G4Media.ro

Ciolacu, noul Dragnea. PSD pregătește apocalipsa pentru mediul privat în 2025, cu…

Ciolacu, noul Dragnea. PSD pregătește apocalipsa pentru mediul privat în 2025, cu complicitatea PNL

Legea pensiilor e un atac frontal al PSD la stabilitatea României. În plin derapaj bugetar, Marcel Ciolacu a scos din joben o lege cu care îi amăgește electoral pe pensionari, exact cum a făcut Liviu Dragnea în 2018. El vrea să amaneteze bugetul României în următorii ani, iar președintele Klaus Iohannis și PNL îi sunt complici kamikaze. Iar partidul-stat are planul făcut. Ciolacu ne-a anunțat că în 2025 urmează reforma fiscală. Pentru mediul privat, asta înseamnă un singur lucru: taxe și impozite care să cocoșeze capitalul și angajații din privat.

  • Prin mișcarea cu pensiile, PSD a împins PNL într-o capcană politică. Inițial, liberalii au mârâit, suficient de mult ca PSD să lanseze o campanie de comunicare prin care să descrie PNL ca opozant al creșterii pensiilor. Ceea ce înseamnă imagine proastă pentru PNL în rândul pensionarilor. Ulterior, PNL s-a declarat de acord cu majorările, enervând publicul de dreapta. Într-o săptămână, PNL a ajuns să fie detestat și de pensionari, și de publicul activ. E scenariul perfect pentru Ciolacu, care visează la o finală prezidențială cu AUR în 2024.

De ce e legea pensiilor o amăgire? Impactul ei fiscal e atât de mare, încât ar dezechilibra pe ani buni bugetul de stat. Iată numerele prezentate de Ministerul Finanțelor: în 2024 ar aduce o cheltuială în plus de 10 miliarde de lei, iar în 2025 de 33 de miliarde de lei. Dar aceste creșteri se adaugă la cele obligatorii de la 1 ianuarie 2024 și 1 ianuarie 2025, creștere cu rata inflației. În ianuarie 2024 această creștere va fi cu 13,8%, rata inflației din anul precedent. Și toate aceste cheltuieli suplimentare vin pe fondul depășirii copioase a deficitului bugetar în acest an. Să ne înțelegem: creșterea pensiilor pe baze corecte de calcul e o necesitate, un fundament al civilizației. Dar creșterea lor nesustenabilă, fără reformele obligatorii ale administrației care să elibereze banii necesari, e doar populism periculos.

De unde vrea să ia PSD banii pentru pensii? În declarațiile publice, Ciolacu a indicat ca sursă de finanțare combaterea evaziunii fiscale. E o glumă, praf aruncat în ochii pensionarilor pe care – pe drept cuvânt – nu îi interesează de unde scoate guvernul banii. În primul rând, nici o măsură de reformare a ANAF nu ar putea produce efecte atât de rapid. În al doilea rând, cum să credem că PSD vrea să reformeze ANAF, când PSD încurajează și tolerează evaziunea fiscală prin întârzierea montării de scanere în vămi sau prin susținerea unui personaj precum Ionuț Mișa la Direcția Mari Contribuabili? E același Mișa pe care Curtea de Conturi îl acuză că nu vrea să controleze fiscal o grupare bănuită de evaziune fiscală de 230 de milioane de lei cu alcool.

Realitatea e alta, și chiar Marcel Ciolacu a spus-o public. Banii vor veni din creșterile de taxe și impozite pentru angajații din mediul privat și firmele private. „Trebuie să venim cu o reformă fiscală predictibilă, echitabilă în 2025-2026”, a anunțat luni Ciolacu. Detalii despre reformă le-a tot dat de-a lungul timpului, prin atacuri la capital și prin susținerea impozitării progresive a veniturilor.

Pentru 2025, PSD pregătește impozitarea dividendelor cu 16%, un impozit progresiv care va lua serios din banii angajaților cu venituri peste 5.000 de lei, împovărarea suplimentară a microîntreprinderilor, plus încă un atac la Pilonul II de pensii, potrivit informațiilor G4Media.

Acesta va fi prețul pentru creșterile de pensii: distrugerea sectorului privat. Un vis dintotdeauna al PSD, moștenitor al Partidului Comunist, care nu suportă ideea că altcineva decât statul produce plusvaloarea în societate.

Iar Ciolacu face acum exact ce a făcut Liviu Dragnea în 2018, ce a făcut Victor Ponta când a preluat puterea în 2012: promite să ia banii de la ”bogați” (adică cei care produc) și să-i dea la săraci. Populism în stare pură. Visul socialist al redistribuirii resurselor, de fapt, după cum l-a descris Lucian Croitoru încă din 2012: ”Numărul votanților dependenți de redistribuire care efectiv votează a devenit mai mare decât numărul celorlalți votanți. Ei îi votează pe politicienii care promit conservarea redistribuirii sau creșterea ei, și nu pe cei care încearcă să reducă excesele. Astfel, redistribuirea excesivă pune bazele pentru «tirania majorității»”.

Pe acest mecanism politic s-a bazat cinic Ciolacu atunci când i-a pus în fața faptului împlinit pe liberali cu legea pensiilor. El știe că prețul pentru dezmățul bugetar va fi plătit de votanții de dreapta – publicul PNL, așa că le-a întins liberalilor capcana.

Iar liberalii, conduși de bugetari care n-au lucrat o zi în privat – Iohannis și Ciucă -, s-au dovedit slugile perfecte pentru PSD. Cu excepția lui Dan Motreanu, Rareș Bogdan și a altor câteva voci din local, liderii PNL au înghițit broasca fără nici un efort. Ba, după cum ne arată postarea de luni a lui Nicolae Ciucă, s-au arătat chiar fericiți că participă la decizia care va îngropa mediul privat.

Am tot scris că la PNL n-a mai rămas aproape nimic liberal, cu excepția numelui.

Ziua de azi o demonstrează încă o dată. Oamenii lui Ciucă setează azi un nou standard iliberal, acceptând să calce în picioare alături de PSD rolul Parlamentului, instituția fundamentală a democrației. De mână cu PSD, liberalii trec legea pensiilor prin Senat într-o singură zi. Un simulacru de dezbatere. Ne arată cât de jos a ajuns în mandatul Iohannis-Ciucă partidul care se mândrește cu tradiția sa democratică.

Creșterea nesustenabilă a pensiilor și pregătirea atacului din 2025 la mediul privat e rezultatul logic al creării marii coaliții din urmă cu doi ani de către președintele Klaus Iohannis. Fostul premier de la Grivco a dat guvernarea pe mâna a două partide care au ca scop distrugerea oricărei intenții de reformă (vezi caraghioslâcul pensiilor speciale) și menținerea la putere cu orice mijloace.

Scriam în septembrie 2023 că Ciolacu a declanșat prin ordonanța austerității o mișcare tectonică: a abandonat atitudinea prietenoasă față de capital și a trecut la populismul stângist de penalizare a performanței în afaceri.

Mă tem însă că e mult mai rău de-atât. Populismul lui Ciolacu va declanșa un lanț de efecte cu un potențial distructiv inimaginabil. În fond, să nu uităm că derapajele bugetare din 2020 încoace sunt provocate de politicile lui Liviu Dragnea. Un nou pachet similar cu al lui Dragnea va pulveriza pur și simplu economia privată și libertățile economice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Îi doare la bască de soarta țării!
    Ăștia au un singur țel :distrugerea Romaniei !
    Apoi să dea vina pe UE că nu ne vrea binele , și că scoatere țării din UE trebuie să devină realitate!
    ASTA URMĂRESC ! SUNT MUFATI LA BANUL PUBLIC ,UE LE STĂ ÎN GÂT, D’AIA OLIGARHII ROMANIEI SUNT SLUGOII LUI PUTIN!

    • Când vrei să crești încasările bugetare de la 27% cât sunt în prezent la măcar 35%, nu 45% cât e media UE, se cheamă că vrei să distrugi țara și să cocoșezi mediul privat….

    • Exact … Din pacate aripa PSdista din PNL ne-a inselat amarnic si si-a batut joc de votul poporului impreuna cu turistul de la Cotroceni! Cum s-ar spune, ne-au facut-o!

  2. Impozitul progresiv este din păcate normal pentru Europa.
    Dintre toate tarile europene, doar Rusia și Ucraina nu îl au.

    Impozitarea dividendelor în schimb va afecta piața de capital. La fel si atacul la pilonul 2.

    Piata de it oricum e sub presiune… Joburi mai puține..

    • Cota unică e unul din puținele atuuri pe care le are România în încercarea de a atrage investiții străine, ar fi păcat să-l piardă. Europa de Vest a pierdut multe locuri de muncă în favoarea unor țări ca România tocmai din cauza impozitării ridicate.
      Pe lângă asta în Vest sunt taxele mari dar și servicii publice de calitate, măcar primești ceva de banii ăia. La noi plătești taxe ca să aibă unii ce fura.

    • Disparitia cotei unice va duce la disparitia si asa firavei clase de mijloc. Va fi lovitura de gratie data mediului privat.

    • Care cotă unica, mai amețiților ?!!!

    • Dezinformezi cu maxima intentie. Tarile baltice au cota unica (e adevarat mare 25%) dar si Bulgaria cu 10% sau Ungaria cu 15%. Mai las-o ca macane, te inspiri din Ciolacu.
      Spui ca impozitul este normal in Europa. Probabil dar cotele superioare de impozitare pornesc de la sume mult mai mari decat 5000 ron. Portugalia de exemplu are taxare de 43,5% la venituri peste 40 000 euro pe an.

  3. nu e adevarat
    – PNL a luptat sa scoata PEESEEDEEE de la putere (vreo 8 luni , pana au scos USR, desi ei aveau planul dupa 3 luni conform stenogramelor cu Drula)
    – PNL s-a luptat sa nu creasca taxele pentru firme (vreo 2-3 zile)
    – PNL s-a luptat sa nu creasca pensiile fara sustinere (vreo 2 ore )
    – si sunt sigur ca PNL lupta pentur „digitalizare” , pentru „reforma” in administratie sa fie mai ajustata nevoilor si fara impingatori de hartii si 3 soferi la un sef, si cate si mai cate , nu fac ei pentru o tarisoara sa isi permita oricine un ROLEX

  4. Ok, dar noi cu cine votam? Ca LGBT de dreapta eu n-am mai auzit pana acum, iar raul cel mai mic e marca inregistrata PNL…

    • Cu SOS@

  5. Foarte bine, avem aceste discutii in prag de alegeri. Avem sansa sa spunem DA sau NU. Daca o sa votam in continuare USL nu avem nici-un drept sa ne mai plangem.

  6. Ceva nou sub soare? Dar oare nu era clar de la inceput ca prietenul lui Dragnea nu poate face decat asemenea lui?

  7. Menținerea și perpetuarea puterii, acestea sunt obiectivele, nu neapărat distrugerea țării ; nu distrugi obiectul muncii. Citatul din Lucian Croitoru explică metoda extrem de simplă, prin care se asigură ponderea cenzitară care le asigură realegerea din nou și din nou. Și, deoarece problemele nu vin singure, este asigurată și reproducerea segmentului social care le asigură puterea prin vot, prin proiecte, cum ar fi România ”educată”. Conservarea puterii prin asemena proceduri vulgare niciodată nu se combină cu demersuri conștiente de progres social. Acestea vin din economia reală, creatoarea capitalului social. Cei de acolo sunt care plătesc oalele sparte. De fapt există în mișcare două proiecte de ”inginerie” socială, primul : reproducerea segmentului social, prin promisiuni mincinoase, nesustenabile economic. Al doilea : menținerea în stare de vegetație a sectorului privat, de unde se pot compensa derapajele financiare, dar fără măsuri care să întărească economia reală, fiindcă atunci, pică tot eșafodajul.

    • Stai liniștit!
      Tu vezi cine ne conduc? Îi crezi capabili pe nătărăii și impostorii ăștia de ceva cu „scaun la cap”? Au ăștia vreo treabă cu mersul economiei, bunăstarea oamenilor de rând? Sunt o clica de borfași puși pe făcut averi din furaciune !Și în subteran,cei care trag sforile și -i papuseaza pe alde „Ciolacu și compania” au interese comune cu interesele lui PUTIN! Tu nu vezi ce se întâmplă aici?E atât de clar , trebuie să fii ignorant de-a binelea să nu observi spre ce îndreaptă oligarhii autohtoni țara! Dacă nu ne trezim la VOT,MOSCOVA SCRIE PE NOI!

  8. P$D are Aur în mâneca… ăia sunt usor de stapinit. Restul… pleaca

  9. Adevarul e ca nici nu ne dam seama ce urmeaza, e o situatie mult mai grava decat cea din 2016. Dupa alegerile de anul viitor o sa zburde pesedeii, sustinuti de hauristi, o sa ne puna hamuri si botnite. Mediul privat o sa joace in Descult de Zaharia Stancu. Culmea e ca singura solutie, greva fiscala, e sustinuta de Parpangel(Simion).

  10. Două măsuri în 2025 sunt deja bătute în cuie:
    1. TVA unică de 21%.
    2. Impozit progresiv cel puțin pe veniturile permanente.

    • Impozitul poate fi cum vor ei… doar sa nu-mi scada salariul in conditiile in care Ei nu-si fac treaba

  11. Nu uitați că PSDul este partidul bolșevic mioritic, nu și.a schimbat obiceiurile, doar haina!

  12. Vom face doar o mică corectare: Ciolacu dacă va fi preşedinte nu va avea parlamentul sau invers, numai că dacă merg pe varianta cu parlamentul Ciolacu e automat sacrificatul ca să îi facă loc celuilalt.

    În concluzie: viitorul lui Ciolacu e neconcludent, deşi cam pe Ciucă pariem că îl preferă.

  13. inteleg, crescand si traind sub talpa lui dej, a rusilor si a lui ceausescu, politicile „socio-comuniste” sunt de trista amintire.

    insa, trebuie sa realizam ca nu au nicio legatura cu ce ar fi trebuit sa fie. au fost o pervertire infecta.

    trebuie sa urmam exemplul tarilor nordice, nu propunerilor feseniste reinviate de ciolacu si prietenii sau capitalismul fara limite visat de penelisti.

    mai avem putin timp la dispozitie.

  14. dan si cristian viseaza la un fel de america, fara reguli/stapan. daca au copii nu le urez acel viitor.