G4Media.ro

China va trimite în spaţiu cel mai tânăr echipaj al său la…

Sursa: Space.com/ China Manned Space Engineering Office

China va trimite în spaţiu cel mai tânăr echipaj al său la stația Tiangong / Obiectivul: primul chinez trimis pe Lună până în 2030

China urmează să-și trimită în spaţiu cel mai tânăr echipaj de astronauți, joi la stația sa spațială Tiangong, au anunțat oficialii, cu ambiția de a-și consolida cunoștințele despre zborurile spațiale umane în faţa americanilor și rușilor, transmite La Libre Belgique, citată de Rador Radio România.

O experiență valoroasă pentru gigantul asiatic, care își propune să trimită un chinez pe Lună până în 2030, obiectivul major al unui program spațial care progresează constant de câteva decenii.
Trioul misiunii Shenzhou-17 este programat să decoleze joi la ora 11:14 (03:14 GMT) din centrul de lansare Jiuquan, în deșertul Gobi (nord-vest). Este format din comandantul Tang Hongbo (48 de ani), colegul său Tang Shengjie (33 de ani) și Jiang Xinlin (35 de ani).

Vârsta medie a echipajului este de 38 de ani, comparativ cu 42 de ani în timpul misiunii precedente, Shenzhou-16.

„Acesta este echipajul de astronauți cu cea mai tânără vârstă medie” de când China a început misiunile spațiale cu echipaj, a declarat guvernul chinez într-un comunicat.

China are ceva de făcut în această zonă, deoarece a trimis primul său om în spațiu abia în 2003 – la mult timp după sovietici și americani în 1961.

„În ultimii doi ani, am visat adesea să mă întorc în spațiu”, a declarat veteranul Tang Hongbo la o conferință de presă miercuri cu colegii săi astronauți.

„Stația spațială este cealaltă casă a noastră care ne îndepărtează de Pământ și ne duce în univers”, a adăugat bărbatul care a făcut parte din misiunea Shenzhou-12 în 2021.
Nava spațială trebuie să se andocheze cu modulul central al stației Tiangong „la aproximativ șase ore și jumătate” după decolare, a declarat un purtător de cuvânt al programului spațial chinez, Lin Xiqiang.

Tiangong, a cărei construcție este acum finalizată, are de câteva luni aspectul final în formă de T. Asemănătoare ca mărime cu fosta stație ruso-sovietică Mir, este totuși mult mai mică decât Stația Spațială Internațională (ISS).

Cunoscută și sub numele de CSS (pentru „Chinese Space Station” în engleză), trebuie să rămână pe orbita Pământului cel puțin 10 ani.

Astronauții chinezi asigură rotații ale echipajului, ocuparea permanentă a Tiangong, lucrări de întreținere și cercetare, precum și o extindere lentă a capacităților stației.

În mai, China a trimis primul său astronaut civil, Gui Haichao, un specialist în știința și inginerie spațială, în spațiu, ca parte a unei misiuni anterioare.

El nu a venit din forțele armate, așa cum se întâmpla sistematic înainte.

China a fost parțial împinsă să-și construiască propria stație din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la ISS. O lege americană interzice aproape orice colaborare între autoritățile spațiale americane și chineze.

Gigantul asiatic dorește însă să desfășoare cooperare internațională în jurul Tiangong, în special pentru realizarea experimentelor.
China a investit deja miliarde de euro în programul său spațial.

În 2019, țara a trimis o mașinărie care a aterizat în partea îndepărtată a Lunii, o premieră mondială. În 2020, a adus înapoi mostre de pe Lună și a finalizat Beidou, sistemul său de navigație prin satelit. Și, în 2021, China a reuşit aterizarea unui mic robot pe Marte.

Sursa: La Libre Belgique/ Rador Radio România/ Traducerea: Rodezia Costea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „În 2019, țara a trimis o mașinărie care a aterizat în partea îndepărtată a Lunii…” Nu-mi vine sa cred ca astia ajung pe Luna. Ceva nu este in regula.