Case moderne construite din pământ, la prețuri accesibile / Un start-up din Maroc îmbină tradițiile locale cu tehnologiile moderne pentru a realiza locuințe mai ieftine și mai durabile
În Maroc, un start-up construiește locuințe la prețuri accesibile folosind un material omniprezent: solul. Eco-dôme Maroc a fost înființată în 2016. Aceasta îmbină tradițiile locale cu tehnologia modernă pentru a construi clădiri în formă de dom care, potrivit companiei, sunt mai ieftine, mai durabile din punct de vedere ecologic și mai eficiente din punct de vedere energetic decât casele obișnuite din beton, relatează CNN.
Fondatorul Youness Ouazri spune că a descoperit „o tradiție foarte bogată de construcții din pământ” folosită de generațiile anterioare în timp ce călătorea prin țară.
„Pur și simplu am preluat acest know-how existent și l-am adaptat la tehnologiile moderne pentru a ajunge la un concept care este ecologic, eficient din punct de vedere al costurilor și foarte rapid de implementat”, spune el.
Fiecare casă construită de Eco-dôme este unică. Odată ce compania primește o comandă, primul pas este să analizeze compoziția solului de la fața locului pentru a determina dacă acesta este potrivit pentru construcție.
Se pot adăuga cantități mici de var sau ciment pentru o performanță optimă, iar modelele de simulare termică sunt rulate pentru a stabili grosimea ideală a pereților domului, astfel încât acesta să poată absorbi căldura în timpul verii și să o elibereze în timpul iernii. Acest lucru înseamnă că clădirea va folosi cât mai puțină energie pentru încălzire și răcire – uneori chiar deloc, spune Ouazri, care a absolvit studii de inginerie civilă.
El adaugă că eco-domurile sunt mult mai rapid de construit decât o casă standard. Prețurile variază de la aproximativ 2.500 de dirhami marocani (247 de dolari) pe metru pătrat la 4.500 de dirhami (445 de dolari), și pot varia în funcție de sol și de amplasament. Ouazri spune că poate fi cu o treime mai ieftin decât o casă standard „în principal pentru că eliminăm o mare parte din materiile prime pe care ar trebui să le achiziționăm, deoarece folosim solul local. De asemenea, eliminăm logistica asociată, cum ar fi transportul materialelor la locul de amplasare”.
Eco-dôme construiește casele folosind diferite tehnici. Una dintre ele se numește „superadobe”, care a fost concepută în anii 1980 de arhitectul iraniano-american Nader Khalili și folosește saci de polipropilenă stivuiți, umpluți cu pământ. Alte metode includ utilizarea unui cadru din lemn pentru structuri, pentru a obține un plan de etaj dreptunghiular, mai degrabă decât rotund.
Primul Eco-dôme a fost finalizat în 2017. „A fost o casă de 72 metri pătrați într-o zonă rurală de lângă Rabat, capitala marocană, construită pentru un client care o folosește drept casă de vacanță”, spune Ouazri.
De atunci, compania a construit mai mult de 100 de domuri în 40 de locații diferite. Cel mai mare este un centru cultural de 250 de metri pătrați în Agouim, la 70 de mile sud-est de Marrakech, într-o zonă cu o climă aspră care oscilează de la temperaturi sub zero grade iarna la temperaturi caniculare vara.
Compania, care a primit până în prezent o investiție de aproximativ 300.000 de dolari și are 17 angajați, are trei tipuri principale de clienți, spune Ouazri: „Proprietarii de terenuri care doresc să construiască o locuință principală sau secundară în cel mai ecologic mod posibil; investitorii în turismul rural și ecoturismul; și autoritățile și comunitățile locale, pentru a construi școli sau alte infrastructuri pentru educație și asistență medicală.”
Eco-dôme își propune acum să înceapă să construiască și în alte țări și are în vedere mai întâi Algeria și Coasta de Fildeș.
Youssef El Ganadi, profesor de arhitectură la Universitatea Internațională din Rabat, care nu are nicio colaborare cu Eco-dôme, spune că proiectul este o inovație interesantă, menită să facă locuințe accesibile pentru toate categoriile sociale, și adaugă că este sustenabil.
Cu toate acestea, el consideră că adoptarea locuințelor a fost limitată de o barieră culturală.
„Aici, în Maroc și în Africa de Nord, în general, mulți oameni au o mentalitate de a dori case din beton, pe care le consideră mai moderne și mai robuste”, spune el. „Acest lucru a limitat proiectul la o nișă, favorizată în principal de cei care au o anumită sensibilitate față de cauzele de mediu și în special pentru casele secundare.”
Ganadi pune sub semnul întrebării și rezistența la cutremur a domurilor. În septembrie, Marocul a fost lovit de un cutremur devastator care a ucis aproape 3.000 de persoane.
Ouzrai spune că atitudinile se schimbă încet-încet. El adaugă că domurile sunt construite în conformitate cu reglementările locale în materie de construcții, spunând că „clădirile care folosesc tehnici de pământ sunt rezistente la cutremure” și că „patru dintre clădirile noastre se aflau în apropierea epicentrului cutremurului și au stat nemișcate în fața acestuia”.
„[Pământul] rezistă mai mult decât materialele industrializate”, spune Ouzrai. „În anumite regiuni din Maroc, avem clădiri care au fost făcute cu mii de ani în urmă. Cu o întreținere corespunzătoare, cupolele noastre pot dura o veșnicie.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank