Peștele clovn ar putea fi capabil de matematică simplă / Un studiu sugerează că animalele pot număra dungile pe alți pești, deși unii experți sunt sceptici
În afară de un anumit film Pixar, peștii clovn sunt cel mai bine cunoscuți pentru dungile lor albe strălucitoare. Se pare că nu suntem singurii care acordăm atenție acestor modele. Un nou studiu a descoperit că înotătorii observă când alți pești clovn prezintă același număr de linii albe ca și ei, sugerând că ar putea fi capabili să folosească numărătoarea rudimentară pentru a-și recunoaște colegii, relatează Science.com
Până în prezent, în regnul animal, abilitățile de numărare sunt cunoscute pentru a ajuta la obținerea unor mese mai mari sau pentru a găsi siguranță în grupuri de dimensiuni mari, spune Brian Butterworth, cercetător în neuroștiințe cognitive la University College London. Dar este posibil ca peștele clovn să fi descoperit încă o altă „valoare” a numerelor: identificarea.
Noul studiu, publicat astăzi în Journal of Experimental Biology, sugerează că peștii clovn pot număra până la trei dungi ale altor pești. Astfel, aceștia îi pot identifica pe cei care au cele mai mari șanse să le amenințe casa și ordinea socială.
În ciuda aspectului lor drăguț, peștii clovn sunt cunoscuți ca fiind agresivi. Atunci când observă un membru al speciei lor care se apropie de locuința lor de anemonă cu tentacule, atacă, mușcă și alungă intrusul.
Loviturile nu se limitează la alți pești. Justin Rhodes, cercetător în neuroștiințe marine la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, spune că a fost mușcat atât de tare de un pește clovn în timp ce făcea scufundări, încât a sângerat. „Acestea sunt literalmente printre cele mai agresive animale de pe planeta noastră”. Dar tocmai noii veniți din propria lor specie sunt cei care amenință ordinea socială a unui grup, spune el. „Ei nu vor ca cineva să vină și să le ia locul în rând.”
Cu toate acestea, există 28 de specii diferite de pești clovn. Așadar, cum disting animalele uber-teritoriale între prieteni și dușmani?
Kina Hayashi, ecologist marin la Institutul de Știință și Tehnologie din Okinawa, s-a întrebat de mult timp dacă acest lucru are legătură cu dungile lor. În funcție de specie, peștele clovn poate avea între zero și trei dungi, de la burtă la coloană sau de la nas la coadă. Cercetările anterioare au sugerat că peștii acordă o atenție deosebită acestor modele. Într-un studiu din 2022, Hayashi a constatat că peștii clovn au petrecut mai mult timp mușcând și urmărind pești momeală din lemn cu același număr de dungi care mergeau în aceeași direcție ca și ale lor.
Ea a început apoi să se întrebe dacă peștii puteau de fapt să numere aceste dungi. Așa că Hayashi și colegii săi au plasat 50 de pești clovn comuni (Amphiprion ocellaris) tineri, crescuți în laborator – care prezintă modelul portocaliu cu trei dungi „Nemo” – în acvarii individuale. Apoi, cercetătorii au adăugat individual în acvariu un alt pește clovn comun și trei specii diferite de pește clovn crescut în laborator; toți au fost protejați în interiorul unei cutii transparente și rezistente la mirosuri.
Intrușii interspecii aveau diferite amestecuri de portocaliu și negru și de la una până la trei dungi, inclusiv unul cu o singură dungă asemănătoare cu cea a unui sconcs în partea superioară. Peștii „nativi” nu puteau să îi alunge sau să îi muște pe intruși, dar puteau totuși să se grăbească cu ei și să îi privească în jos. Și asta s-a întâmplat atunci când noii veniți aveau același număr de dungi ca și peștii clovn rezidenți.
În continuare, echipa lui Hayashi a plasat alți 120 de pești clovn comuni în grupuri de câte trei în acvarii separate. După o săptămână de cunoaștere reciprocă, grupurile de pești clovn s-au întâlnit cu un al patrulea „pește” – o momeală din rășină portocalie, fie de culoare solidă, fie vopsită cu una, două sau trei dungi verticale albe conturate în negru. Cercetătorii au atârnat fiecare impostor în acvariu cu ajutorul unui fir de pescuit.
Prezența dungilor a contat în mod clar, spune Hayashi. Peștii clovn au urmărit agresiv și au mușcat momelile cu trei dungi de 10 ori mai des decât pe cele fără dungi. În mod critic, numărul de dungi a contat: Atacurile asupra momelilor cu trei dungi au fost de două ori mai frecvente decât asupra modelelor cu o singură dungă și de 1,3 ori mai frecvente decât asupra modelelor cu două dungi.
Descoperirile sugerează că peștii clovn nu numai că numără, dar folosesc această abilitate pentru a-și proteja locuințele împotriva altor pești din propria lor specie, relatează echipa lui Hayashi.
Studiul aruncă o lumină importantă asupra modului în care peștii clovn își selectează propria specie, spune Rhodes. Chiar și așa, el se întreabă dacă animalele numără cu adevărat sau doar observă mai multă culoare albă la peștii invadatori.
Acest lucru este puțin probabil, spune Hayashi. Peștii clovn din studiile sale anterioare nu au reacționat doar la culoarea albă, spune ea.
Lucrările ulterioare ar putea stabili cu exactitate capacitatea de calcul a peștilor clovn, adaugă Butterworth. Un experiment care să meargă dincolo de dungi ar putea fi de ajutor. „Ar putea [acești pești] să învețe, de exemplu, să prefere două pătrate în locul a trei pătrate?”, întreabă el.
Alonso Delgado, un biolog evoluționist marin la Universitatea de Stat din Ohio, consideră că lucrarea este convingătoare. Este logic ca peștii să evolueze o abilitate atât de utilă pentru a-și apăra teritoriul.
Dacă Hayashi poate dovedi că peștii clovn numără într-adevăr, ea vrea să afle în continuare dacă se nasc cu această abilitate. Dacă nu, spune ea, ar putea fi ceva ce învață.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank