legii, instanța supremă nu poate revizui deciziile administrative sau inacțiunea guvernului, a miniștrilor și a prim-ministrului, dar standardul se aplică în continuare funcționarilor publici.

Legislația a reprezentat un amendament la legile de bază cvasi-constituționale ale Israelului, țară care nu are o Constituție scrisă ca cele ale Statelor Unite, Franței sau României de pildă. Curtea nu a mai anulat niciodată până acum o lege fundamentală și se contestă dacă are capacitatea de a face acest lucru. În ultimele săptămâni, membrii opoziției și ai coaliției au dezbătut această chestiune juridică, stârnind îngrijorarea unei crize constituționale.

Președinta Curții Supreme, Esther Hayut, a spus în timpul dezbaterii de marți că în întreaga lume tendința este de a extinde utilizarea testului judiciar al caracterului rezonabil pentru a revizui deciziile guvernamentale – spre deosebire de legea israeliană în cauză.

În ultimă instanță Curtea Supremă trebuie să decidă dacă are competența de a cenzura această lege fundamentală. Iar dacă instanța supremă o va cenzura se ridică întrebarea dacă guvernul condus de premierul Benjamin Netanyahu și coaliția sa care deține 64 din cele 120 de mandate ale Knesset-ului va respecta decizia Curții Supreme. Președintele (Speaker-ul) Knesset-ului, Amir Ohana, a dat de înțeles că executivul și legislativul vor nesocoti decizia curții.

Dezbaterea și adoptarea acestei legi au împărțit societatea israeliană în două: pe de o parte sprijinitorii actualei coaliții care o susțin și pe de altă parte opoziția care susține că o astfel de lege dă o lovitură fatală democrației israeliene, permițând unei majorități parlamentare să abuzeze fără opreliști de puterea sa. De o parte și de alta, au ieșit în stradă sute de mii de oameni. De aceea audierea începută de Curtea Supremă și decizia pe care cei 15 judecători o vor lua va avea o importanță capitală pentru viitorul democrației israeliene.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...