G4Media.ro

Iohannis, din Dubai: Energia nucleară, o sursă stabilă de energie care contribuie…

sursa foto: captura video

Iohannis, din Dubai: Energia nucleară, o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. România se angajează să finalizeze două noi unităţi CANDU la Centrala de la Cernavodă şi să implementeze SMR-uri, reactoare modulare mici

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea acesteia, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare, relatează Agerpres.

„Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acţiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice şi, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali şi din industrie care îşi propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare. În ceea ce priveşte România, strategiile noastre privind schimbările climatice şi energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile şi energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete”, a spus şeful statului, la Dubai, la evenimentul de lansare a Declaraţiei privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial.

El a subliniat că facilităţile energetice nucleare funcţionează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate şi siguranţă, afirmând că acest fapt reprezintă o experienţă naţională consistentă în acest domeniu.

„În acelaşi timp, trebuie să facem mai mult – la nivel naţional şi global”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că analizele Agenţiei pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

„În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unităţi CANDU la Centrala de la Cernavodă şi să construim şi să implementăm în România SMR-uri, reactoare modulare mici. (…) Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noştri din Statele Unite şi se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit. În dezvoltarea programului nostru naţional de energie nucleară, ne ghidăm după un set esenţial de principii şi priorităţi. Ne angajăm să asigurăm siguranţa pentru public şi pentru mediu, precum şi neproliferarea. Mai mult decât atât, România îşi propune, de asemenea, să devină un lider regional în operaţiunile şi implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”, a adăugat el.

Preşedintele Iohannis a spus că schimbările climatice reprezintă o provocare globală şi necesită o acţiune la acest nivel.

„Numai prin acţiune coordonată şi ambiţie sporită le putem aborda în mod eficient”, a afirmat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, de sâmbătă până luni, la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cand ajungi atata de mic sa te plimbi aiurea ca sa acopeti ca nimeni nu te baga in seama.

  2. Acest individ, pentru putini dintre români, președinte, poate să cheltuie banul public după cum vrea ”profesoara de la Sibiu”? Care instituție se ocupă de președenție, privind cheltuirea banului public? Poate intră românii la Cotroceni să ceară socoteală !

    • …” Stai pe spate si las-o doar pe ea/ Stai pe spate e profesoara ta ” ( Ora de germana- Voltaj )

  3. Dar de ce batem iar moneda pe nuclear cind avem la indemina solar si fotovoltaic, singurele solutii stabile si regenerabile? Ce faceti cind se termina combustibilul nuclear? Si dupa consumarea lui ce faceti cu deseurile radioactive, alea sunt prietenoase cu mediul? Haideti sa sarim peste nuclear direct la fotovoltaic si solar. Nu mai construim centrale atomoelectrice desuete, nu mai construim noi hidrocentrale construim parcuri fotovoltaice si eoliene. Vrem sa decarbonizam? Desfiintam Compania Nationala a Lignitului, un mamut cu picioare de lut al statului, si fam un parc eolian in mina aia deschisa. Doar pentru ca lipseste cuvintul carbon din reactiile de reactoarele nucleare, nu inseamna ca sunt si cele mai verzi. Guvernul ar trebui sa subventioneze partial TOATE proiectele de instalatii fotovoltaice si solare nu cum au fost fondurile alea date pe timpul lui Barna! Toate!
    FOTOVOLTAIC SI SOLAR E VIITORUL ENERGETIC VERDE!