G4Media.ro

Praful ridicat de asteroidul Chicxulub a cauzat iarna de 15 ani care…

Sursa foto: Natural History Museum / Júlia d’Oliveira

Praful ridicat de asteroidul Chicxulub a cauzat iarna de 15 ani care a exterminat dinozaurii, potrivit unui nou studiu

Se știa că impactul unui asteroid pe coasta Mexicului de astăzi, în urmă cu 66 de milioane de ani, a provocat dispariția a trei sferturi din lumea vie, inclusiv a dinozaurilor, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Dar natura exactă a fenomenului provocat de asteroidul Chicxulub a rămas o chestiune de dezbatere. Cele mai recente teorii au fost că sulful eliberat de impact, sau funinginea eliberată de incendiile colosale, au blocat lumina soarelui și au aruncat lumea într-o iarnă lungă.

Un studiu publicat luni a dat un nou impuls unei teorii anterioare: praful ridicat de asteroid a întunecat cerul pentru o lungă perioadă de timp.

Praful fin de siliciu, nisip pulverizat, ar fi persistat în atmosferă timp de 15 ani. Lipsa de lumină ar fi provocat o scădere a temperaturilor medii cu până la 15 grade Celsius, potrivit studiului publicat în Nature Geoscience.

În anii 1980, o echipă formată din tată și fiu, Luis și Walter Alvarez, a sugerat că dinozaurii au dispărut după ce impactul unui asteroid a schimbat clima, învăluind Pământul în praf.

Această teorie a fost pusă sub semnul întrebării până la descoperirea, un deceniu mai târziu, a craterului masiv provocat de Chicxulub în ceea ce este acum Peninsula Yucatan din Mexic.

Teoria potrivit căreia sulf, mai degrabă decât praf, ar fi putut schimba clima a câștigat teren deoarece se credea că acest praf nu avea dimensiunea potrivită „pentru a rămâne în atmosferă”, a declarat pentru AFP Ozgur Karatekin, cercetător la Observatorul Regal al Belgiei și coautor al studiului.

O echipă internațională a reușit să identifice particule de praf provenite din impactul cu asteroidul găsit în situl Tanis din Dakota de Nord, SUA. Acestea măsoară între 0,8 și 8 micrometri.

Introducând datele lor în modele climatice similare cu cele utilizate în prezent, cercetătorii au stabilit că acest praf a jucat un rol mult mai important decât fusese estimat.

Simulările au arătat că trei sferturi din cantitatea totală de materie eliberată în atmosferă era praf, 24% era sulf și doar 1% era funingine.

Particulele de praf „au împiedicat complet fotosinteza” în plante timp de cel puțin un an, ceea ce a dus la un „colaps catastrofal” al vieții, potrivit lui Karatekin.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...