G4Media.ro

Premiul Nobel pentru Fizică: Pierre Agostini (Franța), Anne L’Huillier (Franța/Suedia) și Ferenc…

Premiul Nobel pentru Fizică: Pierre Agostini (Franța), Anne L’Huillier (Franța/Suedia) și Ferenc Krausz (Ungaria/Austria) / Este al doilea cercetător ungar laureat în acest an, după Nobelul pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 2023 a fost acordat marți unui trio format din Pierre Agostini (Franța), Ferenc Krausz (Ungaria/Austria) și Anne L’Huillier (Franța/Suedia) pentru activitatea lor privind mișcarea electronilor în interiorul atomilor și moleculelor, transmite agenția AFP.

 


Cercetătorii au fost recompensați pentru crearea de „impulsuri luminoase extrem de scurte care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în timpul cărora electronii se deplasează sau își schimbă energia”, a declarat juriul.

Anne L’Huillier și Ferenc Krausz se numărau printre favoriți, ambii fiind laureați ai prestigiosului premiu Wolf în 2022, uneori precursor al premiului Nobel, alături de canadianul Paul Corkum.

Acest anunț intervine la o zi după decernarea Premiului Nobel pentru Medicină, care a recunoscut activitatea cercetătoarei maghiare Katalin Kariko și a colegului său american Drew Weissman în dezvoltarea de vaccinuri cu ARN mesager, care sunt esențiale în lupta împotriva Covid-19.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pe scurt despre ungur : Krausz Ferenc, fizician maghiar și cu cetățenie austriacă, este în prezent director de cercetare în optică cuantică la Institutul Max Planck din Germania. Este intemeietorul attofizicii, domeniu de studiu al pulsurilor de laser ultrascurte ( attosecundă ) și inventator al procedurii de cercetare ”pe viu” al proceselor care se petrec în electroni pe durate ultrascurte. Să constatăm că nicunul dintre actualii premați Nobel maghiari ( Karikó și Krausz ) nu mai trăiesc și lucrează de zeci de ani în Ungaria .