În toată Europa, fermierii își arată furia față de deciziile Comisiei Europene și consecințele invadării Ucrainei de către Rusia
Analiză a publicației franceze La Tribune, preluată de Rador Radio România:
Cererile fermierilor variază de la țară la țară, dar toată lumea este furioasă. Din Țările de Jos până în România, trecând prin Germania și Franța, sunt în frământări din cauza prețului combustibilului, a concurenței ucrainene și a constrângerilor europene. O revoltă pe care Comisia Europeană speră să reușească să o calmeze în această săptămână prin organizarea unui „dialog strategic”.
Fermierii francezi nu sunt singurii care luptă în prezent împotriva guvernului lor. Și printre vecinii europeni – Germania, Olanda, România, Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria – revolta se manifestă. Privire de ansamblu asupra motivelor furiei.
Franța/Germania: aceeași luptă
În Franța, de joia trecută, fermierii blochează autostrăzile din sud-vest și se adună în sensurile giratorii. Alte acțiuni sunt planificate pe parcursul întregii săptămâni la apelul principalului sindicat agricol, FNSEA. Pentru a încerca să potolească furia fermierilor, premierul Gabriel Attal îl va primi luni, la ora 18.00, pe președintele său, Arnaud Rousseau, alături de omologul său din Tinerii Fermieri (JA) Arnaud Gaillot. Acesta din urmă a declarat la France 2 că, dacă guvernul „nu este prezent”, „am putea fi în zorii unei mari mișcări agricole”.
Fermierii protestează împotriva creșterii costurilor de producție și a obligațiilor de mediu. La fel ca vecinii lor germani, care sunt mobilizați deja de câteva săptămâni. Pe lângă aceste două puncte cheie, ei se ridică împotriva poverii administrative impuse fermelor lor și, de asemenea, împotriva reformei impozitării motorinei agricole. În detaliu, aceasta prevede din 2026 eliminarea unei scutiri de care beneficiau.
Pe acest subiect, au obținut angajamente de la guvernul german. Guvernul de coaliție de guvernământ, care reunește social-democrați, ecologiști și liberali, a fost de acord să eșaloneze eliminarea scutirii până în 2026 și promite mai puțină birocrație. Dar îi va fi dificil să facă mai mult într-un moment în care trebuie să economisească câteva miliarde din cheltuieli bugetare pentru a se conforma unei decizii a judecătorilor constituționali.
Din Ţările de Jos până în Europa de Est
Din Olanda, cu aproape 18 milioane de locuitori, al doilea exportator mondial de produse alimentare după Statele Unite, a pornit revolta lumii agricole în iunie 2022. În Țările de Jos, un proiect guvernamental de reducere a emisiilor de azot prin reducerea numărul de animale a scos mii de fermieri olandezi în stradă. Conducând tractoarele, au blocat autostrăzi și au protestat în fața caselor liderilor politici.
După luni de protest, revolta împotriva executivului a dus la un progres electoral al unui tânăr partid care reunește fermieri, „Mișcarea Fermierilor-Cetățeni” (BBB), care a intrat în forță în Senat în martie 2023, dar în cele din urmă a câștigat mai puțin decât se aștepta la alegerile generale din noiembrie.
„Exasperarea” s-a extins în ultimele luni și în Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Bulgaria. Producătorii denunță în esență „concurența neloială” a Ucrainei, acuzată că a subcotat prețul cerealelor. Pentru că, în urma ofensivei ruse, UE a suspendat taxele vamale în mai 2022 la toate produsele importate din Ucraina și a creat „coridoare de solidaritate” pentru a permite Kievului să-și tranziteze stocurile de cereale. Doar că multe produse alimentare au ajuns să se acumuleze la vecinii săi europeni.
Ridicându-se împotriva acestui aflux de grâu sau porumb, fermierii bulgari și români și-au scos tractoarele pentru a bloca punctele de frontieră cu Ucraina. În Polonia, protestele au dus la demisia, în aprilie 2023, a ministrului agriculturii. Acest lucru nu le-a potolit furia: operatorii polonezi au început să blocheze punctele de trecere cu Ucraina în noiembrie, alături de transportatori. Fermierii și-au suspendat blocada pe 6 ianuarie, după un acord cu guvernul polonez, care prevede subvenții. În România, fermierii nu slăbesc nici ei presiunea asupra guvernului, manifestând din nou pe 14 ianuarie împotriva taxelor considerate exorbitante.
Comisia Europeană trebuie să-și dezvăluie în curând intențiile cu privire la reînnoirea scutirii vamale, care expiră în iunie.
Spre o generalizare pe tot continentul?
Contagiunea ar putea afecta alte țări din Europa. „Sindicatele italiene și spaniole (sindicatele agricole) vorbesc și despre demonstrații”, spune președinta Comitetului organizațiilor profesionale agricole din Uniunea Europeană, Christiane Lambert.
În Regatul Unit, producătorii de fructe și legume au manifestat luni în fața Parlamentului. Ei protestează împotriva contractelor de cumpărare care îi leagă de marii distribuitori en-gros și pe care le consideră „nedrepte”. Ei cred că doar o reglementare puternică impusă de guvernul britanic va permite fermierilor să obțină contracte mai bune cu marii retaileri.
Întâlnire la nivel înalt joi
Dacă fiecare țară are propriile motive, toate aceste situații rezultă dintr-o „acumulare de decizii proaste”, potrivit Christianei Lambert, președinta Comitetului Organizațiilor Profesionale Agricole. „Comisia Europeană nu-i ascultă pe fermieri”, regretă ea într-un interviu acordat „La Tribune Dimanche”.
„În întreaga UE, asistăm la o acumulare de reglementări (…) Aceasta se adaugă consecințelor crizei din sănătate Covid și ale războiului din Ucraina: creșteri ale costurilor de producție și perturbări ale fluxurilor comerciale”, adaugă ea.
Bruxelles-ul va încerca să demonstreze contrariul organizând un „dialog strategic” joi. Organizațiile agricole, dar și sectorul agroalimentar, ONG-uri și experți se vor întâlni pentru a dezamorsa furia lumii rurale. O inițiativă confirmată abia la sfârșitul săptămânii trecute, dar pe care președinta executivului european, Ursula von der Leyen, o promisese în septembrie, cerând „mai puțină polarizare” și asigurând că „agricultura și protecția naturii pot merge mână în mână”. În program: venitul fermierilor, sustenabilitatea practicilor, inovația tehnologică, competitivitatea – teme care vor fi discutate în prealabil de miniștrii agriculturii, marți, la Bruxelles. (Traducere: Gabriela Sîrbu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank