G4Media.ro

Serbia și Kosovo nu au ajuns la un acord în discuțiile mediate…

Sursa foto: European Council

Serbia și Kosovo nu au ajuns la un acord în discuțiile mediate de liderii europeni la Bruxelles

Liderii europeni au eşuat joi să îi convingă pe prim-ministrul kosovar Albin Kurti şi pe preşedintele sârb Aleksandr Vucic să ajungă la un acord pentru a aplana tensiunile între cei doi vecini, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează vineri agenția AFP, citată de Agerpres.

A fost pusă pe masă o propunere cu privire la înfiinţarea unei asociaţii de municipalităţi sârbe în nordul Kosovo, cerută de Belgrad. Partea kosovară cere înainte de orice discuţie recunoaşterea independenţei Kosovo de către Serbia.

„Din nefericire, părţile nu erau gata să ajungă la o înţelegere”, şi-a exprimat regretul Josep Borrell. „Condiţiile puse de fiecare parte erau inacceptabile pentru cealaltă”, a explicat el. „Suntem foarte preocupaţi de impasul din procesul de normalizare dintre Kosovo şi Serbia”, a mai comentat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Sârbii şi kosovarii se acuză reciproc pentru eșecul discuţiilor

„În pofida ofertei generoase a prim-ministrului Kurti, preşedintele sârb Vucic a refuzat să semneze un acord cu Kosovo”, au anunţat serviciile liderului kosovar.

„Sunt gata să semnez tot ce doriţi, exceptând prezenţa Kosovo la ONU şi problema independenţei Kosovo”, a declarat la rândul său Aleksandar Vucic.

După război, care s-a încheiat în 1999 cu bombardamente ale NATO, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad trec dintr-o criză în alta.

Serbia refuză să recunoască independenţa proclamată unilateral în 2008 de către fosta sa provincie, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în marea ei majoritate de origine albaneză, include o comunitate sârbă de circa 120.000 de persoane, care locuieşte exclusiv în nordul Kosovo.

Bruxellesul, care mediază din 2011 dificilele negocieri între cele două părţi, a anunţat în martie că cele două tabere au acceptat un plan menit să normalizeze relaţiile, însă niciun progres nu a fost înregistrat de atunci.

După o vară relativ calmă, tensiunile au escaladat foarte mult la sfârşitul lui septembrie, când un poliţist kosovar a fost ucis de un comando format din sârbi din Kosovo.

Descoperirea unui arsenal de război a alimentat şi mai mult furia Pristinei, care acuză deschis Serbia să s-a aflat în spatele acestui atac. O anchetă este în curs. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...