G4Media.ro

Eugen Tomac: E un abuz de putere că la Consiliul UE de…

Foto: Wikipedia / Rob984

Eugen Tomac: E un abuz de putere că la Consiliul UE de joi nu se discută despre extinderea Schengen / Guvernul să explice de ce nu figurăm pe agendă

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) a calificat drept ”abuz de putere” faptul că pe agenda Consiliul UE Justiție și Afaceri Interne de joi nu există subiectul extinderii spațiului Schengen, deși tema generală Schengen figurează printre temele de discuții.

”Azi are loc o nouă ședință a Consiliului JAI la Bruxelles. Aseară a fost publicată ordinea de zi și am fost total șocat să constat că întreaga reuniune este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România și Bulgaria. Acest abuz de putere începe să devină tot mai sfidător în condițiile în care toate instituțiile europene ne-au asigurat că prioritatea UE în chestiunea Schengen este intrarea României și Bulgariei”, a declarat Tomac într-un comunicat de presă.

El a cerut explicații de la guvernul Ciolacu pentru lipsa temei de la ședința Consiliului JAI de la Luxemburg.

”Președintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar guvernul chiar a amenințat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipsește cu desăvârșire de pe agenda acestui Consiliu JAI unde timp de două zile se discută doar despre Schengen. Cine minte și de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice guvernul imediat, este pur și simplu revoltător!”, a spus Tomac.

Reamintim că miniștrii de Interne ai statelor membre UE discută joi la Luxemburg, în formatul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), despre starea generală a spațiului Schengen, potrivit agendei evenimentului. La Consiliul JAI nu va avea loc un vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, dat fiind că Austria nu și-a schimbat veto-ul în această chestiune.

Miniștrii de Interne din UE vor discuta despre combaterea criminalității transfrontaliere, în special a traficului de migranți, potrivit agendei oficiale.

Reprezentanții României și Bulgariei vor face o prezentare a măsurilor luate în vederea consolidării controlului frontierelor, în scopul informării la zi, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne. Delegația României va fi condusă de secretarul de stat Cătălin Necula, ministrul Cătălin Predoiu fiind bolnav de covid, potrivit comunicatului citat.

România va prezenta rezultatele proiectului pilot derulat împreună cu Comisia Europeană la frontiera cu Serbia, proiect care a vizat îmbunătățirea practicilor în domeniul migrației, azilului și securizării frontierelor externe.

Austria se opune intrării României și Bulgariei în Schengen. În ultimele luni, Austria și Germania au reluat controalele la granițe pentru a opri afluxul de migranți, ceea ce pune sub semnul întrebării funcționarea Schengen.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Guvernul a fost ocupat cu masurile fiscale, e mai important sa ia bani de la cetateni pentru baronii pesede, decat sa faca ceva pentru cetateni. Guvernul va livra minciuni si desarte promisiuni „vom face si vom drege”.

  2. …si in plus Ciolacu a negociat un acord cu Ucraina, banuiesc ca si de libera circulatie. tot e ceva.

  3. Lăsați, băieți, suntem mari prieteni cu Ucraina, ce ne mai trebuie nouă Schengen?

  4. Defazat, Tomacu’ asta! Meloni tocmai a confirmat ieri ca „suspendarea Tratatului Schengen privind libera circulaţie în Europa a devenit necesară”, iar noi o tinem langa cu intratu-n Schengen pana in iarna. In plus, cu fluxul de islamisti in crestere, frontierele vor fi din nou in centrul atentiei UE/NATO pentru niste ani.
    Realist, in 2-3 ani poate se va rediscuta problema intrarii noastre.

    • Si de ce a fost susținută aderarea Croației?!…

      Controalele la frontiere sunt introduse local de unele state și temporar. Nimeni dintre membri nu dorește desființarea Spațiului Schengen.

  5. Agresivitatea unor parlamentari romani nu e deloc benefica. Ce idee tampa – sa dai in judecata Austria, Consiliul uniunii, crezand ca vei obtine ceva !? Efectul va fi contrar asteptarilor.
    À-propos, Romania s-a opus renuntarii la unanimitate in Consiliu, acum suporta consecintele. Cand Ciolos a criticat aceasta decizie, l-ati acuzat de toate relele intentii.

  6. Nu este introdusă chestiunea pe ordinea de zi pentru că România este total irelevantă pe plan internațional și politicienii români sunt incapabili să influențeze în bine această situație.

    Pur și simplu nimeni nu este capabil să determine scimbarea poziției Austriei, cea care a susținut aderarea Croației.

    Iată, suntem mult în urma Croației, sau Sloveniei, state afectate de războiul din spațiul iugoslav, sau Estoniei, Letoniei și Lituaniei, state aflate sub oprimarea dictaturii sovietice!

    …Nu mai vorbesc de Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, state cu care ne comparam cândva! Iar celelalte state occidentale, sunt la cel puțin un an lumină distanță înaintea României, cel mai puțin însemnat stat din Uniunea Europeană și probabil din Europa. Mă tem că dacă va adera la UE Albania va fi admisă în Schengen înaintea României, precum Croația, care a aderat în 2013.