Cioloș: Olanda și-ar putea schimba poziția în privința aderării Bulgariei la Schengen până la finalul anului / „Din ce am discutat cu Rutte, există posibilitatea asta”
Europarlamentarul REPER, Dacian Cioloș, a declarat miercuri, într-un briefing cu jurnaliștii la Strasbourg, că Olanda și-ar putea schimba poziția în privința aderării Bulgariei la Schengen până la finalul anului.
„Din punctul meu de vedere, există o șansă, doar dacă liderii europeni-cheie influenți realizează că a lăsa România și Bulgaria în afara spațiului Schengen se poate răsfrânge politic asupra întregii Uniuni Europene în anii următori. Ăsta e narativul pe care eu l-am pus pe masă încă din ianuarie, când am spus că aderarea României și Bulgariei la Schengen nu e o problemă bilaterală între România și Austria, Bulgaria și Olanda, ci o problemă europeană.
De atunci am tot încercat și eu – și sunt convins că și alții politicieni care reușesc să vadă cât de cât o perspectivă europeană – să tot spun și în contacte informale cu lideri europeni ai unor state membre cheie, dar și Comisie și Consiliu, că dacă lasă să curgă chestia asta fără să încerce să o rezolve, se poate întoarce împotriva Uniunii Europene. Și atunci încă mă aștept ca unii lideri europeni influenți să caute să-și folosească influența până la sfârșitul anului, după ce se mai petrec anumite lucruri ca să schimbe poziția Austriei și Olandei.
Eu cred că Olanda e pe cale de a-și schimba poziția vizavi de Bulgaria. Din ce am discutat cu Rutte, există posibilitatea asta, chiar dacă guvernul ăsta e un guvern caretaker (interimar). Și dacă Olanda își schimbă poziția pe bune și nu joacă Marc Rutte jocuri de gleznă doar, cum el știe să facă foarte bine acum, atunci Austria rămâne izolată”, a afirmat Cioloș.
Europarlamentarul a criticat eforturile diplomatice ale României în vederea aderării la spațiul Schengen, susținând că „noi nu prea știm să lucrăm în ofensivă politică fără să fim agresivi”.
„Și atunci, cu o presiune politică din partea Comisiei, a președintelui Consiliului, a Franței, Germaniei și a altor țări, s-ar putea să se pună pe agendă subiectul la sfârșitul anului și să se ia o decizie, dar din păcate nu văd o ofensivă diplomatică a României, că dacă ar fi pe sub masă, aș vedea-o și pe aia. Ar fi foarte bine să fie pe sub masă, în sensul că nu trebuie să-ți ridici poalele în cap în spațiu public, că nu așa rezolvi problema cu Austria și asta s-a văzut, ei n-au de ce să-și schimbe poziția. Te duci ca ministru de Interne și te arunci ca fraierul în gura lupului. Și ce-ai rezolvat?”
Îți arăți slăbiciunea și-ți slăbești posibilitatea de a negocia pe sub masă sau în umbră anumite lucruri, ca să poți la un moment dat să ieși public. Deci nu văd mișcările astea din partea României, care e în continuare mai degrabă în defensivă decât în ofensivă. Noi nu prea știm să lucrăm în ofensivă politică fără să fim agresivi”, a mai adăugat Cioloș.
Întrebat ce rol ar putea avea Parisul în negocierile pentru aderarea țării noastre la Schengen, eurodeputatul a precizat că, „în măsura în care interesul Franței va fi ca România să intre în Schengen, Franța va face demersuri” în acest sens.
„În măsura în care interesul Franței a fost să existe un procuror-șef european de un anumit profil, Franța a făcut niște pași pentru ca procurorul la șef-european, întâmplător sau nu, e de naționalitate română, să fie procuror-șef european, pentru că era și interesul Franței, așa cum și Olanda are niște interese și nu va acționa împotriva intereselor Olandei.
Dar noi, până să ajungem la jocurile astea de culise, până una-alta, noi avem reprezentanți în Consiliu, noi suntem la masă. Noi lăsăm impresia că suntem în afara Uniunii Europene și că trebuie să vorbim cu ăia de la UE să ne bage în Schengen. Nu, noi suntem în UE și eu mă aștept de la reprezentanții noștri, de la președintele Iohannis și ministrul de Interne să joace proactiv rolul pe care România îl are, pentru că ei reprezintă România. Ei nu sunt doar Iohannis de la PPE, nu doar Predoiu de la PNL, ci acolo reprezintă România„, a explicat el.
Agenda de lucru pentru Consiliu se realizează și în funcție de interesele statelor membre, a amintit Dacian Cioloș.
„Încă din ianuarie mi-am pus toate competențele (de negociere – n.r.) la dispoziția președinției și a guvernului”, a mai menționat europarlamentarul Renew Europe.
Informația a fost confirmată inițial pentru G4Media.ro de către europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.
Știre în curs de actualizare…
Corespondență de la Strasbourg
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii