Ce vor învăța viitorii studenți la programele de tehnician de toxicologie și medicina adicțiilor sau de terapii alternative? Primii specialiști vor absolvi cursurile peste circa 5 ani la UMF Timișoara / Rector: „Sunt nevoi ale societății. Cererea cu siguranță există”
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, Octavian Crețu, a declarat, marți, pentru G4Media.ro, că primii cursanți ai noilor programe pentru instruirea tehnicienilor de toxicologie și medicina adicțiilor, a asistenților comunitari și de îngrijiri paliative, respectiv a tehnicienilor de terapii complementare și alternative vor absolvi peste aproximativ 5 ani.
Rectorul a precizat că universitatea dorește să înființeze aceste noi programe de studii pentru că „sunt nevoi ale societății”, iar „cererea cu siguranță există” pentru astfel de specialiști.
În prezent, universitatea a început demersurile pentru crearea acestor programe și va definitiva curricula, după care va urma acreditarea, astfel că primii studenți vor putea să se înscrie la aceste cursuri începând din anul universitar 2024-2025.
Fiecare program va avea o durată de 3-4 ani, prin urmare primii absolvenți vor fi peste circa 5 ani.
„La început vor fi în jur de 40 locuri pentru fiecare program, nu ne vom hazarda și apoi în funcție de cerere vom ajusta numărul”, a explicat rectorul.
Pentru cine vor fi pregătiți acești specialiști?
Asistenții comunitari și de îngrijiri paliative sunt căutați și în acest moment. Necesitatea unor oameni pregătiți în acest domeniu este mare atât în sistemul public, cât și în cel privat.
Pentru tehnicienii de toxicologie și medicina adicțiilor, marea majoritatea a spitalelor își dezvoltă servicii de toxicologie în prezent și se vor înființa prin programe europene centre de îngrijire a adicțiilor, a explicat rectorul UMF Timișoara.
Ei se vor ocupa de testările privind depistarea diverselor substanțe toxice luate de anumite persoane, de la medicamente până la droguri și vor fi specializați în terapia persoanelor care sunt dependente de diverse substanțe.
„Vor avea misiunea de a lucra nemijlocit cu persoana în cauză. Trebuie să fie alături de persoana dependentă în tot acest proces, care poate să fie nu neapărat în sistem de internare, ci și în sistem ambulatoriu”, a precizat Octavian Crețu.
Potrivit acestuia, absolvenții programului vor putea lucra cu persoane începând de la vârsta de 14 ani.
Tehnicienii de terapii complementare și alternative vor lucra fie în spitale, fie în cabinete personale.
Terapiile complementare și alternative sunt de exemplu cele naturiste sau homeopate, care sunt intrate pe piața din România mai ales ca produse, dar unele pot fi chiar toxice și trebuie să fie protocoale clare de administrare, a menționat rectorul UMF Timișoara.
Curricula pentru aceste programe de studii va fi elaborată în cadrul universității, de comitete formate în acest sens, în care se vor regăsi medici cu experiență sau studii în domeniu. Curricula va fi elaborată în corelare cu ceea ce se întâmplă în țări cu experiență în aceste domenii, a subliniat Octavian Crețu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu