G4Media.ro

SUA propun ONU să susţină autoapărarea Israelului şi să ceară Iranului să…

Sursa foto: Facebook/UN Human Rights Council

SUA propun ONU să susţină autoapărarea Israelului şi să ceară Iranului să nu mai exporte arme grupărilor teroriste

Statele Unite au propus un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra şi cere Iranului să nu mai exporte arme către ”miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în regiune”, transmite Reuters, citat de News.ro.

Proiectul de text, văzut de Reuters, solicită protejarea civililor – inclusiv a celor care încearcă să ajungă în siguranţă – menţionează că statele trebuie să respecte dreptul internaţional atunci când răspund la ”atacuri teroriste” şi îndeamnă la livrarea de ajutor în Fâşia Gaza ”continuu, suficient şi nestingherit

Nu a fost imediat clar dacă sau când plănuiesc Statele Unite să supună la vot proiectul de rezoluţie.

Pentru a fi adoptată, o rezoluţie necesită cel puţin nouă voturi pentru şi niciun veto din partea Rusiei, Chinei, SUA, Franţei sau Marii Britanii.

Mişcarea Statelor Unite vine după ce au respins miercuri un text elaborat de Brazilia care ar cerea pauze umanitare în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, pentru a permite accesul ajutorului în Gaza.

Ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a justificat dreptul de veto de miercuri spunând consiliului că este nevoie de mai mult timp pentru diplomaţie pe teren, deoarece preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au vizitat regiunea, concentrându-se pe intermedierea accesului ajutorului în Gaza şi încercând să elibereze ostaticii deţinuţi de Hamas.

Hamas a eliberat doi ostatici americani vineri, iar primul convoi de ajutor umanitar a sosit în Gaza din Egipt sâmbătă.

Israelul a promis că va şterge de pe pământ gruparea islamistă Hamas care conduce Gaza, după ce bărbaţii săi înarmaţi au pătruns pe 7 octombrie prin bariera care înconjoară enclava şi au răscolit oraşele şi kibuţurile israeliene, ucigând 1.400 de oameni.

De atunci, Israelul a lovit Gaza din aer, a impus un asediu şi se pregăteşte pentru o ofensivă terestră.

Autorităţile palestiniene spun că peste 4.000 de oameni au fost ucişi în enclavă.

ONU spune că peste un milion de oameni au rămas fără adăpost.

Proiectul de text al SUA nu cere nicio pauză sau armistiţiu în lupte, dar face apel la toate statele să încerce să oprească ”violenţa din Gaza, să nu se extindă în alte zone din regiune, inclusiv cerând încetarea imediată de către Hezbollah şi alte grupuri armate a tuturor atacurilor”.

Gruparea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, puternic înarmată, s-a ciocnit cu Israelul peste graniţa cu Libanul de mai multe ori începând cu 7 octombrie, în cele mai mortale confruntări de când au purtat un război de o lună în 2006.

Autoapărare

Proiectul de rezoluţie al SUA cere Iranului să nu mai exporte arme către grupurile care ameninţă pacea şi securitatea în regiune, inclusiv Hamas.

Misiunea Iranului la ONU din New York nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Iranul nu a ascuns sprijinul său pentru Hamas, finanţarea şi înarmarea grupului şi a unei alte organizaţii militante palestiniene, Jihadul Islamic.

Misiunea Iranului la ONU a declarat pe 8 octombrie că Teheranul nu a fost implicat în atacul Hamas asupra Israelului, cu o zi mai devreme.

Thomas-Greenfield a declarat miercuri că SUA sunt dezamăgite de faptul că proiectul brazilian nu menţionează dreptul Israelului la autoapărare.

Textul SUA afirmă că Israelul are un astfel de drept în temeiul articolului 51 din Carta fondatoare a ONU.

Articolul 51 acoperă dreptul individual sau colectiv al statelor la autoapărare împotriva atacurilor armate şi statele trebuie să informeze imediat Consiliul de Securitate, format din 15 membri, cu privire la orice acţiune pe care statele o întreprind în autoapărare împotriva atacurilor armate.

Într-o scrisoare trimisă în aceeaşi zi cu atacul Hamas, Israelul a spus consiliului că ”va acţiona în orice mod necesar pentru a-şi proteja cetăţenii şi suveranitatea de atacurile teroriste în curs care provin din Fâşia Gaza”.

Dar nu pare să fi invocat în mod oficial articolul 51, au spus diplomaţii.

Ţările arabe au susţinut că Israelul nu îşi poate justifica acţiunile ca autoapărare.

”Fâşia Gaza este un teritoriu ocupat”, a declarat luni ambasadorul la ONU al Iordaniei, Mahmoud Daifallah Hmoud, în faţa consiliului, citând o opinie din 2004 a Curţii Internaţionale de Justiţie cu privire la o barieră de separare israeliană construită în jurul Cisiordaniei.

”Reamintim avizul consultativ al CIJ… conform căruia Israelul nu are dreptul de a se apăra pe teritoriul palestinian ocupat”, a spus el, vorbind în numele grupului arab.

Israelul a declarat în 2004 că bariera a fost menită să ţină atacatorii sinucigaşi în afara oraşelor sale.

CIJ a spus că ”ameninţarea despre care Israelul afirmă că justifică construirea zidului îşi are originea în interiorul şi nu în afara teritorului respectiv”.

”În consecinţă, Curtea concluzionează că articolul 51 din Cartă nu are relevanţă în acest caz”. Israelul a respins decizia CIJ.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Într-adevăr, cea mai recentă referire la victime menționează 4600 de civili palestinieni uciși, dar cu tot regretul pentru aceștia, nu putem să nu observăm tragedia care se petrece chiar în vecinătatea noastră, în Ucraina, unde invadatorii ruși au ucis sute de mii de civili.

    Sigur că fiecare viață este neprețuită, iar comparațiile este preferabil a fi evitate, dar abaterea atenției de la pericolul care este chiar lângă noi și ne privește nemijlocit este probabil o eroare.