G4Media.ro

Cinci restaurante din Bihor, închise temporar de Protecția Consumatorilor / Amenzi în…

Sursa foto: ANPC

Cinci restaurante din Bihor, închise temporar de Protecția Consumatorilor / Amenzi în valoare de 65.000 de lei

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Bihor au verificat, în luna octombrie, 54 de operatori economici din judeţ care prestează servicii de alimentaţie publică, din care cinci au fost închise temporar (până la remedierea deficienţelor), fiind aplicate 106 sancţiuni contravenţionale, 72 amenzi în cuantum total de 787.000 lei şi 34 de avertismente, anunță Agerpres.

„Cele cinci unităţi au fost închise temporar din cauza condiţiilor neigienice din blocul alimentar. Unele au şi remediat problema într-un timp relativ scurt. Procedura spune în felul următor: noi oprim activitatea, iar în momentul în care ei îşi fac curat şi înlocuiesc vitrinele, aparatele sau spaţiile frig, deci dacă remediază deficienţele constatate pentru care le-a fost sistată activitatea, vin cu o cerere către noi, iar colegii merg şi constată. Nu există un timp anume stabilit, ci e în funcţie de unitatea respectivă. Unii s-au mişcat foarte repede, de la o zi la alta sau în două zile,” a declarat, vineri, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Giani Bura.

Potrivit comunicatului CJPC, pe lângă amenzile date, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme (majoritatea din carne) în valoare de aproximativ 65.000 de lei şi de oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate la blocul alimentar în 5 cazuri, la următorii operatori economici: SC A La Chef SRL, SC Regal Development SRL, SC Vopmarc SRL, SC Sildoris Impex Company SRL, SC Crispetmilan SRL.

Comisarii au identificat o serie de deficienţe în activitatea restaurantelor precum folosirea unor spaţii frigorifice neigienizate, pentru depozitarea materiilor prime şi /sau a preparatelor culinare, cu praf în exces, rugină, mucegai şi chedere neigienizate, deteriorate, dar şi folosirea echipamentelor – cuptoare, tăvi, rafturi cu impurităţi, arsuri, resturi de alimente, grăsimi.

De asemenea, au mai descoperit comercializarea/utilizarea în cadrul prestării serviciilor de alimentaţie publică a unor produse nesigure cu data limită de consum depăşită sau neclară. nerespectarea prevederilor privind depozitarea produselor alimentare – aşezarea lor pe paviment, ambalaje deteriorate, neasigurarea temperaturilor prescrise şi utilizarea instrumentelor, vaselor neadecvate, din plastic, lemn, email întrerupt, cu puncte de rugină.

Nu în cele din urmă, s-a constat lipsa verificării metrologice a mijloacelor de măsură, utilizarea mijloacelor de măsură neomologate, precum şi lipsa informaţiilor privind ingredientele cu potenţial alergen sau de a provoca intoleranţe alimentare, lipsa declaraţiei nutriţionale, a gramajelor porţiilor.

Acţiunile de control la operatorii economici care prestează servicii de alimentaţie publică/restauraţie colectivă au fost efectuate la solicitarea ANPC Bucureşti şi în baza Planului Regional de Tematici pentru Trimestrul IV al CRPC RNV Cluj.

Comisarii CJPC Bihor vor continua acţiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor şi, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancţiuni contravenţionale complementare.

„Ca urmare a controalelor, mulţi dintre operatorii economici au înţeles importanţa respectării prevederilor legale şi, prin urmare, au implementat programe de modernizare a spaţiului de lucru şi servire, astfel încât să ofere consumatorilor servicii de alimentaţie publică în deplină siguranţă,” a menţionat Giani Bura.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...