Noi reguli pentru industria de petrol și gaze din UE, cu obligații și costuri suplimentare
Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns miercuri la un acord privind la un nou regulament al UE pentru a reduce emisiile de metan din sectorul energetic în Europa, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Acordul, care trebuie să primească și vot final, prevede noi obligații și costuri pentru industria de petrol și gaze, costuri care se vor regăsi ulterior în prețuri.
Motivul pentru instituțiile UE au inițiat și promovat acest nou regulament este încetinirea schimbărilor climatice și inhibarea producției de metan.
Metanul este un puternic gaz cu efect de seră – al doilea mare contribuitor la schimbările climatice după dioxidul de carbon (CO2) – și este, de asemenea, un puternic poluant atmosferic. Acordul este parte din „Green Deal”, politica europeană de mediu lansată de Comisia Europeană, care are ca scop reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.
Acordul va obliga industria gazelor, a petrolului și a cărbunelui să măsoare, să monitorizeze, să raporteze și să verifice în mod corespunzător emisiile de metan, în conformitate cu cele mai înalte standarde de monitorizare, și să ia măsuri pentru a le reduce.
Regulamentul convenit astăzi are ca obiectiv stoparea eliberărilor evitabile de metan în atmosferă și reducerea la minimum a scurgerilor de metan de către întreprinderile din sectorul energiei fosile care își desfășoară activitatea în UE.
Acordul provizoriu de miercuri necesită adoptarea formală atât de către Parlamentul European, cât și de către Consiliu. Odată ce acest proces va fi finalizat, noua legislație va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii și va intra în vigoare.
Principalele prevederi:
Regulamentul impune operatorilor să raporteze periodic autorităților competente cu privire la cuantificarea și măsurarea emisiilor de metan la sursă, inclusiv pentru activele neexploatate;
Obligă companiile din sectorul petrolului și al gazelor naturale să efectueze inspecții periodice ale echipamentelor lor pentru a detecta și repara scurgerile de metan pe teritoriul UE în termene specifice;
Interzice evacuările și arderile de rutină ale sectoarelor petrolului și gazelor naturale și limitează evacuările și arderile neprogramate la circumstanțe inevitabile, de exemplu din motive de siguranță sau în caz de funcționare defectuoasă a echipamentelor;
Limitează evacuarea gazelor din minele de cărbune termic începând cu anul 2027, iar după 2031 se vor aplica condiții mai stricte;
Impune companiilor din sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui să realizeze un inventar al activelor închise, inactive, obturate și abandonate, cum ar fi puțurile și minele, să monitorizeze emisiile acestora și să adopte un plan de reducere a acestor emisii cât mai curând posibil.
Stimularea transparenței și a acțiunilor privind emisiile provenite din importurile de petrol, gaze și cărbune
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu