G4Media.ro

Prețul zahărului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani…

Sursa foto: Pixabay

Prețul zahărului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani din cauza El Niño, potrivit FAO

Prețul mondial al zahărului a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, din cauza îngrijorărilor legate de impactul fenomenului El Niño asupra recoltelor din Thailanda și India, a anunțat vineri FAO, citată de AFP.

Indicele prețului zahărului calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a urcat cu 9,8% pe parcursul unei luni.

Această creștere „se datorează în principal temerilor din ce în ce mai mari legate de o restrângere a ofertei mondiale în următorul an de comercializare (2023-2024)”, explică agenția în raportul său lunar.

Primele estimări indică o scădere a producției în Thailanda și India, doi mari producători, din cauza fenomenului meteorologic El Niño, precizează FAO.

De asemenea, organizația arată cu degetul spre creșterea recentă a prețurilor la petrol. Prețul ridicat al petrolului îi încurajează pe producători să transforme o parte din recoltă în etanol, ceea ce reduce cantitatea de zahăr de pe piață și împinge prețurile în sus.

Potrivit FAO, însă, saltul prețurilor la zahăr a fost limitat de „dimensiunea mare a recoltei care are loc în prezent în Brazilia (primul producător mondial, n.r.) în condiții meteorologice favorabile și (de) slăbirea realului brazilian în raport cu dolarul american”.

În general, prețurile mondiale la alimente s-au stabilizat în septembrie, scăderile prețurilor la uleiuri (-3,9%), produse lactate (-2,3%) și carne (-1%) compensând creșterile prețurilor la zahăr și porumb, a anunțat FAO.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește evoluția prețurilor internaționale ale unui coș de produse de bază, a scăzut cu 10,7% în decurs de un an și cu 24% față de vârful atins în martie 2022, imediat după invazia rusă în Ucraina.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a crescut cu 1%, determinat de o creștere de 7% a prețurilor la porumb, după șapte luni de scădere. Potrivit agenției, acest lucru s-a datorat cererii puternice pentru recolta braziliană, vânzărilor mai lente din Argentina și creșterii prețurilor la transportul fluvial în Statele Unite din cauza nivelului scăzut al râului Mississippi.

Indicele FAO al prețului orezului, care în august a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, a scăzut ușor (-0,5%) ca urmare a cererii mai slabe de importuri.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...