G4Media.ro

Corupția este „peste tot” în fotbalul chinezesc, spune fostul șef Federației Chineze…

Sursa foto: Captură CCTV via South China Morning Post

Corupția este „peste tot” în fotbalul chinezesc, spune fostul șef Federației Chineze de Fotbal, într-un documentar difuzat la televiziunea de stat

Liderul anti-corupției din cadrul Partidului Comunist Chinez spune că corupția frânează fotbalul chinezesc, dezvăluind detalii despre scandalurile legate de meciuri trucate și mită într-un documentar difuzat de televiziunea de stat, relatează South China Morning Post.

Documentarul include mărturisiri despre meciuri trucate și mită din partea lui Li Tie, fostul antrenor principal al echipei naționale masculine, care a reprezentat China la Cupa Mondială din 2002 și a jucat în Premier League.

De asemenea, în emisiune a apărut Chen Xuyuan, fost președinte al Asociației chineze de fotbal, care a declarat că în acest sport există corupție.

„Corupția din fotbalul chinezesc nu există doar în anumite zone individuale – este peste tot, în fiecare aspect”, a declarat Chen în documentarul difuzat marți de CCTV.

Chen, care a fost acuzat de luare de mită în septembrie, a declarat că a primit câte 300.000 de yuani (42.000 de dolari) de „felicitare” de la doi oficiali de club în noaptea dinaintea devenirii sale la conducerea CFA în 2019, ceea ce, potrivit acestora, reprezintă „vechile reguli ale jocului”. „Dacă aș încerca să curăț mediul, nu m-aș lăsa prins?”.

Documentarul a fost difuzat după ce președintele Xi Jinping a declarat luni, în cadrul sesiunii plenare a comisiei de combatere a corupției, că ar trebui să „nu arate milă” în campania împotriva corupției, care a intrat în al 11-lea an de la creare.

Un număr de oficiali de profil înalt au căzut în ultimul an ca urmare a unei anchete anti-corupție în tot sportul chinezesc.

Documentarul CCTV s-a axat pe o investigație în fotbal, desfășurată de către un organism de combatere a corupției – Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinară – care a început anul trecut, după ce echipa chineză a fost eliminată în timpul etapei preliminare a Cupei Mondiale din Qatar.

„Am vrut, de asemenea, … să răspundem la întrebarea de ce fotbalul masculin chinezesc nu a putut niciodată să se descurce bine”, a declarat în documentar Ding Jintian, adjunctul șefului echipei CCDI care a cercetat acest sport.

Liderul chinez Xi este cunoscut ca un fan înfocat al fotbalului, care dorește ca națiunea să devină o superputere în acest sport. Acesta a avut o „bulă de aur” între 2010 și 2019, cu investiții de miliarde de dolari în ligile profesioniste, cluburi care au angajat jucători și manageri de talie mondială și jucători străini care au devenit cetățeni pentru a putea concura pentru China la Cupa Mondială.

Dar bula s-a spart în 2020-21, deoarece unii dintre cei mai importanți investitori din fotbal, din sectorul imobiliar aflat în dificultate, s-au retras din acest sport, iar acesta a fost afectat de restricții severe în caz de pandemie și de o încetinire economică.

„Investigația a constatat că atmosfera condusă de bani, condusă de unele cluburi bogate și puternice, a fost un catalizator important pentru deteriorarea culturii fotbalistice din China”, se arată în documentar, dând ca exemplu Guangzhou Evergrande. Dezvoltatorul imobiliar Evergrande Group a vărsat miliarde în clubul de fotbal înainte ca acesta să ajungă în pragul colapsului în 2021.

Li, antrenor principal al echipei naționale între 2019 și 2021, a apărut, de asemenea, în documentar. El a declarat că, în calitate de jucător, a urât trucarea meciurilor, dar ca antrenor și-a dat seama că aceasta ar putea îmbunătăți șansele de victorie – și avansa în cariera sa.

„Odată ce obții succesul într-un mod greșit, devii din ce în ce mai disperat pentru mai mult succes”, a spus Li. „Acest mod devine apoi un obicei și, mai târziu, dezvolți chiar o anumită dependență față de el”.

Li a fost demis pentru performanța echipei naționale în preliminariile Cupei Mondiale și a fost primul din acest sport care a fost pus sub investigație de către organismul de supraveghere anticorupție, în noiembrie 2022. El a fost acuzat de mai multe capete de acuzare pentru luare de mită în luna august.

Fostul fundaș a obținut un „miracol” de opt victorii din nouă meciuri în sezonul de debut ca antrenor al lui Hebei China Fortune, reușind promovarea echipei în Superliga chineză în 2015. Clubul de fotbal Wuhan Zall a promovat în mod similar atunci când Li a fost managerul său în 2018.

Dar oficialul CCDI Luo Chuan, care a fost implicat în anchetă, a declarat în documentar că aceste succese au fost rezultatul mitei și al aranjării meciurilor.

Numai în ultimul meci al sezonului 2015, Hebei China Fortune a cheltuit aproximativ 14 milioane de yuani pentru a mitui adversarii de la Shenzhen Football Club – de la manager la jucători, a declarat în documentar președintele de atunci al echipei din Hebei, Meng Jing.

Li – prin intermediul antrenorului său asistent – i-a cerut jucătorului din Shenzhen, Li Fei, să împartă o mită de 6 milioane de yuani cu coechipierii săi cheie pentru a aranja meciul. Hebei China Fortune s-a impus cu 2-0, terminând pe locul al doilea la general și obținând promovarea în prima ligă.

Însă Li Fei a păstrat întreaga mită pentru el însuși – un detaliu care nu a ieșit la iveală până la investigația CCDI. „Nu m-am deranjat să întreb pe nimeni”, a spus el în documentar. „[Hebei China Fortune] avea multe avantaje și ar fi câștigat acel meci oricum”.

Li Tie a convins, de asemenea, Wuhan Zall să aranjeze meciuri pentru a promova când era managerul clubului, potrivit documentarului.

Acesta a declarat că o plată de 2 milioane de yuani pentru președintele CFA, Chen, „sponsorizată” de Wuhan Zall, și 1 milion de yuani pentru Liu Yi, secretarul general al CFA, i-au adus lui Li Tie postul de antrenor principal al echipei naționale.

Li Tie a semnat apoi un contract de 60 de milioane de yuani cu Wuhan Zall în schimbul selectării a patru jucători pentru prezențe internaționale, „dintre care niciunul nu era suficient de bun pentru a intra în echipa națională”, a declarat președintele clubului, Tian Xudong. „Am simțit că mi se înroșește fața de rușine când am văzut lista echipei naționale în acea zi”.

Du Zhaocai, fostul ministru adjunct al sporturilor care a fost arestat în octombrie, apare, de asemenea, în documentar. Acesta a spus că a acoperit meciurile trucate în cadrul unei anchete din 2022 după ce a primit zeci de milioane de yuani.

Cedând în timpul mărturisirii sale, Chen a spus că și-a asumat „principala responsabilitate în calitate de președinte al CFA”. „Trebuie să-mi recunosc vina și să-mi cer scuze tuturor fanilor chinezi de fotbal”, a spus el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...