Europa ar putea atinge independența energetică prin investiții de 2.000 de miliarde de euro, potrivit unui studiu
Europa ar putea să scape de dependența de combustibilii fosili și să își construiască un sector energetic independent dacă ar investi aproximativ 2.000 de miliarde de euro în energie solară, eoliană și alte surse de energie regenerabilă până în 2040, potrivit unui studiu citat de agenția Reuters.
Potrivit studiului, condus de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic, Europa ar trebui să investească 140 de miliarde de euro pe an până în 2030 și apoi 100 de miliarde de euro în fiecare an în următorul deceniu pentru a obține independența energetică.
Deși cea mai mare parte a investiției ar fi folosită pentru dezvoltarea energiei eoliene terestre, strategia care ar permite Europei să își acopere necesarul de energie exclusiv din surse regenerabile până în 2030 s-ar baza, de asemenea, pe surse de energie solară, hidrogen și geotermală.
Potrivit studiului, ar mai fi nevoie de încă un deceniu pentru a converti întregul sistem energetic, inclusiv sistemele de încălzire pe bază de gaz și petrol.
„Aceste sume sunt considerabile, dar este important de reținut că se estimează că țările europene au cheltuit anul trecut alte 729 de miliarde de euro doar pentru a menține status quo-ul pentru a proteja consumatorii de efectele crizei energetice declanșate de invazia rusă în Ucraina”, se arată în studiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank