G4Media.ro

Financial Times: Națiunile arabe lucrează la un plan pentru a pune capăt…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

Financial Times: Națiunile arabe lucrează la un plan pentru a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas și a crea un stat palestinian/ Acordul ar putea stabili legături oficiale între Israel și Arabia Saudită

Statele arabe lucrează la o inițiativă menită să asigure încetarea focului și eliberarea ostaticilor din Gaza, ca parte a unui plan mai amplu care ar putea oferi Israelului o normalizare a relațiilor, dacă acesta va fi de acord cu măsuri „ireversibile” pentru crearea unui stat palestinian, scrie Financial Times.

Un oficial arab de rang înalt a declarat că speră să prezinte planul – care ar putea include premiul Arabiei Saudite de a formaliza legăturile cu Israelul – în câteva săptămâni, într-un efort de a pune capăt războiului dintre Israel și Hamas și de a preveni izbucnirea unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

Oficialii arabi au discutat planul cu guvernele american și european. Acesta ar include acordul națiunilor occidentale de a recunoaște în mod oficial un stat palestinian sau de a sprijini acordarea statutului de membru cu drepturi depline al ONU pentru palestinieni.

„Adevărata problemă este că este nevoie de speranță pentru palestinieni, nu poate fi vorba doar de beneficii economice sau de eliminarea simbolurilor ocupației”, a declarat oficialul de rang înalt.

Inițiativa vine în contextul în care Israelul se confruntă cu presiuni internaționale tot mai mari pentru a pune capăt ofensivei sale în Gaza asediată, iar SUA își intensifică eforturile diplomatice pentru a preveni o conflagrație mai amplă și face presiuni pentru o rezolvare pe termen lung a conflictului israeliano-palestinian prelungit.

Secretarul de stat american Antony Blinken a descris miercuri războiul din Gaza ca fiind „sfâșietor”, adăugând că este nevoie de un stat palestinian „care să ofere oamenilor ceea ce își doresc și să colaboreze cu Israelul pentru a fi eficient”.

Când ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan, a fost întrebat marți dacă Riadul va recunoaște Israelul ca parte a unui acord politic mai larg, el a răspuns „cu siguranță”.

„Suntem de acord că pacea regională include pacea pentru Israel, dar acest lucru s-ar putea întâmpla doar prin pace pentru palestinieni, printr-un stat palestinian”, a declarat el în cadrul unui grup de discuții la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Mai târziu, marți, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul rămâne concentrat pe asigurarea unui acord care să conducă la normalizarea relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul, ca parte a planurilor sale pentru perioada postbelică.

„Abordarea noastră este și rămâne concentrată pe trecerea la o mai mare integrare și stabilitate în regiune”, a declarat Sullivan la Davos. Dar există provocări multiple pentru asigurarea unui acord cu Israelul.

După atacul Hamas din 7 octombrie 2023, soldat cu cel puțin 1.200 de morți, oficialii israelieni au avertizat că războiul din Gaza va dura luni de zile, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a exclus colaborarea cu Autoritatea Palestiniană, susținută de Occident, și respinge o soluție cu două state.

În decembrie, Netanyahu a declarat că este „mândru” că a împiedicat crearea unui stat palestinian, afirmând că „toată lumea înțelege ce s-ar fi întâmplat dacă am fi capitulat în fața presiunilor internaționale și am fi permis un astfel de stat”.

Prim-ministrul prezidează cel mai de extremă dreapta guvern din istoria Israelului, care include coloniști sioniști religioși care cer în mod deschis anexarea Cisiordaniei.

Arabia Saudită se apropia de stabilirea de relații diplomatice cu Israelul înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, în schimbul acceptării de către SUA a unui pact de securitate cu Riadul și a susținerii dezvoltării ambițiilor nucleare ale regatului.

Oficialii americani și saudiți discutau, de asemenea, despre un element palestinian al acordului, care includea înghețarea extinderii coloniilor israeliene în Cisiordania, creșterea sprijinului pentru Autoritatea Palestiniană, care administrează părți limitate din teritoriul ocupat, și stabilirea unei căi către o soluție cu două state.

Înainte de izbucnirea războiului, Blinken avea programată o vizită la Riad la jumătatea lunii octombrie pentru a discuta planurile pentru palestinieni. Atacul Hamas și răspunsul Israelului în Gaza au perturbat acest proces.

Dar Arabia Saudită a precizat că, deși procesul a fost blocat, regatul nu a retras opțiunea de pe masă. De asemenea, s-a realizat că Riadul va trebui să obțină concesii mai mari din partea Israelului pentru palestinieni, inclusiv în Gaza, cu pași mai concreți în direcția creării unui stat palestinian.

„Am primit deja o schiță de la Autoritatea Palestiniană”, a declarat o persoană informată cu privire la discuții. „Acum, acel element trebuie să fie consolidat pentru ca acesta să fie viabil din punct de vedere politic în orice moment în viitor”.

Începând cu 7 octombrie, administrația Biden – cel mai fervent susținător al Israelului – a vorbit în mod repetat despre necesitatea unei soluții cu două state ca fiind singura opțiune pentru a oferi în cele din urmă securitatea pe care o dorește statul evreu.

Disponibilitatea Arabiei Saudite de a lua în considerare normalizarea relațiilor oferă potențial o importantă monedă de schimb cu Israelul, care a considerat relațiile diplomatice cu regatul ca fiind marele premiu în eforturile sale de a dezvolta legături cu statele arabe. Regatul bogat în petrol se evidențiază ca lider al lumii musulmane sunnite și custode al celor două locuri cele mai sfinte ale islamului.

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, liderul de zi cu zi al națiunii, a ținut să normalizeze legăturile cu Israelul, în timp ce conduce un program ambițios de dezvoltare a regatului conservator într-un centru financiar, comercial și turistic. Acum, la fel ca alte state arabe, Riadul este îngrijorat de riscul ca războiul dintre Israel și Hamas să provoace o conflagrație regională care să se extindă dincolo de granițe, precum și de pericolul ca devastarea din Gaza să radicalizeze o nouă generație de tineri arabi.

Liderii saudiți și-au exprimat indignarea față de ofensiva israeliană din Gaza, care a ucis peste 24.000 de persoane, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății, a crescut riscul de foamete în fâșie și a transformat zone din enclavă în pustietăți pline de moloz. Aceasta s-a alăturat în mod repetat apelurilor pentru o încetare imediată a focului în Gaza.

Blinken a declarat miercuri că depinde de Israel să „profite de oportunitatea pe care credem că o are”, afirmând că această criză reprezintă „un punct de inflexiune” pentru Orientul Mijlociu care necesită decizii dificile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...