G4Media.ro

EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernului spune că nu poate da afară un…

Sursa foto: Inquam Photos

EXCLUSIV Secretariatul General al Guvernului spune că nu poate da afară un colaborator al Securității pentru că nu îi permite legea: Cazul Nica, numit de Ciucă/ Pensie de aproape 200.000 de lei pe an/ Ce avere are Nica (documente)

Secretariatul General al Guvernului (SGG) nu poate să dea afară un angajat dovedit colaborator al Securității pentru că legea nu îi permite, susține instituția condusă de Mircea Abrudean (PNL), într-un răspuns la o solicitare G4Media. SGG spune însă că va începe demersuri ”cât mai urgente” pentru schimbarea legislației.

Este vorba de fostul deputat de Vrancea Nicolae Ciprian Nica (PSD), care a fost cooptat în SGG când instituția era condusă de Marian Neacșu (PSD), printr-o decizie din octombrie 2022 a fostului premier liberal Nicolae Ciucă. Informația conform căreia Nica a fost recuperat de Ciucă în SGG a fost publicată inițial de jurnalistul Virgil Burlă în PressHub.

Mass-media au scris încă din 2014 că Nicolae Nica a colaborat cu Securitatea. În 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a reconfirmat, prin decizie definitivă, sentința Curții de Apel București care admitea acțiunea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și stabilea calitatea lui Nica de colaborator al Securității.

Cu toate acestea, a fost angajat în SGG prin decizia lui Ciucă, în octombrie 2022, în calitate de ”membru în cadrul Consiliului consultativ pentru evaluarea impactului actelor normative, pentru un mandat de 4 ani”.

G4Media a întrebat noile conduceri ale SGG (Mircea Abrudean de la PNL în locul lui Marian Neacșu de la PSD) și a Guvernului (premierul Marcel Ciolacu în locul lui Nicolae Ciucă) dacă îl va păstra în funcție pe Nicolae Ciprian Nica sau îl va revoca, având în vedere că este colaborator al Securității cu decizie CNSAS și sentință definitivă în instanță.

Cabinetul premierului Ciolacu nu a răspuns solicitării, iar SGG a transmis pentru G4Media că Nica nu are calitate de funcționar public, deci nu intră sub incidența legii care prevede că raportul de muncă încetează dacă funcționarul public a colaborat cu Securitatea:

  • ”În urma unei proceduri de selecție, desfășurată conform cadrului legal sus-menționat, domnul Nicolae Ciprian Nica a fost numit, prin decizie a premierului, membru în CCEIAN (…). Încetarea de drept a raportului de serviciu, pentru funcționarii publici, este prevăzută la art. 517 alin. (1) lit. j) din O.U.G. nr. 57/ 2019 privind Codul administrativ “ca urmare a constatării faptului că funcția publică a fost ocupată cu nerespectarea dispozițiilor legale de către o persoană care a fost lucrător al sau colaborator al Securității, pe baza hotărârii judecătorești definitive”, transmite SGG.

Secretariatul General al Guvernului subliniază că e nevoie de schimbarea legislației pentru ca lui Nicolae Ciprian Nica și altor angajați care au colaborat cu Securitatea (dar care nu sunt funcționari publici) să li se înceteze raportul de muncă. În prezent, conform legii, ei încetează să mai fie membri SGG doar dacă renunță de bunăvoie la calitatea de membru, nu își îndeplinesc atribuțiile din Regulamentul de Organizare și Funcționare sau mor:

  • ”În situația la care faceți referire, respectiv a domnului Nica, acesta nu este funcționar public, iar în acest moment cadrul legal în vigoare, respectiv art. 11, alin. 5 din H.G. nr. 443/2022 prevede la cazurile de încetare înainte de termen: renunțarea la calitatea de membru, revocarea membrilor pentru neîndeplinirea obligațiilor din ROF și decesul. Cu privire la situația apărută în cazul domnului Nica, aceasta determină nevoia actualizării cadrului legislativ, prin introducerea unui nou aliniat care să stabilească încetarea calității de membru, inclusiv în situația în care o persoană este declarată ca fiind fost colaborator al Securității, printr-o hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în răspunsul SGG pentru G4Media.

Instituția susține că va începe demersuri ”cât mai urgente” pentru schimbarea legislației:

  • ”La nivelul SGG, vom lua, cât de urgent posibil, măsurile necesare în vederea actualizării cadrului normativ în vigoare, pentru ca instituțiile publice să poată avea la îndemână instrumentele necesare de verificare și evitare a unor situații similare, pe viitor”.
  • Răspunsul integral al SGG poate fi consultat aici.

Colaborarea cu Securitatea

Conform CNSAS și instanțelor judecătorești Nica își turna colegii de liceu care ascultau Europa Liberă, erau prieteni cu cetățeni străini sau dădea detalii despre unde locuiesc unii dintre ei. Detalii, aici. Nica a semnat angajamentul cu Securitatea în 2 iunie 1976, când a luat numele conspirativ ”Bratosin”.

Într-un comunicat de presă din 2014, citat de Digi24, Nica spunea că i-a fost încălcat dreptul la apărare și că a fost șantajat de Securitate:

  • „Afirm că mi-a fost încălcat dreptul la apărare deoarece magistrații au respins cererea de rejudecare a dosarului meu la Curtea de Apel București, ca urmare a faptului că în dosar nu s-a găsit ordinul de plată prin care eu făceam dovada plătii unei expertize grafologice”, scria deputatul.

Ciprian Nica susține că a fost șantajat cu faptul că fratele său, care era ofițer la Școala de Ofițeri Sibiu, va avea probleme dacă nu va accepta o colaborare. Totodată, a fost amenințat că va fi exclus de la liceul din Ploiești, unde studia arte plastice, mai transmite Digi24.

  • „Dacă aș fi dorit să colaborez cu Securitatea, aș fi furnizat informații și după terminarea liceului, însă acest lucru nu s-a întâmplat! Că nu am colaborat cu Securitatea, în sensul poliției politice, este demonstrat de faptul că în dosarul de la CNSAS există o rezoluție a unui ofițer de Securitate care propune clasarea dosarului meu ca urmare a faptului că refuz să ofer informații, după plecarea din liceu (…)”, se mai arăta în comunicat.
extras din decizia curtii de apel bucuresti nicolae ciprian nica bratosin
sursa foto: Decizia Curții de Apel București, reconfirmată prin sentința definitivă a ÎCCJ

Averea lui Nica

Social-democratul are, conform declarației de avere depusă în februarie 2023, cinci imobile: un apartament de 110 mp (Panciu, Vrancea), două case de locuit (183 mp și 295 mp, în Tifești/Panciu, Vrancea), un spațiu comercial de 183 mp (Panciu) și un spațiu de 20 mp (Panciu).

În privința terenurilor, Nica are patru agricole (în total, 7,1 hectare, în județul Vrancea) și trei terenuri intravilane (în total 3,1 hectare, în Tifești), dar și 1,1 hectare de pădure (Soveja, Vrancea).

Nica mai are bijuterii de 5000 de euro, dar și obiecte de artă tot de 5000 de euro. În cele șapte conturi pe care le deține are aproximativ 1 milion de lei și 5000 de euro.

Din activitatea notarială are consemnate venituri de 81.567 de lei, iar soția, din aceeași activitate, 701.793 de lei. Cei doi au mai primit câte 96.000 de lei fiecare din închirierea imobilelor.

Nica are venituri din pensie de 193.934 lei/an.

A contribuit Cristian Andrei Leonte

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pentru ăștia muncește o țară întreaga de proști. Pentru securiști, armată și copiii lor.

    • Macar de s ar satura cu pensia si ce apare in declaratia de avere. Dar, cat detin in mod real este de cel putin 10 ori mai mult, din furt

  2. Unde e noutatea, încă partidele create de secu ca să dea impresia de multiculturalism democratic îi aveţi chiar la guvernare.
    Deci unde e noutatea?

  3. de ce ar da? e de-al lor

  4. Comentariile sunt blocate?

  5. Ce social-democrat mai e și ăsta cu cinci case și patru terenuri? Interesant. Pe la DNA se aude?

  6. ciuca l-a instalat pe colegul sau de la securitate intr-o sinecura.

  7. La vremuri noi, tot noi.