SUA sfătuiesc Israelul să nu intre în Gaza pentru moment
Statele Unite sfătuiesc Israelul să se abțină deocamdată de la o ofensivă terestră în Gaza și mențin contactul despre acest subiect cu Qatarul, care mediază cu Hamas, în timp ce Washingtonul încearcă să elibereze mai mulți ostatici și să se pregătească pentru o potențială escaladare regională a conflictului, transmite agenția Reuters, care citează surse apropiate discuțiilor.
De la atacul Hamas asupra orașelor israeliene din 7 octombrie, soldat cu 1.400 de morți, și de la represaliile aeriene ale Tsahal în Fâșia Gaza, în care au murit peste 5.000 de persoane, Statele Unite și-au arătat sprijinul neclintit pentru aliatul lor de lungă durată, subliniind că Israelul are dreptul să se apere.
Washingtonul a afirmat, de asemenea, în mod public că Israelul este singurul care decide calendarul războiului pentru „eradicarea” Hamas.
Cu toate acestea, potrivit a două persoane familiarizate cu discuțiile, Casa Albă, Pentagonul și Departamentul de Stat al SUA își multiplică, în privat, apelurile la prudență în discuțiile cu oficialii israelieni, pe fondul unei crize umanitare tot mai mari în Gaza, unde cei 2,3 milioane de locuitori duc lipsă de alimente, apă și medicamente, în timp ce electricitatea a fost întreruptă în enclavă, care a fost plasată sub o blocadă totală de către Israel.
Prioritatea Washingtonului este de a avea mai mult timp pentru a purta negocieri în vederea eliberării ostaticilor răpiți de Hamas în 7 octombrie și reținuți de atunci în Gaza, au declarat sursele citate, o dorință întărită de eliberarea neașteptată, vineri, a două femei care aveau și naționalitate americană. Două femei israeliene au fost de asemenea eliberate luni, ceea ce ridică la patru numărul eliberărilor efectuate de Hamas – din cei 222 de ostatici pe care acesta i-ar deține.
Potrivit unui oficial american, administrația președintelui Joe Biden, conștientă de rolul de intermediar al Qatarului pe lângă Hamas, ține Doha la curent cu sfaturile pe care le dă Israelului, pentru ca reprezentanții Qatarului să aibă toate informațiile necesare pentru negocierile privind ostaticii.
„Deocamdată, nu există o foaie de parcurs clară cu privire la pașii către o dezescaladare completă. Prioritatea este de a lucra la eliberarea ostaticilor, pas cu pas”, a declarat una dintre sursele familiare cu negocierile privind ostaticii.
Repercusiunile unei invazii terestre
Un alt oficial american a declarat că guvernele europene, dintre care multe au cetățeni printre ostaticii Hamas, au sugerat, de asemenea, ca Israelul să se abțină de la lansarea unei invazii terestre în Gaza, astfel încât negocierile pentru eliberarea ostaticilor să poată fi încheiate.
În cursul unei convorbiri telefonice purtate duminică cu liderii Canadei, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Italiei, Joe Biden a discutat despre problema ostaticilor și despre criza umanitară din Gaza, potrivit Casei Albe.
Potrivit unuia dintre reprezentanții americani, care a vorbit sub protecția anonimatului, amânarea unei invazii ar permite, de asemenea, mai mult timp pentru a livra ajutoare umanitare în Gaza.
ONU a precizat că, începând de sâmbătă, aproximativ cincizeci de camioane cu ajutoare au putut intra în enclavă dinspre Egipt. Reprezentanții ONU avertizează că ar fi nevoie de cel puțin o sută de camioane pe zi pentru a răspunde celor mai urgente nevoi ale populației din Gaza.
De la începutul conflictului, Washingtonul a discutat cu Israelul pentru a afla „intențiile, strategia și obiectivele” acestuia, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Un oficial al Pentagonului a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a subliniat în numeroase convorbiri telefonice cu omologul său israelian necesitatea de a fi pregătit pentru repercusiunile unei ofensive terestre, inclusiv riscul unei conflagrații regionale, soarta ostaticilor și o criză umanitară.
Statele Unite au cerut Israelului să respecte regulile de război pentru o eventuală invazie în Gaza, un teritoriu predominant urban și dens populat.
De duminică, Israelul a părut să adopte o abordare diferită a strategiei sale militare, trimițând echipe de soldați în incursiuni localizate în Gaza, susținute de tancuri, care au dus la ciocniri cu luptătorii Hamas.
Tsahal continuă să efectueze atacuri aeriene, lovind zone din Gaza unde crede că luptătorii Hamas se adună pentru a organiza ambuscade în cazul unei invazii israeliene.
Washingtonul dorește, de asemenea, mai mult timp pentru a se pregăti pentru atacuri împotriva intereselor sale în Orientul Mijlociu, în special în cazul unei escaladări regionale a conflictului, în special între Israel și Hezbollahul libanez, susținut – ca și Hamas – de Iran.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank