G4Media.ro

57% dintre respondenți aprobă o reformă teritorială în 2025 – sondaj Avangarde

Foto: Calea Europeană

57% dintre respondenți aprobă o reformă teritorială în 2025 – sondaj Avangarde

57% dintre respondenții unui sondaj Avangarde realizat la finalul lunii septembrie au fost de acord ca România să realizeze o reforma administrativ- teritorială chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul lor de reședință. În schimb, 33% s-au declarat împotrivă, iar 10% nu s-au pronunțat pe această temă.

Întrebarea din sondaj viza o reformă administrativ-teritorială care să înceapă abia în 2025, adică după șirul de patru alegeri din 2024.

Context

Actuala împărțire a teritoriului, extrem de fragmentată, datează încă din 1968 și este considerată de experți una din cauzele decalajelor de dezvoltare și lipsei de infrastructură. Președintele Iohannis a enunțat și el în anii precedenți nevoia unei reforme teritoriale, dar până în acest moment nu există nici o inițiativă guvernamentală sau parlamentară în acest sens.

Actuala organizare a administrației centrale, cu structuri (inspectorate, direcții etc.) în fiecare din cele 41 de județe, plus sectoarele Bucureștiului, e criticată constant pentru lipsa de eficiență și pentru menținerea unui aparat birocratic stufos, cu costuri uriașe pentru stat.

În ultimul deceniu au existat două exemple semnificative de trecere de la structurile județene la cele regionale: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – în 2013) și SRI în 2019, într-o mișcare surpriză anunțată în premieră de G4Media.ro. Ambele instituții au fost reorganizate pe baze regionale ca să-și eficientizeze activitatea.

În ianuarie 2021, reforma administrativ-teritorială a României fusese cerută și de Federația Concordia, care reunește cele mai mari patronate sectoriale din România.

În decembrie 2020, și Asociaţia Municipiilor din România (AMR) ceruse o nouă organizare administrativ teritorială. „România este singura ţară din Uniunea Europeană, din cadrul fostului bloc comunist, care are o lege a organizării administrativ-teritoriale a ţării din perioada regimului comunist (1968). Această lege, fundamentată pe principiul centralismului democratic, specific regimului comunist, este în contradicţie flagrantă cu principiul subsidiarităţii care stă la baza construcţiei şi funcţionării Uniunii Europene. De asemenea, această lege constituie un obstacol major în calea modernizării României, a debirocratizării şi a absorbţiei mai eficiente a fondurilor europene”, arătau reprezentanţii AMR.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Vise, tată

  2. Atunci să voteze PSDNLUDMR. Poate atunci vor face 70% din Parlament ca să poată trece o modificare de Constituție

  3. Mafiile sug mai bine la banul public daca e cu mai multe AUT-uri si cu primari alesi intr-un singur tur. Ar fi foarte pagubos pentru mafie sa ai de exemplu un singur primar, ales in DOUA tururi de scrutin peste toata regiunea bucuresti-ilfov. Fara sectoare, comune si orasele cu primari penali!

  4. Sunt multe burți flămânde ce vor să bage în maț pentru așa puține județe și comune. Plus că ungurii vor o Ungarie Mică în mijlocul României dacă se dorește reformă.

  5. Habar n-au despre ce e vorba da sint de acord.

  6. Tare mă tem că reforma administrativă marca psdpnl va aduce mai multă birocrație și mai multe instituții intermediare, fără să desființeze nimic.

  7. Este o cerinta repetata a UE de reforma administrativ-teritoriala, din ratiuni evidente de ordin economic, administrativ (debirocratizare) etc. Unora, mai informati, le evoca reforma admin-teritoriala din 1960 (Legea 3), cu 16 regiuni, probabil cea mai rationala organizare, in ceea ce priveste planurile/programele de dezvoltare industriala, a infrastructurii (da, electrificarea CF si autostrazi!), urbanizarea accelerata, in general modernizarea Romaniei.
    Indiferent de interesele politice si de ideile preconcepute ale celor cu educatie precara, reorganizarea AT se va realiza, cel mai probabil cu 12-16 regiuni, care vor include departamente si comune.