G4Media.ro

Declinul activității economice din Zona Euro s-a accelerat în octombrie, analiștii nu…

Declinul activității economice din Zona Euro s-a accelerat în octombrie, analiștii nu exclud o recesiune în a doua parte a anului

Declinul activității din sectorul privat s-a agravat în octombrie în Zona Euro, semnalând un risc de recesiune în a doua jumătate a anului, potrivit indicelui PMI Flash publicat marți de S&P Global, transmite AFP.

Indicele, calculat pe baza sondajelor de opinie din mediul de afaceri, a scăzut la 46,5 în octombrie, față de o cifră revizuită de 47,2 în septembrie.

O cifră peste 50 indică o creștere a activității, în timp ce o cifră sub 50 indică o contracție.

Indicele compozit PMI „flash” HCOB, care include sectoarele de producție și servicii, a scăzut la 46,5 în octombrie, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022, după 47,2 în septembrie și un consens de 47,4.

Excluzând perioada pandemiei COVID 19, indicele se află la cel mai scăzut nivel din martie 2013.

„Lucrurile merg din rău în mai rău în zona euro”, spune Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank, citat de agenția Reuters.

„Nu am fi surprinși să vedem o ușoară recesiune în zona euro în a doua jumătate a acestui an”.

Cererea de servicii a continuat să scadă: componenta de afaceri noi a scăzut la 45,5 de la 46,4 în septembrie, cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2021.

Indicele PMI flash pentru sectorul manufacturier a fost de 43,0, față de 43,4 în septembrie și un consens de 43,7. Astfel, acesta rămâne sub pragul de 50 pentru a șaisprezecea lună consecutivă și la cel mai scăzut nivel din mai 2020.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Repede, bagati banii in caramizi / apartamente, pana nu se scumpesc.

  2. Ce bine ca România nu este în Eurozona!

    Se temeau unii ca ajungem ca Grecia, sau mai rău, ca Franța, ca Germania… spre norocul nostru nu am ajuns și cu actuala conducere politică și economică nici nu vom ajunge.