G4Media.ro

Estonia anunță că nu prelungește permisul de ședere pentru liderul bisericii ortodoxe…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Mārtiņš Bruņenieks

Estonia anunță că nu prelungește permisul de ședere pentru liderul bisericii ortodoxe ruse: „Acțiunile sale reprezintă un risc de securitate”

Estonia a anunțat că nu va reînnoi permisul de ședere al șefului Bisericii Ortodoxe estoniene a Patriarhiei Moscovei, afirmând că cetățeanul rus reprezintă „un risc de securitate”, relatează The Guardian.

Potrivit AFP, poliția estoniană și poliția de frontieră au anunțat joi că permisul de ședere al mitropolitului Eugene nu va fi prelungit. Decizia înseamnă că liderul religios, al cărui nume legal este Valery Reshetnikov, trebuie să plece înainte ca actualul său permis să expire la 6 februarie.

„Statul estonian nu prelungește permisul de ședere al șefului Bisericii Ortodoxe Estoniene a Patriarhiei Moscovei”, a anunțat poliția estoniană și paza de frontieră. „Acțiunile sale reprezintă un risc de securitate pentru Estonia”.

Poliția a declarat că Mitropolitului Eugene i s-a cerut în repetate rânduri să nu mai justifice invazia Rusiei în Ucraina și să nu mai ia apărarea Kremlinului.

„Acțiunile și discursurile sale publice susțin agresorul și nu și-a schimbat comportamentul în ciuda avertismentelor”, a declarat Indrek Aru, șeful biroului poliției de frontieră din prefectura de nord.

O serie de politicieni estonieni au cerut ca Reshetnikov să fie expulzat în ianuarie 2023, după ce biserica a anunțat un serviciu comun de rugăciune „pentru pace” cu o mișcare politică pro-Kremlin numită Koos (Împreună).

Unul dintre liderii lui Koos, Aivo Peterson, a fost reținut după ce a vizitat părțile ocupate de Rusia în Ucraina și este anchetat pentru trădare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează