G4Media.ro

Bulgaria: UE are nevoie de un sistem care să garanteze stabilitatea veniturilor…

Foto: Arhivă personală/ George Eduard Chiriță

Bulgaria: UE are nevoie de un sistem care să garanteze stabilitatea veniturilor agricole

Sprijinul pentru fermierii europeni trebuie să fie echitabil, astfel încât să nu existe inegalități pentru fermierii din UE. Acest lucru a fost declarat de ministrul bulgar al Agriculturii și Alimentației, Kiril Vâtev, la o reuniune a Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit, la Bruxelles, Belgia, în cadrul unei dezbateri asupra informațiilor prezentate de Comisia pentru Dialogul Strategic privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană, transmite 24Chasa, citată de Rador Radio România.

„În fața provocărilor tot mai mari, UE are nevoie de un sistem stabil care să garanteze securitatea livrărilor și o accesibilitate a alimentelor pentru cetățeni, precum și stabilitate a veniturilor fermierilor. Cu toții știm în câte state membre sunt în prezent proteste ale fermierilor și acest fapt pune întrebări extrem de serioase cu privire la actuala Politică Agricolă Comună și fixează obiective foarte serioase pentru viitorul politicii agricole a Europei”, a spus ministrul Vâtev.

El a subliniat importanța asigurării securității în afaceri, durabilitate în cerințele legislative, simplificare, un caracter sistemtic și logic legat de cerințe. De asemenea, trebuie găsit un echilibru între ambițiile în creștere ale Uniunii în materie de mediu și climă și asigurarea durabilității economice de-a lungul lanțului agroalimentar.

Vâtev a mai subliniat că noile tehnologii și inovații pot crește productivitatea și competitivitatea și, în același timp, pot reduce dependența energetică și emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, sunt necesare eforturi suplimentare semnificative pentru a reduce vulnerabilitatea sistemului agroalimentar european și dependența acestuia de aprovizionarea externă cu materii prime și materiale de producție de bază – îngrășăminte, preparate de protecție a plantelor, furaje și gaze naturale, a adăugat el.

Ministrul Agriculturii a comentat că scopul principal al dialogului strategic pe temele stabilite ar trebui să fie realizarea unui echilibru între bunăstarea economică a fermierilor, protecția mediului și corectitudinea publică.

În cadrul Consiliului, a fost prezentată și poziția Bulgariei legat de informațiile prezentate de delegația Poloniei cu privire la necesitatea includerii în noul Regulament privind măsurile comerciale autonome (ATM) pentru Ucraina de soluții eficiente pentru a preveni importurile excesive de produse agricole din Ucraina și impactul negativ asupra sectorului agricol al UE și al statelor sale membre, în special cele care se învecinează cu Ucraina.

Bulgaria sprijină documentul Poloniei și propunerile incluse în acesta. Poziția țării este că viitoarea propunere de regulament ar trebui să includă prevederi privind proceduri accelerate în temeiul clauzelor de protecție și posibilitatea aplicării măsurilor regionale de protecție în cazul unor șocuri pe piețele mai multor sau unui singur stat membru. Potrivit unui raport prezentat în prezent de Comisia Europeană, între 2014 și 2023, Uniunea Europeană a asigurat 2,5 miliarde de euro ca sprijin de urgență fermierilor europeni.

Datele arată că fermierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au primit anul trecut un total de 156,3 milioane de euro din suma totală din cauza impactului importurilor de mărfuri agricole din Ucraina, a informat BTA.

În total, CE a introdus 63 de măsuri de urgență pentru a sprijini fermierii europeni afectați de recolta slabă, prețuri mici, costuri de producție crescute sau lanțuri de aprovizionare întrerupte. Raportul a fost prezentat în ajunul deciziei așteptate a Comisiei de a oferi, în caz de nevoie, sprijin suplimentar fermierilor din țările UE care au graniță cu Ucraina. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează