G4Media.ro

Prima sarcină de rinocer prin fertilizare in vitro din lume ar putea…

Sursa foto: Pexels

Prima sarcină de rinocer prin fertilizare in vitro din lume ar putea salva specia / Complicațiile unui proiect pentru supraviețuirea rinocerului alb nordic, specie din care mai trăiesc doar două femele

O descoperire în materie de fertilitate a oferit speranța de a salva rinocerul alb nordic de la dispariție – mai sunt doar două exemplare pe planetă. Oamenii de știință au realizat prima sarcină de rinocer prin fertilizare in vitro din lume, transferând cu succes un embrion de rinocer creat în laborator într-o mamă surogat, relatează BBC.

Procedura a fost efectuată cu rinoceri albi sudici, o subspecie înrudită cu rinocerii albi nordici.

Următorul pas este repetarea acestei proceduri cu embrioni de rinocer alb nordic.

„Realizarea primului transfer de embrioni reușit la un rinocer este un pas uriaș”, a declarat Susanne Holtze, om de știință la Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research din Germania, care face parte din proiectul Biorescue, un consorțiu internațional care încearcă să salveze această specie.

„Dar acum cred că, odată cu această realizare, suntem foarte încrezători că vom putea crea rinoceri albi nordici în același mod și că vom putea salva specia.”

Rinocerii albi nordici se găseau cândva în toată Africa Centrală, dar braconajul ilegal, alimentat de cererea de corn de rinocer, a eliminat populația sălbatică.

În prezent, au mai rămas doar doi rinoceri: două femele, Najin și fiica ei, Fatu. Ambele foste animale de la grădina zoologică sunt ținute în condiții de maximă securitate la Ol Pejeta Conservancy din Kenya.

Incapabilă să se reproducă, specia a dispărut din punct de vedere tehnic. Dar acum, echipa Biorescue a apelat la știința radicală a fertilizării pentru a readuce aceste animale de pe marginea prăpastiei.

Aceștia și-au început activitatea folosind rinoceri albi sudici. Această rudă apropiată a rinocerilor albi din nord are o populație de mii de exemplare și este considerată un succes în materie de conservare, deși este încă amenințată de vânătoarea ilegală.

Proiectul a durat ani de zile și a trebuit să depășească multe provocări: de la a afla cum să colecteze ovule de la animale de două tone, până la crearea primilor embrioni de rinocer în laborator și încercarea de a stabili cum și când să îi implanteze.

A fost nevoie de 13 încercări pentru a obține prima sarcină viabilă prin fertilizare in vitro cu rinoceri albi sudici.

„Este o mare provocare la un animal atât de mare, în ceea ce privește plasarea unui embrion în interiorul tractului reproducător, care are aproape 2 metri în interiorul animalului”, a declarat Susanne Holtze pentru BBC News.

Embrionul, care a fost realizat folosind un ovul de la o femelă de rinocer alb sudic de la o grădină zoologică din Belgia și fertilizat cu spermă de la un mascul din Austria, a fost transferat într-o femelă sudică surogat din Kenya, care a rămas însărcinată.

Succesul a fost însă urmat de o tragedie.

După 70 de zile de sarcină, mama surogat a murit după ce a fost infectată cu Clostridia – o bacterie care se găsește în sol și care poate fi mortală pentru animale.

Moartea a fost o lovitură pentru echipă – o autopsie a arătat că fătul de sex masculin de 6,5 cm se dezvolta bine și avea 95% șanse să se nască viu.

Dar a arătat că tehnica a funcționat și că o sarcină viabilă prin FIV cu rinoceri este posibilă. Acum, următorul pas este de a încerca acest lucru folosind embrioni de rinocer alb nordic.

Există doar 30 de astfel de embrioni prețioși, depozitați în azot lichid în Germania și Italia.

Aceștia au fost creați folosind ovule recoltate de la Fatu, femela mai tânără din Kenya, și spermă recoltată de la doi masculi de rinocer alb nordic înainte de a muri.

Cu toate acestea, nașterea unui pui de rinocer alb nordic va necesita o altă premieră științifică.

Niciunul dintre ultimii doi rinoceri albi nordici supraviețuitori nu poate purta o sarcină din cauza unei combinații de vârstă și probleme de sănătate. Așa că, în schimb, embrionul va fi implantat în uterul unui rinocer alb din sud, care va fi un surogat.

FIV la o subspecie nu a mai fost încercată până acum, dar echipa este încrezătoare că va funcționa.

Profesorul Thomas Hildebrandt, director al Liebniz IZW și șef de proiect pentru consorțiul Biorescue, a declarat: „Cred că situația rinocerului alb nordic este destul de privilegiată pentru transferul de embrioni, deoarece avem un primitor înrudit – astfel încât harta lor internă este aproape aceeași.”

Echipa Biorescue speră să implanteze embrionii în lunile următoare. Ei doresc ca puiul să se nască în timp ce unii rinoceri albi nordici sunt încă în viață.

„Vrem să păstrăm comunicarea socială, moștenirea socială a rinocerului alb nordic, punând primul pui pe pământ, astfel încât să poată învăța limbajul de la ultimii doi rinoceri, să învețe cum să se comporte de la ei”, a explicat profesorul Hildebrandt.

Cercetătorii sunt conștienți de faptul că adăugarea de noi animale prin fertilizare in vitro nu va salva această specie – nu ar exista suficientă diversitate genetică.

Astfel, ei lucrează în același timp la o tehnică și mai experimentală, încercând să creeze spermă și ovule de rinocer din celule stem, pentru a produce embrioni.

Din nou, acest lucru va necesita timp și vor exista multe provocări științifice care trebuie depășite.

Unii experți în fauna sălbatică susțin, de asemenea, că ar fi mai bine, decât să se investească mai mulți bani și resurse într-o specie care este ca și pierdută, să se investească pentru a salva specii mai viabile.

Cu toate acestea, Jan Stejskal, coordonatorul proiectului BioRescue de la Safari Park Dvur Kralove din Republica Cehă, de unde Najin și Fatu erau originari, a declarat: „Un lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că în spatele dispariției rinocerului alb nordic se află omul. Nu din cauza unei presiuni evolutive, ci din cauza lăcomiei, din cauza consumului unui corn de rinocer”.

„Deci, într-un fel, suntem responsabili și, dacă avem o tehnică care ne poate ajuta să îi salvăm, atunci cred că avem responsabilitatea de a o folosi și de a încerca să îi salvăm.”

Samuel Mutisya, șeful departamentului de cercetare și conservare a speciilor de la Ol Pejeta, a adăugat că rinocerii albi nordici sunt o parte esențială a ecosistemului, iar echipa „s-a angajat să facă tot ceea ce este omenește posibil pentru a hrăni, proteja și recupera specia”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează