G4Media.ro

Ministra PSD a Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță că vârsta de pensionare…

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ministra PSD a Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță că vârsta de pensionare crește peste 65 de ani proporțional cu creșterea speranței de viață. Cum a evoluat speranța de viață în România

Ministra PSD a Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat vineri la Digi24.ro că ”vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață”. Proiectul de lege promovat de PSD și adoptat de guvern arată că dacă speranța de viață crește, guvernul va crește stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață. Cu alte cuvinte, dacă speranța de viață crește cu 6 luni, guvernul va trebui să crească la rândul său vârsta de pensionare cu trei luni.

”Românii au o garanție că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ține cont de specificul României”, a mai spus Bucura Oprescu.

Întrebată în mod repetat de ziariști cum anume va crește vârsta de pensionare, ministra Muncii a declarat că ”ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, de aceea am introdus acest indicator”.

„Doar în cazul în care creşte speranţa de viaţă, ceea ce este o garanţie pe care noi… Românii au totuşi o garanţie că nu va creşte vârsta de pensionar arbitrar, aşa cum s-a dorit iniţial. Trebuie să vă mai spun ceva. Să ştiţi că cel puţin în ceea ce ne priveşte am făcut tot ceea ce ţine de noi, de aşa manieră încât să vedem specificul României şi exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Chestionată ce înseamnă creşterea speranţei de viaţă şi cât ar putea creşte vârsta de pensionare, ministra Muncii a răspuns: „Fiecare dintre noi ne dorim creşterea speranţei de viaţă”.

Ce prevede mai exact proiectul de lege adoptat de guvern și trimis spre dezbatere Parlamentului:

  • Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maxim 3 ani.
  • În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață.
  • În situația în care creșterea stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6) nu se aplică.
  • Odată cu publicarea proiecțiilor Ageing Working Group (AWG), la fiecare 3 ani, Consiliul Fiscal va întocmi un raport prin care va verifica dacă stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și vârsta standard de pensionare au fost modificate în funcție de evoluția speranței de viață. Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal. În situația în care sunt identificate abateri de la alin. (6), Guvernul este obligat să majoreze stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și vârsta standard de pensionare

Context. Speranța de viață la naștere constituie cel mai relevant indicator al calității vieții într-o populație – câți ani trăiește în medie un născut-viu, potrivit definiției date de specialistul Vasile Ghețău.

O analiză prezentată de profesorul Gheță arată o creștere constantă a speranței de viață în România începând cu 1998 și până în 2020, când pandemia a dus la o scădere accelerată. Din 2022, speranța medie de viață a reînceput să crească. Vezi aici mai multe detalii

Spre exemplu, speranța medie de viață la femei a crescut de la circa 73 de ani în 1997 la circa 79 de ani în 2018.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. si daca speranta de viata scade ? si, atunci, nu se creaza discriminari intre un pensionar din perioada cu speranta mai mare si unul din perioada cu speranta mai mica ? ma mai deranjeaza si faptul ca se depun atatea eforturi financiare ca pensionarii (n.b. – sunt pensionar) s-o duca mai bine si atat de putine eforturi ca tinerii s-o duca mai bine. pentru ca daca tinerii n-o duc bine, adio crestere a sperantei de viata

    • Iar femeile vor ieși la pensie la o vârstă mai înaintată, pentru că au speranța de viață mai mare?

    • Vă dați seama ce speranță redusă de viață au pensionarii speciali care se pensionează pe la 45-50 ani?!

  2. @Georgescu
    Recunosc că este prima oară în viața mea când întâlnesc un pensionar român care nu numai că își dă seama de faptul că politicienii nu fac mai nimic pentru tineri, dar este și deranjat de asta. Credeam că sunteți toți interesați doar de bunăstarea voastră și nimic mai mult, dar mă bucur să întâlnesc și oameni ca tine, care gândesc așa.

  3. ”ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare…” Femeia asta nici limba româna nu o cunoaște. Fix de miniștri analfabeți avem nevoie în asemenea perioade de criză.

  4. Sunt unele categorii care dau coltul foarte repede si trebuie sa se pensioneze foarte devreme, la aia nu se pune speranta de viata .

  5. Muncesti de la 18 ani la 65 de ani adica 47 de ani si primesti pensie 8 ani… adica aproape de 6 ori mai putin. Daca speranta de viata creste cu 1 an trebuie sa muncesti doar jumatate. Eu zic ca sunt chiar darnici, sa tot votezi PSD. Pensionarii speciali beneficiaza si de munca mai putina si de pensie speciala. La 3 ani se actualizeaza perioada cand iesi la pensie, dar pentru speciali nu au mai corectat nimic, 20 de ani sa fie speciali de acum incolo… Praful sa se aleaga de voi la alegeri!

  6. Inca un pas a fost facut! Urmeaza pensionarea la….. „Bellu”!!!! Pe viata!

  7. Da, domnule, asta da, măsură social-democrată!

    În statul UE cu cea mai mică speranță de viață, la concurență cu Bulgaria, cleptocrația constată că nu mai are bani pentru a plăti pensiile speciale ale celor care ies la pensie la 40 de ani și vrea ca cetățenii obișnuiți să muncească până mor, precum sclavii, pentru ei.

    Asta este culmea! Dacă nu aveți bani, desființați pensiile speciale!

  8. Incompetenta ministră, care ar trebui să demisioneze de îndată, vorbește despre cei care muncesc, nu despre cei care nu muncesc, la care vă referiți.

    Dincolo de încurajarea muncii, pentru care nu există nicio strategie la acest guvern, este necesară urgent, desființarea pensiilor speciale și a categoriilor de pensionari de 40 de ani. În plus, pensiile NU pot fi mai mari decât salariile nicăieri, decât în România.

    Trebuie urgent reformat sistemul de pensii, astfel încât să se bazeze pe contribuțiile celor care cotizează.

  9. Ciolacu, ajuns prim-ministru (🤔) conduce un guvern impotent ( nu că ăla de dinainte ar fi fost mai breaz ) și emit in continuare reglementări legislative pe care le modifică de N ori luate la snop. Pentru drepturile (?!) guvernanților, ale parlamentarilor, ale președenției și ale ,,specialilor” sunt parale, fără număr, pentru talpa țării…. niciodată. Se mai pune problema să se elimine și grupele de muncă (tot pentru talpa țării)……..
    Deșteaptă-te române……

  10. Prea putin s’a scris despre sotul doamnei ministru.

  11. Ăștia ar fi în stare să ne pună să muncim și de pe lumea ailaltă ca să aibă ei cu ce se îmbuiba…

  12. Să dai votul dar să primeşti mumu.
    Să primeşti atâta mumu de să înceapă să îţi placă şi să le dai iarăşi votul.
    Să vadă că vă place atâta mumu şi să se ambiţioneaze să vă dea şi mai mult mumu.
    Să vă dea atâta mumu încât să înceapă şi ei să creadă că chiar vă place mumu.
    Sa ştie că vă place atâta de mult mumu ca de sărbători electorale să îl împacheteaze în cadouri cu fundiţă şi cu frişcă ca numai în satisfacţii mari să vă ţină.

    Concluzie: nici nu e de mirare că e bătălie atâta de mare în politică între ăştia care dau mumu şi ăia care dau la găurică că le e frică să nu înceapă să vă placă să priviţi cum şi-o iau la găurică şi noi satisfacţii să descoperiţi.

  13. Cine a lucrat suficienți ani se poate pensiona anticipat. Oricum creșterea vârstei de pensionare se va face cu maxim un an o dată la 3 ani deci cui nu îi convine iese anticipat și are penalizare timp de un an după care își încasează pensia întreagă. Măsura lovește mai mut în cei care nu au lucrat suficienți ani dar vor să se pensioneze cât mai repede. Respectivilor li se va amâna dreptul la pensie.

    • Cica se intalnesc doi prieteni. Primul zice:
      – Da si mie 200 de lei imprumut.
      – Nu am decat 100.
      – Bine, da 100 si cu 100 ramai dator.

      Exact asta e propunerea ta cu „deci cui nu îi convine iese anticipat și are penalizare timp de un an”. Dupa ce muncesti pana la 65 de ani si dai statului o tona de bani din care statul iti da o fractiune de sub 50% (fa singur calculele daca nu ma crezi, vezi cat primesti dupa ce platesti 35% din venitul net timp de 40 de ani), pana la urma tot tu esti bun de penalizat: „De ce vrei, mai puturosului, sa te pensionezi la frageda varsta de 65 de ani, cand tu inca esti inca bun de munca? Ha? Ia colea o penalizare, sa te inveti minte!”

  14. Domnii guvernanti aplica un principiu simplu: la sarac rupe- i lingura!
    Aceste zilnice schimbari legislative nu sunt decat analfabetism!
    Sa aprobi o ordonanta apoi in cateva zile, luni sa o modifici nu face decat sa epuizeze oamenii care si fac treaba in Tara asta, care sunt la mana unor dorinte poate de buna credinta dar analfabete sau de de rea credinta a unor politicieni.
    Politicieni care ar trebuie sa si dea demisia imediat ce gresesc!
    Ce trebuie sa nu uite nimeni este ca istoria se repeta! Deci sa treaca sa invete macar istorie!

  15. Poate se trezesc și cei care nu au mers la vot …

    E fain când statul te taxează .ai mult, îți crește vârstă de pensie și muta banii din munca ta/taxele plătite de tine unui grup de „speciali”.

    Lenea da roade …

  16. Cu statistica stăm bine, că doar INS este în slujba bolșevicilor care ne conduc de peste 30 ani, furnizând te miri ce informații au ei nevoie pt. bazaconii cum este cea cu 65 ani până la pensionare.