G4Media.ro

Fuziunile şi achiziţiile globale în bioştiinţe au totalizat, anul trecut, 191 miliarde…

Sursa foto: Unsplash / Sangharsh Lohakare

Fuziunile şi achiziţiile globale în bioştiinţe au totalizat, anul trecut, 191 miliarde de dolari – raport

Valoarea alocată fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) în bioştiinţe, înregistrată la nivel mondial, a crescut cu 34%, în 2023, faţă de anul anterior, până la 191 miliarde de dolari, reiese din datele cuprinse în raportul anual EY M&A Firepower, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, în această marjă, oncologia rămâne principalul domeniu în tranzacţii, cu investiţii de 65,2 miliarde de miliarde de dolari, în cursul anului trecut.

Totodată, unul dintre principalele motive pentru redresarea din 2023 a tranzacţiilor M&A din sectorul bioştiinţelor este revenirea în forţă a multinaţionalelor din industria farmaceutică, cu peste două treimi (69%) din totalul investiţiilor, comparativ cu doar 38% în 2022. Astfel, 11 mari companii pharma au încheiat fiecare cel puţin o tranzacţie în valoare de minimum un miliard de dolari: Merck a depăşit pragul de 10 miliarde de dolari cu achiziţia în aprilie 2023 a Prometheus, o companie specializată în imunologie, dar şi achiziţia Seagen de către Pfizer, în valoare de 43 miliarde de dolari, în martie 2023.

Raportul de specialitate relevă faptul că aceste investiţii majore au făcut ca, în pofida diminuării numărului de tranzacţii, valoarea medie a achiziţiilor în sectorul biofarmaceutic să se majoreze cu 77%, în cursul anului anterior (2,18 miliarde de dolari, până la data de 10 decembrie 2023, comparativ cu 1,23 miliarde de dolari, în 2022).

Estimările pentru anul 2024 arată o tendinţă de creştere accelerată a investiţiilor în tranzacţii M&A, pe baza a trei motive principale: industria biofarmaceutică încă înregistrează niveluri aproape record la indicatorul „putere de achiziţie” (firepower), sectorul se confruntă cu dificultăţi semnificative în ceea ce priveşte veniturile în următorii cinci ani şi trebuie să îşi asigure o creştere neorganică, iar condiţiile economice sunt de aşa natură, încât preţul este dictat de cumpărători, ceea ce favorizează achiziţia de companii.

„Deşi investiţiile în tranzacţii M&A au crescut, acest sector încă dispune de o capacitate tranzacţională în valoare de 1,37 trilioane de USD, un nivel mai mare decât în orice alt moment din istoria studiului EY, cu excepţia anului 2022. Cu toate că există lichidităţi disponibile pentru investiţiile în achiziţii, marea provocare pentru companiile din sectorul bioştiinţelor este să se asigure că fac tranzacţiile corecte, pentru a obţine valoare în viitor. Incertitudinile cu care se confruntă investitorii din industria biofarmaceutică depăşesc graniţele volatilităţii generale a mediului operaţional global, cuprinzând şi riscurile de reglementare reprezentate de apariţia unor noi legi, cum ar fi legea pentru reducerea inflaţiei adoptată în SUA. Această iniţiativă are potenţialul de a limita capacitatea companiilor de a stabili preţurile medicamentelor în viitor, făcând mai dificilă evaluarea exactă a portofoliului şi a activelor în curs de dezvoltare ale potenţialelor ţinte de achiziţii”, se precizează în raportul citat.

Analiza EY M&A Firepower punctează cinci strategii care oferă o şansă mai bună pentru a obţine valoare în viitor şi pentru ca strategiile M&A să sprijine construirea acelei valori: elaborarea unor modele de afaceri mai bine orientate; identificarea ariilor terapeutice unde se poate adăuga valoare; atenţie la apariţia unor noi oportunităţi inovatoare; identificarea unui echilibru corect între achiziţii şi parteneriate; elaborarea strategiilor de execuţie corecte pentru a obţine valoare din tranzacţiile M&A.

Aflat la a XII-a ediţie, raportul EY M&A Firepower evaluează capacitatea companiilor de a finanţa tranzacţii pe baza solidităţii bilanţurilor lor contabile.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023.

Prezentă în România din anul 1992, compania furnizează, cu ajutorul celor peste o mie de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează