G4Media.ro

Mii de persoane în stradă la Londra, pentru a cere încetarea focului…

Sursa foto: captura video

Mii de persoane în stradă la Londra, pentru a cere încetarea focului în Gaza / Acțiunea globală a implicat 30 de țări, inclusiv România / Trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de susţinere a unei organizaţii interzise

Mii de protestatari pro-Palestina au ieşit sâmbătă pe străzile Londrei, cerând o încetare a focului în Gaza, relatează dpa conform Agerpres. Aproximativ 1.700 de poliţişti au patrulat în capitala britanică în timp ce marşul se îndrepta spre Piaţa Parlamentului.

Trei persoane au fost arestate sub suspiciunea de susţinere a unei organizaţii interzise, ceea ce constituie o infracţiune în conformitate cu Legea privind terorismul, în timp ce două arestări au fost efectuate pentru „pancarte ofensatoare”. O a şasea arestare a fost făcută pentru posesie de autocolante care urmau să fie folosite pentru comiterea de infracţiuni.

Protestul, parte a unei zile globale de acţiune care a implicat 30 de ţări (inclusiv România), a avut loc după ce Marea Britanie şi SUA au efectuat atacuri aeriene împotriva bazelor houthi din Yemen. Gruparea rebelă susţinută de Iran a vizat în mod repetat transportul maritim comercial în Marea Roşie în contextul războiului declanşat de Israel împotriva Hamas după atacul din 7 octombrie 2023.

Mai mulţi protestatari au făcut referiri la acţiunea militară americano-britanică, iar deputata laburistă pentru circumscripţia Coventry South, Zarah Sultana, a descris atacurile aeriene ca fiind „ruşinoase, deplorabile şi mai mult decât inacceptabile”, adăugând că acestea „nu au fost în numele nostru”.

Printre ceilalţi vorbitori prezenţi s-au numărat fostul lider al Partidului Laburist Jeremy Corbyn şi preşedinta Sinn Fein din Irlanda, Mary Lou McDonald, care a cerut o „încetare imediată şi permanentă a focului”.

Husam Zomlot, ambasadorul palestinian în Marea Britanie, a acuzat guvernul britanic de „complicitate” cu Israelul. El a felicitat Africa de Sud pentru că a intentat un proces de genocid împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie a ONU.

La cel de-al şaptelea Marş Naţional pentru Palestina a participat şi micuţa Amal, o păpuşă uriaşă a unui copil refugiat sirian, care s-a alăturat unui grup de copii palestinieni. Păpuşa de 3,5 metri a devenit un simbol internaţional al drepturilor omului după ce a călătorit 8.000 de kilometri de la graniţa turco-siriană până la Manchester în iulie 2021.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează