Columbia, devastată de 31 de incendii de pădure, cere ajutor internaţional / „Catastrofă naturală” declarată pe 87% din suprafaţa ţării / 40,4°C în cea mai rece lună din an
Columbia cere ajutor internaţional în lupta împotriva a 31 de incendii de pădure care devastează mai multe regiuni, în care au ars 600 de hectare, şi capitala Bogota, unde flăcările se apropie de o zonă rezidenţială, relatează AFP, preluată de News.ro.
Preşedintele Gustavo Petro a declarat în faţa presei că a ”activat protocoale de cerere de asistenţă internaţională” pentru ca Columbia să poată lupta împotriva celor 31 de incendii care au distrus miercuri 600 de hectare de pădure.
Potrivit Institutului de Hidrologie, Meteorologie şi Studii de Mediu (IDEAM), 87% din suprafaţa ţării – declarată miercuri în stare de ”catastrofă naturală” – este expusă unui ”risc maxim” de incendii.
Petro anunţă că Statele Unite, Chile, Peru şi Canada au răspuns pozitiv cererilor de ajutor ale Columbiei, pentru a opri înaintarea flăcărilor.
În total, 31 de incendii sunt active în cinci regiuni din ţară, potrivit Protecţiei Civile (UNGRD). Patru dintre ele devastează în zona capitalei, unde un incendiu pe Dealul Cable, la periferia de est a oraşului, s-a extins la arbori într-un cartier rezidenţial.
Aer poluat de fum
”Rafale de vânt l-au apropiat, însă este la peste 800 de metri de case. Îl monitorizăm (…). dacă este necesar, vom lua măsuri de evacuare”, a anunţat joi seara primarul Bogotei, Carlos Fernando Galan.
”Săptămânile viitoare vor fi dificile. Azi am văzut câţiva nori, dar nu vedem în continuare posibilitatea unor precipitaţii”, a adăugat el.
La căderea nopţii, fumul învăluia centrul capitalei, cu opt milioane de locuitori, în care peste 300 de pompieri, militari şi salvatori au fost trimişi să lupte împotriva flăcărilor.
Primarul a îndemnat ”populaţia din jurul zonelor incendiate să poarte măşti de protecţie” şi a anunţat închiderea şcolilor şi unei universităţi afectate de fum.
”Fumul se simte puternic. Îl simţim coborând pe gât”, declară AFP o vânzătoare stradală, Blanca Galindo, în vârstă de 69 de ani, la Bogota, unde numeroase persoane poartă mpşti de protecţie.
Primăria a recomandat să se evite exerciţiile fizice în aer liber, închiderea ferestrelor în anumite zone şi să se pună prosoape umede la uşi.
Secetă record
Aviaţia Civilă a anunţat că primul terminal aerian din America Latină ca volum de marfă funcţiona ”cu restricţii”, din cauza fumului degajat şi a ceţii matinale, însă situaţia este ”î=n curs de normalizare”.
Aproximativ 138 de zboruri au fost afectate joi dimineaţa de întârzieri, dintre care 48 au fost anulate sau redirecţionate către alte aeroporturi.
Animale sălbatice, păsări, veveriţe şi ratoni au fost văzute refugiindu-se în zone urbane.
Columbia, cunoscută prin biodiversitatea sa, se confruntă cu influenţa fenomenului climatic El Niño, cu canicule-record, secetă şi incendii.
”Această lună ianuarie se anunţă drept cea mai caldă, potrivt datelor istorice de care dispunem”, a anunţat într-o conferinţă de presă directoarea Ideam, care înregistrează temperaturile în şară de 30 de ani, Ghisliane Echeverry.
Nouă oraşe din nord, centru şi est au înregistrat marţi temperaturi-record, care au atins 40,4°C, potrivit Ideam, în contextul în care ianuarie este în mod normal cea mai rece lună a anului.
”La ora actuală, 62 de municipalităţi sunt în situaţie de stres hidric, adică unde capacitatea apei dulci a egalat sau este mai mică decât cererea populaţiei”, a subliniat Petro.
Începând din noiembrie, 336 de incendii de pădure au fost înregistrate în 174 de municipalităţi, iar cel puţin 6.618 de hectare de vegetaţie au fost devastate, potrivit Protecţiei Civile columbiene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu