Ciolacu, noul Dragnea. PSD pregătește apocalipsa pentru mediul privat în 2025, cu complicitatea PNL
Legea pensiilor e un atac frontal al PSD la stabilitatea României. În plin derapaj bugetar, Marcel Ciolacu a scos din joben o lege cu care îi amăgește electoral pe pensionari, exact cum a făcut Liviu Dragnea în 2018. El vrea să amaneteze bugetul României în următorii ani, iar președintele Klaus Iohannis și PNL îi sunt complici kamikaze. Iar partidul-stat are planul făcut. Ciolacu ne-a anunțat că în 2025 urmează reforma fiscală. Pentru mediul privat, asta înseamnă un singur lucru: taxe și impozite care să cocoșeze capitalul și angajații din privat.
- Prin mișcarea cu pensiile, PSD a împins PNL într-o capcană politică. Inițial, liberalii au mârâit, suficient de mult ca PSD să lanseze o campanie de comunicare prin care să descrie PNL ca opozant al creșterii pensiilor. Ceea ce înseamnă imagine proastă pentru PNL în rândul pensionarilor. Ulterior, PNL s-a declarat de acord cu majorările, enervând publicul de dreapta. Într-o săptămână, PNL a ajuns să fie detestat și de pensionari, și de publicul activ. E scenariul perfect pentru Ciolacu, care visează la o finală prezidențială cu AUR în 2024.
De ce e legea pensiilor o amăgire? Impactul ei fiscal e atât de mare, încât ar dezechilibra pe ani buni bugetul de stat. Iată numerele prezentate de Ministerul Finanțelor: în 2024 ar aduce o cheltuială în plus de 10 miliarde de lei, iar în 2025 de 33 de miliarde de lei. Dar aceste creșteri se adaugă la cele obligatorii de la 1 ianuarie 2024 și 1 ianuarie 2025, creștere cu rata inflației. În ianuarie 2024 această creștere va fi cu 13,8%, rata inflației din anul precedent. Și toate aceste cheltuieli suplimentare vin pe fondul depășirii copioase a deficitului bugetar în acest an. Să ne înțelegem: creșterea pensiilor pe baze corecte de calcul e o necesitate, un fundament al civilizației. Dar creșterea lor nesustenabilă, fără reformele obligatorii ale administrației care să elibereze banii necesari, e doar populism periculos.
De unde vrea să ia PSD banii pentru pensii? În declarațiile publice, Ciolacu a indicat ca sursă de finanțare combaterea evaziunii fiscale. E o glumă, praf aruncat în ochii pensionarilor pe care – pe drept cuvânt – nu îi interesează de unde scoate guvernul banii. În primul rând, nici o măsură de reformare a ANAF nu ar putea produce efecte atât de rapid. În al doilea rând, cum să credem că PSD vrea să reformeze ANAF, când PSD încurajează și tolerează evaziunea fiscală prin întârzierea montării de scanere în vămi sau prin susținerea unui personaj precum Ionuț Mișa la Direcția Mari Contribuabili? E același Mișa pe care Curtea de Conturi îl acuză că nu vrea să controleze fiscal o grupare bănuită de evaziune fiscală de 230 de milioane de lei cu alcool.
Realitatea e alta, și chiar Marcel Ciolacu a spus-o public. Banii vor veni din creșterile de taxe și impozite pentru angajații din mediul privat și firmele private. „Trebuie să venim cu o reformă fiscală predictibilă, echitabilă în 2025-2026”, a anunțat luni Ciolacu. Detalii despre reformă le-a tot dat de-a lungul timpului, prin atacuri la capital și prin susținerea impozitării progresive a veniturilor.
Pentru 2025, PSD pregătește impozitarea dividendelor cu 16%, un impozit progresiv care va lua serios din banii angajaților cu venituri peste 5.000 de lei, împovărarea suplimentară a microîntreprinderilor, plus încă un atac la Pilonul II de pensii, potrivit informațiilor G4Media.
Acesta va fi prețul pentru creșterile de pensii: distrugerea sectorului privat. Un vis dintotdeauna al PSD, moștenitor al Partidului Comunist, care nu suportă ideea că altcineva decât statul produce plusvaloarea în societate.
Iar Ciolacu face acum exact ce a făcut Liviu Dragnea în 2018, ce a făcut Victor Ponta când a preluat puterea în 2012: promite să ia banii de la ”bogați” (adică cei care produc) și să-i dea la săraci. Populism în stare pură. Visul socialist al redistribuirii resurselor, de fapt, după cum l-a descris Lucian Croitoru încă din 2012: ”Numărul votanților dependenți de redistribuire care efectiv votează a devenit mai mare decât numărul celorlalți votanți. Ei îi votează pe politicienii care promit conservarea redistribuirii sau creșterea ei, și nu pe cei care încearcă să reducă excesele. Astfel, redistribuirea excesivă pune bazele pentru «tirania majorității»”.
Pe acest mecanism politic s-a bazat cinic Ciolacu atunci când i-a pus în fața faptului împlinit pe liberali cu legea pensiilor. El știe că prețul pentru dezmățul bugetar va fi plătit de votanții de dreapta – publicul PNL, așa că le-a întins liberalilor capcana.
Iar liberalii, conduși de bugetari care n-au lucrat o zi în privat – Iohannis și Ciucă -, s-au dovedit slugile perfecte pentru PSD. Cu excepția lui Dan Motreanu, Rareș Bogdan și a altor câteva voci din local, liderii PNL au înghițit broasca fără nici un efort. Ba, după cum ne arată postarea de luni a lui Nicolae Ciucă, s-au arătat chiar fericiți că participă la decizia care va îngropa mediul privat.
Am tot scris că la PNL n-a mai rămas aproape nimic liberal, cu excepția numelui.
Ziua de azi o demonstrează încă o dată. Oamenii lui Ciucă setează azi un nou standard iliberal, acceptând să calce în picioare alături de PSD rolul Parlamentului, instituția fundamentală a democrației. De mână cu PSD, liberalii trec legea pensiilor prin Senat într-o singură zi. Un simulacru de dezbatere. Ne arată cât de jos a ajuns în mandatul Iohannis-Ciucă partidul care se mândrește cu tradiția sa democratică.
Creșterea nesustenabilă a pensiilor și pregătirea atacului din 2025 la mediul privat e rezultatul logic al creării marii coaliții din urmă cu doi ani de către președintele Klaus Iohannis. Fostul premier de la Grivco a dat guvernarea pe mâna a două partide care au ca scop distrugerea oricărei intenții de reformă (vezi caraghioslâcul pensiilor speciale) și menținerea la putere cu orice mijloace.
Scriam în septembrie 2023 că Ciolacu a declanșat prin ordonanța austerității o mișcare tectonică: a abandonat atitudinea prietenoasă față de capital și a trecut la populismul stângist de penalizare a performanței în afaceri.
Mă tem însă că e mult mai rău de-atât. Populismul lui Ciolacu va declanșa un lanț de efecte cu un potențial distructiv inimaginabil. În fond, să nu uităm că derapajele bugetare din 2020 încoace sunt provocate de politicile lui Liviu Dragnea. Un nou pachet similar cu al lui Dragnea va pulveriza pur și simplu economia privată și libertățile economice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii