G4Media.ro

Letonia și Lituania vor plăti, în sfârșit, despăgubiri supraviețuitorilor și moștenitorilor victimelor…

Foto: Muzeul Holocaustului Washington

Letonia și Lituania vor plăti, în sfârșit, despăgubiri supraviețuitorilor și moștenitorilor victimelor Holocaustului pentru bunurile furate de naziști și comuniști

Cele două state baltice deschid un interval de timp foarte limitat pentru a solicita restituirea, după ce decenii de regim sovietic au împiedicat acordarea de compensații pentru masacrele naziste, relatează Jewish Telegraphic Agency.

Un interval de timp restrâns este deschis acum, până la 31 decembrie, pentru ca supraviețuitorii Holocaustului din Lituania și descendenții acestora să poată solicita restituirea, în conformitate cu prevederile unei legi adoptate anul trecut.

O lege similară adoptată în Letonia a intrat, de asemenea, în vigoare, oferindu-le supraviețuitorilor Holocaustului din această țară șansa de a obține plăți unice de aproximativ 5.300 de dolari.

„Pentru mulți oameni, aceste acorduri nu sunt doar despre bani, ci și despre recunoaștere”, a declarat Gideon Taylor, președintele Organizației Mondiale pentru Restituirea Evreilor, pentru Jewish Telegraphic Agency. „Este vorba de țări care se împacă cu trecutul, recunoscând că au existat evrei acolo, că fiecare casă, fiecare clădire reprezintă o poveste individuală.”

Ambele națiuni baltice găzduiau centre bogate de viață și istorie evreiască înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Naziștii, împreună cu colaboratorii lor lituanieni și letoni, au ucis 90% din cei 220.000 de evrei din Lituania și 75% din cei 95.000 de evrei din Letonia. În prezent, aproximativ 5.000 de evrei trăiesc în Lituania și 9.500 în Letonia.

Ambele țări au fost ocupate de Uniunea Sovietică în 1940 și din nou în 1944 și au rămas parte a URSS până la dizolvarea acesteia în 1991. Acest lucru explică de ce oferă restituiri abia după mai bine de 80 de ani de când evreii lor au fost expropriați, deportați și uciși, a declarat Taylor.

„Ideologia comunistă era că sovieticii erau cei care au luptat împotriva naziștilor și că nu aveau nicio responsabilitate”, a spus el. „Așa că nu a existat niciodată o posibilitate de reparații sau de despăgubiri pentru proprietăți și, în plus, toate proprietățile au fost confiscate de guvernul comunist și aparțineau statului”.

Unii supraviețuitori letoni și lituanieni ar putea obține compensații prin intermediul pachetelor anuale de reparații negociate de Conferința privind revendicările materiale ale evreilor împotriva Germaniei, care anul trecut a obținut 1,4 miliarde de dolari, cea mai mare sumă din toate timpurile, pentru supraviețuitori. Însă fostele țări sovietice nu au oferit propriile programe de despăgubire directă, iar majoritatea programelor pentru descendenții celor care au fost uciși, întemnițați sau cărora le-au fost confiscate proprietățile de către naziști și colaboratorii lor au expirat.

Începând cu 1991, de exemplu, Lituania a adoptat o serie de legi dedicate restituirii proprietăților private expropriate de regimurile totalitare – dar, întrucât aceste legi cereau ca solicitanții să aibă cetățenia lituaniană actuală, ele au exclus efectiv majoritatea supraviețuitorilor Holocaustului și a familiilor care au fugit din țară.

În prezent, programul lituanian de restituire este deschis atât supraviețuitorilor, cât și moștenitorilor direcți ai proprietăților private evreiești naționalizate sau expropriate ilegal în timpul regimurilor nazist și sovietic. O lege din 2022 a acordat între 5 și 10 milioane de euro (aproximativ între 5,4 și 10,8 milioane de dolari) pentru a fi distribuite între victimele Holocaustului de către Fundația Good Will. Suma exactă a fiecărei plăți unice va fi stabilită în funcție de numărul total de solicitanți aprobați, care își vor primi despăgubirile până la 1 iulie 2025.

Programul leton, lansat de asemenea în 2022, oferă o plată de 5.000 de euro (aproximativ 5.370 de dolari) supraviețuitorilor care au trăit în Letonia începând cu 21 iunie 1941, în timpul scurtei ocupații germane a țării, ceea ce înseamnă că doar persoanele cu vârsta de 82 de ani sau mai mult ar putea fi eligibile. Fondul de Restituire al Comunității Evreiești din Letonia va aproba fondurile de despăgubire în mod continuu.

Organizația Mondială Evreiască de Restituire încearcă să găsească supraviețuitori și moștenitori direcți care ar putea fi eligibili pentru restituiri în întreaga lume evreiască, inclusiv în Israel, Statele Unite și Canada. Bazele de date ale supraviețuitorilor le-au permis să contacteze direct unele persoane. Dar ei desfășoară, de asemenea, campanii pe rețelele de socializare, plasează anunțuri și chiar se asociază cu persoane influente pentru a ajunge la numărul tot mai mic de persoane care încă mai au o legătură cu trecutul

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează