G4Media.ro

EXCLUSIV Tomac: PMP este în „discuții avansate” cu USR și Forța Dreptei…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

EXCLUSIV Tomac: PMP este în „discuții avansate” cu USR și Forța Dreptei pentru formarea unei alianțe de dreapta / El acuză un „desant PSD și PNL pe racolări de partid”, după ce AEP a suspendat subvenția PMP

Negocierile Partidului Mișcarea Populară (PMP) cu Uniunea Salvați România (USR) și Forța Dreptei în vederea formării unei alianțe de dreapta pentru alegerile de anul viitor sunt în stadiul de „discuții avansate”, a declarat pentru G4Media.ro președintele PMP, Eugen Tomac, la Strasbourg.

Avem discuții avansate în direcția construcției unei alianțe. Negocierile merg bine. În mod sigur, trebuie să creăm cât mai rapid această construcție, pentru că cetățenii așteaptă o ofertă serioasă de la clasa politică.

Voință politică există din partea tuturor partidelor care vor face parte din această construcție. Rămâne de văzut care este calendarul pe care ni-l asumăm pentru a pune în operă o coalizare a partidelor de dreapta. În orice caz, o coalizare a partidelor de dreapta poate reseta scena politică”, a afirmat Tomac.

De asemenea, în legătură cu scandalul intern la nivelul conducerii PMP, în care Cristian Diaconescu acuză partidul că a organizat alegeri nelegitime pentru șefia formațiunii politice și a deschis numeroase procese împotriva PMP, Eugen Tomac susține că  acestea „se vor închide, multe dintre ele sunt suspendate pentru a se judeca Congresul”.

Cristi Diaconescu face un joc pe care nu îl înțelege nimeni. Întâi a vrut să ducă partidul într-o fuziune cu AUR. Acum, după ce eu l-am invitat la un dialog sincer și deschis de a reveni înapoi în partid, s-a trezit în discuție cu liberalii și cu tot felul de mesaje otrăvitoare. El are o singură calitate în momentul de față, de fost membru PMP și intervenient în foarte multe procese deschise împotriva PMP.

Legea este foarte clară. Legea spune așa – după ce un partid organizează un Congres, în 30 de zile trebuie să notifice instanța, care verifică dacă procedurile de convocare a unui Congres au fost respectate.

Noi am respectat toate procedurile, iar el contestă rezultatul congresului pe motive de procedură, în ideea de a nu se publica rezultatul alegerilor în registrul partidelor și în felul acesta șantajează partidul. El spune că «domnule, nu aveți rezultatul în registru, nu puteți participa la alegeri». Evident că asta o face doar pentru a șantaja partidul și a obține o formă de presiune exclusiv în avantajul PSD”, a mai precizat Tomac.

Instanța nu poate anula un Congres, instanța poate spune, cel mult, să mai facem o dată un Congres. Au creat tot felul de intervenții pentru a bloca juridic partidul. Din momentul în care s-a convocat Congresul, el (Diaconescu – n.r.) și-a pierdut funcția. La ora actuală sunt 90 de procese pe rol. Instanța nu poate repune un președinte, în cel mai rău caz poate spune că nu am respectat o virgulă și să mai facem o dadă Congresul. Teoretic, noi am respectat aceeași procedură prin care l-am ales și pe el (Diaconescu – n.r.)”, a mai explicat europarlamentarul PMP.

Totodată, el mai acuză că, după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat suspendarea fondurilor pentru subvenția de partid a PMP, „s-a declanșat un desenat din partea PSD și PNL pe racolări de partid”.

(Diaconescu – n.r.) în tandem cu Toni Greblă, președintele AEP, au făcut mai multe demersuri în care, în mod abuziv, au suspendat subvenția PMP, tot cu scopul de a șicana partidul.

În ziua în care ne-a fost suspendată subvenția asupra aleșilor locali ai PMP, s-a declanșat un desant din partea PSD și PNL pe racolări de partid. Deci, este o formă destul de sălbatică prin care s-a încercat destructurarea unui partid.

Acum, am conștiința împăcată și sentimentul lucrului bine făcut, în ideea că am rezistat la toate aceste lovituri și 99% din structurile PMP – și aici mă refer la toate organizațiile județene – sunt de acord cu constituirea alianței PMP-USR-Forța Dreptei. Urmează săptămâna viitoare să anunțăm un calendar al activităților complete”, a mai menționat Tomac.

Întrebat în legătură cu zvonurile cu Eugen Tomac ar fi luat în calcul să intre pe listele USR pentru a nu complica calculele politice din cauza situației incerte cu propriul partid, el a declarat: „Nu, nu intrăm pe listele USR și nici nu am discutat vreodată acest subiect cu nimeni. PMP are propria identitate, propriul electorat”.

Context 

Congresul Extraordinar al Partidului Mişcarea Populară l-a ales pe data de 19 februarie pe Eugen Tomac ca preşedinte al formaţiunii politice. Din 456 de voturi exprimate, 421 au fost „pentru”, 18 „împotrivă” şi 17 abţineri.

Tomac îl înlocuiește astfel pe Cristian Diaconescu, care l-a invitat pe liderul AUR, George Simion, la o ședință cu liderii de filiale. Simion le-a propus liderilor PMP o alianță sau o fuziune cu AUR și le-a promis că-i va ajuta să își facă grup parlamentar.

Diaconescu nu a participat la Congres, dar a contestat rezultatele în instanță.

Curtea de Apel București a decis rejudecarea procesului prin care a fost contestat congresul din 19.02.2022 în urma căruia Eugen Tomac a fost ales președinte al PMP, iar decizia a fost interpretată de unii susținători ai fostului președinte, Cristian Diaconescu, drept o reinstalare în funcție a acestuia. Pe de altă parte, PMP-ul condus de Eugen Tomac susține că ”decizia Curții de Apel București din 01.02.2022 nu modifică situația actuală din PMP, ci dispune rejudecarea, pe aspecte ce țin de procedură, a unei cauze pierdute în instanță de ex-președintele Diaconescu.

Ulterior, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a suspendat în luna iulie 2023 subvențiile de la bugetul de stat pentru Partidul Mișcarea Populară (PMP) printr-o notificare trimisă de șeful instituției, Toni Greblă (ex-PSD). Suspendarea fondurilor, notificată la finalul lunii iunie, a venit la două săptămâni după ce PMP a început discuțiile cu USR pentru unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL.

Greblă a justificat tăierea banilor pentru PMP printr-o presupusă neconcordanță între actele partidului condus de Eugen Tomac și acțiunile în instanță ale lui Cristian Diaconescu, care susține că el este președintele PMP.

Corespondență de la Strasbourg

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Voi vota impotriva USR daca il ia pe acest personaj sinistru care e in stare sa calce pe cadavre pentru a’si face reclama.

  2. Pentru Tomac și toți politrucii:
    Nu ar fi mai bine, tovarăși, cine vrea să facă politică să vină cu bani de acasă. Nu credeți că vă cam alintați pe banii noștri?

    • Știi câți bani ia PSD anual de la AEP ca subvenție? Zeci de milioane de euro. Cam 2 spitale pe an. Ce părere ai despre asta?

      Banii „de acasă” ai PSD sunt de acasă… de la noi.