G4Media.ro

Brigada germană permanentă din Lituania va fi pregătită complet de luptă în…

Sursa foto: © Michele Ursi | Dreamstime.com

Brigada germană permanentă din Lituania va fi pregătită complet de luptă în 2027

Brigada germană ce va fi desfăşurată permanent în Lituania va fi pregătită complet de luptă în 2027, a anunţat luni ministrul apărării lituanian Arvydas Anusauskas, într-o conferinţă de presă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Anuskauskas şi omologul său german Boris Pistorius au semnat luni, la Vilnius, o foaie de parcurs ce prevede că brigada germană va deveni oficial funcţională în 2025.

Potrivit acordului între Berlin şi Vilnius, un centru preliminar de comandă va fi creat în statul baltic în al doilea trimestru din 2024. Ulterior, personalul brigăzii germane va fi suplimentat până cel mai târziu la finalul anului viitor, urmând să fie format din 4.800 de militari şi 200 de angajaţi civili.

Nucleul brigăzii din Lituania va fi format iniţial din două batalioane de infanterie din landurile germane Bavaria şi Renania de Nord-Westphalia. Al treilea batalion va fi un grup tactic de luptă al NATO, cunoscut ca o prezenţă avansată consolidată. Acest batalion se află deja în Lituania sub comandament german, iar personalul său este asigurat prin rotaţie.

Ministrul lituanian a subliniat că va fi nevoie de sporirea finanţării pentru infrastructura necesară militarilor germani, întrucât amploarea proiectului este mai mare decât era de aşteptat iniţial.

De partea sa, Boris Pistorius a ţinut să remarce că este prima dată când Germania desfăşoară trupe permanent în afara ţării.

El a dat asigurări că ţara sa este pregătită să apere teritoriul NATO.

Germania este considerată un partener esenţial în procesul armatei lituaniene de modernizare şi dotare tehnică.

De asemenea, Lituania asigură, la centrul de la Rukla, repararea tancurilor germane Leopard 2 avariate în războiul din Ucraina. În prezent sunt reparate două tancuri, ce ar urma să revină în Ucraina în luna ianuarie. Kievul a primit de la aliaţii săi occidentali 71 de tancuri Leopard 2 pe care le utilizează în războiul contra Rusiei.

Produse iniţial în Germania de Vest în 1979, în plin ‘război rece’, tancurile Leopard au fost concepute în vederea unei eventuale confruntări cu forţele sovietice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...