”Există semne că Rusia se pregătește de război cu Occidentul” – interviu cu un fost ofițer de informații olandez
Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată, Rusia continuându-și activitatea de informații împotriva Occidentului după prăbușirea Uniunii Sovietice. „Ucrainenii duc un război existențial pentru întreaga Europă, iar Occidentul ar trebui să-și scoată mănușile”, a declarat Robert Spronk, un fost ofițer de informații olandez, într-un interviu acordat LRT.lt.
Rep: Ați lucrat în serviciile de informații timp de trei decenii. Cum s-au schimbat serviciile secrete rusești în acest timp? Au devenit mai îndrăznețe și mai agresive atunci când acționează în Occident?
În ceea ce privește războiul din Ucraina, există oameni care spun că ar trebui să fim atenți în susținerea Ucrainei, deoarece trebuie să ne ferim de escaladare și nu trebuie să provocăm un nou Război Rece. Pentru mine, acest lucru este ridicol.
În opinia mea, Războiul Rece nu s-a încheiat niciodată. În timpul anilor Elțîn, serviciile rusești nu au fost paralizate, dar intensitatea activităților lor în străinătate a fost mai mică. Iar după venirea lui Putin la putere, a existat o creștere vizibilă a activităților lor, pe care o puteți compara cu perioada de apogeu a Războiului Rece din anii ’70 și ’80.
Și-au intensificat activitățile de informații nu doar în modul clasic, încercând să recruteze oameni în Occident și/sau să influențeze evoluțiile politice, ci și prin utilizarea tot mai frecventă a operațiunilor cibernetice. Ei încearcă să o mascheze prin utilizarea de proxy-uri și companii private, care lucrează pentru serviciile rusești pentru a submina Occidentul în diferite moduri. Acestea sprijină operațiunea clasică de informații, dar s-au infiltrat și în infrastructura critică din țările occidentale, inclusiv în centralele nucleare, în instalațiile de furnizare a energiei, în companii și în porturi, ceea ce reprezintă o mare problemă de securitate.
Acest lucru este agresiv și faci asta doar dacă vrei să te pregătești pentru un război total. Așadar, acestea sunt semne de pregătire pentru război și este foarte ostil. Bineînțeles, atunci când îl detectăm, încercăm să diminuăm amenințarea și luăm tot felul de măsuri pentru a scăpa de software-ul care este implantat. Din fericire, în ultimii doi ani, în Occident a existat o mai mare conștientizare în ceea ce privește intensificarea măsurilor noastre de protecție și securitate împotriva acestor operațiuni cibernetice rusești.
Așadar, aceasta este o diferență notabilă față de trecut. În trecut, SVR (Serviciul rus de informații externe) deținea monopolul asupra operațiunilor din străinătate. Dar acum observăm că FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) și GRU (serviciul de informații militare al Rusiei) sunt, de asemenea, foarte active în străinătate. În Țările de Jos, am descoperit unele operațiuni destul de agresive din partea acestora.
Amenințarea este substanțială și ar trebui să fim în gardă și să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne proteja interesele și infrastructura critică. Avem destul de mult succes în acest sens și nu ar trebui să ne fie teamă. De asemenea, ei fac greșeli.
Un lucru pe care l-au făcut țările vest-europene a fost să încerce să diminueze prezența ofițerilor de informații ruși la ambasade. Mulți dintre ei au fost în cele din urmă expulzați, dar am putea face mai mult și să reducem așa-numita prezență „diplomatică” rusă la minimum. Aceasta ar trebui să facă parte din efortul nostru de a-i izola și de a limita amenințarea pe care o reprezintă.
Rep: Vedeți voința politică în Occident de a recunoaște că Rusia duce deja un război secret și reprezintă o amenințare existențială?
Eu cred că da. A durat ceva timp, dar, în cele din urmă, o mulțime de ruși au fost expulzați din Uniunea Europeană într-un număr care nu era de conceput înainte de război. Înainte, existau tensiuni între interesele politice și diplomatice versus interesele economice și gândirea că ar trebui să ne păstrăm calmul și să nu reacționăm exagerat.
Rep: Credeți că serviciile de informații occidentale ar trebui să riposteze mai proactiv?
Da, cred că da. Înainte de războiul din Ucraina, am fost întotdeauna mai mult sau mai puțin la capătul recepției, încercând să contracarăm activitățile de informații rusești într-un mod civilizat și defensiv. Dar acum ne confruntăm cu războiul din Ucraina, iar acest lucru reprezintă o amenințare pentru întreaga Europă.
În Occident, ar trebui să ne scoatem mănușile și să ne folosim propriile capacități de informații și ceea ce numim capacități secrete pentru a contracara mai activ operațiunile lor. Există un front vizibil și există un front invizibil, iar noi ar trebui să ne facem partea noastră și pe frontul invizibil.
Rep: Ce măsuri concrete ați recomanda?
Contracararea propagandei lor cu „contra-propagandă”. Asta înseamnă să discutăm cu jurnaliștii și să încercăm să influențăm mass-media într-un mod pozitiv, astfel încât populația rusă să primească știrile din Occident într-un mod nepărtinitor. În timpul Războiului Rece, Radio Europa Liberă și tot felul de posturi de știri au fost folosite pentru a contracara propaganda din Est. Ar trebui să ne angajăm din nou pe aceeași cale.
Rep: Acesta este un lucru delicat, dar cu cât subminăm mai mult regimul prin utilizarea operațiunilor de informații, cu atât mai bine este.
Ucrainenii duc un război existențial pentru întreaga Europă. Așa că, din punctul meu de vedere, este ridicol să te abții în contracararea acestei amenințări. Nu poți lupta în acest război cu o mână la spate. Natura a ceea ce încearcă rușii să ne facă este vicioasă, este ostilă. Așadar, ar trebui să răspundem în același mod.
Rep: Opozanții ar putea spune că acest lucru ar duce la o spirală de escaladare, cu Moscova escaladând și mai mult conflictul.
Sunt întotdeauna surprins de utilizarea cuvântului „escaladare”. Uitați-vă la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Cât de rău ar putea deveni? Există, bineînțeles, politicieni din Occident care folosesc acest cuvânt atunci când se discută despre livrarea de noi sisteme de armament către Ucraina. Dar uitați-vă la toată suferința din Ucraina, la bombardarea obiectelor civile, a spitalelor. Acestea sunt acte de pură teroare de stat. Ce înțelegeți prin escaladare?
Este o formă de lipsă a spiritului potrivit pentru a lupta în acest război. De asemenea, ar trebui să nu mai avem aceste telefoane aiuritoare cu Putin, pentru că vorbele din Vest nu au nicio semnificație la Kremlin. Acolo se râde de ele. Ei le interpretează ca pe un semn de slăbiciune.
Ați numit războiul din Ucraina existențial. Vă îngrijorează faptul că oboseala războiului este în creștere în Occident și că politicienii vor începe să își reducă sprijinul pentru Ucraina?
Riscul există, bineînțeles. Provocarea pentru liderii politici din Occident este de a menține focul aprins și de a continua să explice populației occidentale semnificația războiului din Ucraina și de ce trebuie să o susținem. Pentru că, dacă îi abandonăm pe ucraineni și îi lăsăm să lupte singuri în acest război, vor pierde și, în cele din urmă, rușii vor câștiga.
Pericolul atunci este că cel puțin Europa de Vest va fi susceptibilă la șantaj. Este asta ceea ce ne dorim? Nu. Așa că ar trebui să ne asigurăm că ucrainenii pot câștiga acest război pe câmpul de luptă.
Sursa: LRT.lt.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii