G4Media.ro

Premierul Ciolacu anunță că taxarea salariilor nu va scădea de la 1…

Sursa foto: Pixabay

Premierul Ciolacu anunță că taxarea salariilor nu va scădea de la 1 ianuarie 2024. El sugerează că va crește impozitarea capitalului pentru a nu crea ”crize sociale”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că o eventuală măsură care să vizeze reducerea impozitării muncii urmează să fie decisă, cel mai devreme, după primul trimestru al anului viitor, când se va vedea şi execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2024, potrivit Agerpres.

El a sugerat că scăderea taxării muncii trebuie însoțită de o creștere a taxării capitalului (impozit pe profit, impozit pe dividende) și a susținut că în caz contrar ar exista pericolul unor ”crize sociale”.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Buzău, dacă de la 1 ianuarie ar urma să se aplice o reducere a impozitării pe muncă.

„Nu se poate de la 1 ianuarie şi am anunţat acest lucru. Am zis că este primul lucru pe care îl avem în vedere, după ce vedem execuţiile până la sfârşitul anului şi execuţia, în primul rând, pe primul trimestru al anului 2024. Vom veni, avem în vedere în coaliţie şi am discutat acest lucru în coaliţie, că impozitarea muncii, după cum bine ştiţi şi dumneavoastră, este cea mai mare. Este în oglindă cu impozitarea capitalului. Ca să înţelegem, peste tot în lume se impozitează capitalul. Noi avem cea mai mare impozitare pe muncă şi cea mai mică pe capital şi trebuie găsit echilibrul, pentru că dacă nu găsim echilibru, vom crea crize sociale. Aşa se ajunge la crizele sociale, acumularea de o parte a marilor averi şi sărăcirea în partea cealaltă, şi discuţia interminabilă de ce mărim pensiile. Pentru că sunt cele mai mici, pentru că acei oameni nu mai pot trăi cu o pensie de 1.500 lei şi acei oameni, sunt bunicii şi părinţii noştri, sunt cei care au construit această ţară”, a declarat Marcel Ciolacu.

În acest moment, taxarea muncii e compusă de impozitul pe venit, contribuțiile la asigurările de sănătate și contribuțiile la pensii.

Ciolacu a anunțat în repetate rânduri că vrea să crească taxarea capitalului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Ce inseamna crize sociale, dl administrator de gogoserie?
    Ai triplat impozitarea micro, ai crescut cu 50% imp pe dividende, ai triplat contributia la sanatate pentru veniturile din investitii, ai lasat contributiile la aprox 50% din salariile noatre.
    Bugetarii? Se compara unii cu altii ca au salarii mai mari
    GREATA
    Sunteti in lumi paralele

    • Sunt cateva probleme diferite, in afara de faptul ca Ciolacu si PSD in galben sunt niste papagali si niste hoti.
      1. A triplat impozitarea… dividende cu 50% mai mari…? De la 1% a ajuns la 3%, si de la 5 la 8% dividende. Wooow, ce marire spectaculoasa?
      De ex, la 1M cifra de afaceri platesc 30k + 8% din dividende. O sa fie fix cu 0% mai putine BMW X6/7 si Tesla cumparate… Poate nu mai retin corect, dar cred ca se poate opta pentru impozit pe profit, daca marja de profit e foarte mica.

      2. Romania a fost un paradis fiscal pentru IT, Medici stomatologi si alte categorii. Pana acum un micro in IT (freelancer sau „angjat mascat”), platea sub 10% taxe. O gluma proasta… din venituri de 5k-10k Eur pe luna, plateau contributii cat plateste in medie un profesor, care ia si el 3-5k pe luna, dar in RON. Unul platea 9-10%, altul 42-45%. Echitate, nu gluma.
      Acum toata lumea plange ca plateste 24%, Ne-au triplat impozitul… O sa moara de foame, nu alta… Oriunde in vest nu scapi fara 35-40% impozit pe venit ca freelancer/sau salariat mascat ca Micro/PFA e imposibil.
      PS. Si eu lucrez tot in IT, si sustin impozitarea echitabila. Pentru ca altfel e un snobism si ‘miserupism’ maxim. Cand „mie mi-e bine” de ce sa imi bat capul, de ce sa fiu implicat civic? Trebuie sa votez, sa nu accept coruptia? Sper sa fie o schimbare in atitudine, altfel e doar lacomie.

      3. Iar o problema vesnica e ca romanii voteaza tot cu USL si oameni corupti. Mai trec generatii, si tot la fel sunt educate :))

      Ps. Sunt surprins totusi de ideea impozitarii suplimentare pe capital, dat fiind ca mai toti politrucii au firme pe care ruleaza multi bani, inclusiv Ciolacut e implicat masiv in industria farma, nepotii lui invart milioane de E in afaceri cu statul.

    • dany.p Ce nu mai plateste o persoana angajata in IT pe CIM in momentul de fata?

    • @danny ce omiți e că în țările alea nu trebuie să scoți bani din buzunar la școală, ai economie de timp pentru că ai infrastructura, te poți duce liniștit în sistemul medical public nu trebuie sa mai cheltuiești pe privat o grămadă de bani.
      Deci dacă mă taxezi că în vest da îmi oferi servicii că în Est, de ce as mai rămâne aici? Nu mai bine plec în vest și plătesc taxe acolo?

    • @marian, e vechia povestioara. Ne vor spune ca mai dureaza 10-15-20 de ani sa se faca astea. Dar trebuie sa taxam si sa bagam impozitare progresiva si copilasii vostri o sa primeasca spitale/scoli etc. In ritmul asta, e fix ce ai spus tu, eu de ce as alege sa mai raman aici? Lucrez in IT fix precum cel mai sus mentionat si nu am plecat ca am aici familie/prieteni, dar nici nu pot ramane aici sa ma chinui si pe mine si pe ei. Prefer sa plec, sa castig mai bine, sa ii ofer eventualului copil conditii cu adevarat bune si imi aduc si batranii iesiti la pensie. De ce sa te mai chinui in Romania? Ca o sa fie bine candva? Cand… lumea voteaza hAUR si SOS, ca ei cred ca asta e solutia? Adica sa pic din lac in put? Nu merci!

    • dany.p

      Le cam amesteci. In primul rand pentru ca tu nu vezi in fata ochilor decat alti IT-isti/liber profesionisti foarte calificati care castiga bani prin PFA sau microintreprinderi, lucru care te cam face sa te urci pe pereti, tu fiind angajat, presupun.

      Problema e ca numarul de microintreprinderi e de 8 ORI mai mare decat numarul de angajati in IT. 800.000 fata de 100.000. Tu chiar refuzi sa crezi ca sunt sute de mii de microintreprinderi reale care lucreaza din greu sa scoata 100-200-300.000 de euro anual, cu marje de profit real de 15-20%. In astea tu dai cu tunul, tripland impozitul pe venit si dubland impozitul de dividende, doar pentru ca nu poti tu, stat roman, sa controlezi si sa penalizezi cu adevarat salariile mascate si entitatile dependente. La aceste companii mici, asemenea cresteri de taxe sunt semnificative si ii cocoseaza. „Nu isi mai cumpara BMW patronul”. De altfel, cam asta e tonul tau fata de cei „cu companii” sau „liber-profesionisti”. Fara sa realizezi ca statul nu poate sa traiasca fara aceste categorii, pentru ca (spre deosebire de tine, ca sa fiu rau), ei chiar si-au asumat riscuri cand au pornit o activitate economica pe cont propriu. Le dai in cap acestor companii mici si PFA-uri? Felicitari, o sa pierzi 20% din PIB si o sa ai in scripte inca aproape 2 milioane de someri. Ca atati oameni lucreaza in chestiile astea.

      Altfel, cifrele tale par de multe ori scoase din burta. Sau din viscere.

      „Oriunde in vest nu scapi fara 35-40% impozit pe venit ca freelancer”. Uite impozitele pe venit in Germania. Impozitele sunt normale la cap pentru venituri de ordinul miilor de euro pe luna.
      12.000 de euro anual, cota impozitului va fi de 2.69%.
      24.000 de euro anual, cota impozitului va fi de 13,68 %.
      48.000 de euro anual, cota impozitului va fi de 23,18 %.
      96.000 de euro anual, cota impozitului va fi de 32,35 %.

      Si vezi ca impozitele sunt in trepte. Exemplu: platesti 32% doar pentru ce treci de 96.000 de euro anual, nu pe tot venitul. Pe scurt: nu plateste niciun freelancer nici acolo 35-40% impozit pe venit. Ca sa ajunga la asemenea impozitare ar trebui sa treaca de 500.000 de euro venituri anuale.

  2. Ce gandire si ce exprimare ceausista la Marcelica de la Simileasca !
    Cel care are cv-ul incepand abia de la varsta de 32 de ani, pana la care a fost „capitalist” de s-a saturat sa tot duca rulmenti de la Alexandria in Turcia si sa se intoarca cu blugi de acolo, se pregateste sa taxeze separat cu tva de 19% si gaura de la covrig pt ca, nu-i asa, si ea face parte integranta din produsul finit!
    Greata extrema!

  3. Asta inseamna minoritate in tara ta. Pen.sionarii + buge.tarii + asista.tii sociali = cat la % din pop cu drept de vot? Raman cei de la privat care duc greul acestei tari. Cei mai sus mentio.nati se gandesc doar la ei si votea.za in consecinta cu PSD si mai nou h.AUR (format din fosti psd-isti si pnl-isti). Nu se gandesc o secunda, ca vor ple.ca pe capete cei din privat….ei se gandesc DOAR LA EI!!!

  4. TVA generalizat de 22 % și impozitare progresivă din 2025! Nu vom scăpa!

    • Scapa cine o sa plece sau isi gaseste de lucru la distanta. Ma rog…de tva 22, nu scapi, dar de impozitare progresiva, se poate.

  5. toata tara trebuie sa munceasca pentru speciali si bugetari! iar daca nu mai putem cotiza, nu-i nimic, ne vor inlocui cu nepalezi la jumatate de pret!

  6. Urmasii comunistilor nu sunt capabili sa faca o compartie calumea! La salariu nu se aplica doar impozit, ci si constributii (sanatate si pensie), dar capitalul nu poate sa se imbolnaveasca si nici sa primeasca pensie, asa ca e normal ca gradul general de impozitare sa nu fie la fel. Deci, exceptand IMM-urile, marele capital e impozitat cu 16% pe profit plus 8% pe dividende, in timp ce salariul e impozitat cu 10%. E nevoie, bineinteles, de reducerea impozitarii muncii dar si a capitalului daca vrem sa ne dezvoltam mai mult, Dar in primul rand este necesar sa renuntam la socialisti si pseudo liberali!

    • Oamenii au impresia ca AUR, SOS si alti ne.buni sunt altceva, sa nu uitam ca ele sunt formate fix din oameni din PSD si PNL. Avem alterna.tive, dar nu prind la publi.c

  7. „crize sociale” adica sa nu aiba salarii de sinecuri

  8. Penele si pesede e couma rosie

  9. Lupta de clasa , asta merge cel mai bine la electoratul precar intelectual.
    Capitalul zboara imediat , daca conditiide de aici nu sunt prielnice. De unde sa platesc salariile , nu din capital ? La privat , fireste. Dar cum sa inteleaga Ciolacu , cae toata viata a lucrat la stat ?
    Nimic legat de reducerea cheltuielilor la stat.

  10. Si nu se va rasfrange tot la buzunarele nostre ca mintea lui de economist nu poate intelege ca o afacere nu e ca statul bantuit de el.

  11. 48% din salariul meu brut merge catre bugetul de statul roman. Stat care ce face? Mentine infractori in functii publice.

  12. Ordonanta unui procuror care decide arestarea unui om poate fi contestata, insa ordonanta care cere efectuarea unui expertize psihiatrice (NCPP prevede ca procurorul ALEGE PERSONAL expertul/comisia) nu are cale de atac in sistemul legal roman, iar zilele de internare nevoluntara sunt echivalente cu zile de detentie.

  13. Daca cineva vede orice solutie pana la data de 15 decembrie cand va trebui sa ma prezint la INML pentru decapitare
    DM
    facebook.com/talidaignuda