Premiul Nobel Medicina 2023: Katalin Kariko și Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor ARN mesager
Unguroaica Katalin Kariko și americanului Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis calea pentru descoperirea vaccinurilor împotriva Covid-19, au primit luni premiul Nobel pentru Medicină.
BREAKING NEWS
The 2023 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Katalin Karikó and Drew Weissman for their discoveries concerning nucleoside base modifications that enabled the development of effective mRNA vaccines against COVID-19. pic.twitter.com/Y62uJDlNMj— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2023
Cei doi cercetători au fost premiați „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva Covid-19”, a anunțat juriul.
Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, acordat de Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia, este primul dintre premiile acordate în fiecare an în numele Fundației Nobel.
„Câștigătorii au contribuit la dezvoltarea, într-un ritm fără precedent, a vaccinurilor pentru una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, au adăugat organizatorii.
Kariko și Weissman, colegi de lungă durată la Universitatea din Pennsylvania, au câștigat deja mai multe premii prestigioase pentru cercetările lor, inclusiv premiul Lasker în 2021, considerat adesea un precursor al premiului Nobel.
Prin recompensarea duo-ului, Comitetul Nobel se îndepărtează de practica sa obișnuită de a recompensa cercetările care datează de câteva decenii.
Descoperirile lor decisive datează din 2005, iar primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva Covid-19 au fost fabricate ulterior de Pfizer/BioNTech și Moderna.
În plină pandemie, multe persoane s-au familiarizat cu principiul vaccinurilor cu ARN mesager: acestea se concentrează pe o mică parte a virusului – în cazul SARS-CoV-2, așa-numita proteină „Spike” – și au ca scop injectarea în organism a unor șiruri de instrucțiuni genetice, numite ARN mesager, care instruiesc organismul să producă această proteină.
Inofensiv în sine, acest „Spike” al coronavirusului este apoi detectat de sistemul imunitar, care produce anticorpi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii