G4Media.ro

BREAKING EXCLUSIV România, Bulgaria și Turcia discută despre crearea unei forțe comune…

sursa foto: MApN

BREAKING EXCLUSIV România, Bulgaria și Turcia discută despre crearea unei forțe comune NATO pentru dragarea minelor din Marea Neagră, confirmă un oficial al Alianței

România, Bulgaria și Turcia discută despre crearea unei forțe comune care să îndepărteze orice mină care plutește în apele lor teritoriale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a confirmat marți în exclusivitate pentru G4Media.ro Boris Ruge, secretar general adjunct al NATO pentru afaceri politice și politică de securitate.

Informația a fost mai întâi publicată de către Bloomberg, citând pe surse trei oficiali familiarizați cu aceste discuții.

„Ca să fiu sincer, știu că aceste discuții au loc între cele trei guverne. Cred că este o inițiativă foarte binevenită, dar nu vă pot da detalii.

Este o inițiativă între aceste trei guverne, din câte am înțeles. Dacă am putea să reducem numărul de mine și să facem ceva mai multă siguranță în Marea Neagră și să asigurăm libertatea de navigație, cred că este un lucru pe care toată lumea din NATO l-ar susține. După cum știm, există anumite limitări în Marea Neagră, din cauza Convenției de la Montreux.

Aceasta impune anumite limite privind ceea ce poate face NATO și prezența navelor în Marea Neagră. Dar orice se poate face pentru a-i ajuta pe cei trei aliați ai noștri aici, în Marea Neagră, cred că ar fi foarte binevenit”, a afirmat Ruge pentru G4Media.ro.

„Marea Neagră este o zonă de importanță strategică pentru NATO. Avem trei aliați care se învecinează cu Marea Neagră, România, Bulgaria și Turcia. Avem doi parteneri NATO, Ucraina și Georgia, care sunt, de asemenea, state riverane Mării Negre. Ne confruntăm cu multe provocări, inclusiv în domeniul minelor din Marea Neagră.

Interesul nostru este să menținem libertatea de navigație, siguranța și securitatea în Marea Neagră, iar acesta este, de asemenea, un aspect pe care îl discutăm în mod constant în cadrul NATO. Sunt unele lucruri care sunt făcute de NATO, sunt unele lucruri care sunt făcute de România, Bulgaria, Turcia, care lucrează ca trei state partenere. Așadar, (securitatea la Marea Neagră – n.r.) este foarte mult pe agenda noastră”, a mai adăugat oficialul NATO.

boris ruge, secretar general adjunct al nato pentru afaceri politice și politică de securitate , german
Sursa foto: MSC / Kuhlmann

Context 

Cei trei membri NATO încă lucrează la detalii, dar ar putea înființa unitatea încă de luna viitoare, potrivit a doi dintre oficialii consultați de Bloomberg, care au cerut să nu fie identificați deoarece discuțiile sunt private.

În condițiile în care atacurile Rusiei asupra Ucrainei se apropie tot mai mult de granițele NATO, alianța încearcă să își echilibreze răspunsul la incidente pentru a evita o nouă escaladare. De la fragmente de drone la cel puțin 12 mine transportate de curenți r amenință să invadeze teritoriul singurelor trei țări NATO cu acces direct la Marea Neagră, o rută comercială majoră, obligându-le să își intensifice măsurile de apărare.

Deși nu este o operațiune NATO propriu-zisă, forța comună de îndepărtare a minelor marine ar fi primul efort combinat major între aliați în Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei. Ea vine într-un moment în care în care aliații se confruntă cu un comportament din ce în ce mai provocator al Rusiei în regiune, precum și cu incidente care par a fi revărsări accidentale.

Noua forță se dorește a fi în întregime pașnică și nu va aduce noi nave NATO pe mare, au declarat doi dintre oficiali pentru Bloomberg. Unul dintre obiectivele misiunii este de a arăta că cele trei țări sunt capabile să abordeze problema singure, a mai declarat un oficial.

Aliații NATO au sporit supravegherea și recunoașterea în regiune de când a început războiul, dar nu și cea maritimă activitatea maritimă. Turcia a invocat un acord internațional care permite trecerea navelor de război aparținând doar navelor din Marea Neagră statelor de pe litoralul Mării Negre și nu altor țări, inclusiv aliaților NATO, pentru a preveni escaladarea conflictului.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a amenințat din ce în ce mai mult transportul de materii prime prin Marea Neagră. Atât țări sunt mari producătoare de cereale, deși Rusia a încercat să blocheze exporturile Ucrainei, în timp ce o importantă parte din petrolul rusesc trece prin rutele maritime. Timp de mai bine de două luni în acest an, Rusia a împiedicat traficul comercial anunțând un exercițiu militar care ar face ca anumite părți ale canalelor exclusive bulgărești și turcești să devină economice turcești și turcești periculoase pentru navigație.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pai si le da voie Sosoaca sau Simion? Am inteles…ca Sosoaca il bate pana si pe Erdogan…