G4Media.ro

SURSE: PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

SURSE: PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare / Cel mai probabil vor candida separat la locale / Decizia finală ar urma să fie luată miercuri

PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide, care au participat duminică la negocieri. Discuțiile s-au întins pe durata a aproape 7 ore. La capătul acestora nu s-a luat o decizie clară, însă toate informațiile indică faptul că PSD și PNL au convenit asupra principiilor mari: comasarea alegerilor locale, programate în septembrie, cu cele europarlamentare, care vor avea loc în 9 iunie.

Cele două mari partide, care fac parte din familii politice diferite (PSD – socialiștii europeni, PNL – popularii europeni), vor candida la europarlamentare pe o listă comună, care ar urma să fie deschisă de candidat PSD. Nu este clar în acest acest moment care va fi ponderea celor două partide pe locurile eligibile. În total, România are 33 de locuri de europarlamentar.

Nu s-a stabilit încă nici cine va deschide lista pentru europarlamentare. Un alt principiu asupra căruia s-ar fi convenit duminică este candidatul la prezidențiale: tema nu va mai fi discutată acum, ci după europarlamentare. Decizia finală ar urma să fie luată miercuri, după revenirea liderului PNL, Nicolae Ciucă în țară. Acesta se află într-o vizită oficială în  Spania, unde se va întâlni cu președintele Senatului, cu liderul Partidului Popopular spaniol și cu comunitatea de români.

Vom reveni cu detalii

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Urmeaza crearea noului partid comunist roman (ca oricum nu s-a desfiintat deloc doar camuflat) daca rusia ocupa ucraina…

  2. De ce nu se unesc, ca sa stiu si noi cum sta treaba? Nu ca nu am sti…

  3. Daca la alegerile europarlamentare PSD si PNL, doua partide ideologic deosebite, din familii politice europene diferite, vor candida pe liste comune, inseamna ca PNL chiar sta dezastruos in sondaje.
    Si mai inseamna ceva: ca lupta pt un candidat unic din partea PSD al celor doua partide nu s-a incheiat inca.
    PNL continua sa cada, sa devina tot mai insignifiant pe scena politica.

  4. S-au inteles lichelele pe ciolan?

    • Nu.Numai s au limpezit apele pentru tataia JK ce se viseaz la Bruxelles. Dar nu e singur in visul sau e asistat de o hoarda de oameni aflati n jurul sau care se cred zei.

      Sa ne fereasca Dzeu de malaci popandai care se cred zei.

  5. Dar unde sunt cei care zic: „Nu mergeți la Vot! N-ai cu cine Vota!”???
    Ohh știu! La TV și radio sub forma Cârtițelor de Presă. Da, băieți și fete, urmează să se deconspirarea cârtițelor de presă.
    Unde vedeți mesajele de mai sus, acolo veți ști că ceva pute rău de tot.

  6. Tara sta cu sufletul la gura, vad oameni pe strada care cad in gropi absorbiti fiind de grija pe care o poarta Partidului. Va multumesc ca negociati cu gandul la bunastarea romanilor si ne-deranjarea lor cu prea multe alegeri.

  7. Cum rămâne cu termenul de 20 februarie până la care se putea decide comasarea,termen vehiculat în spațiul public,căci deja miercuri suntem în 21 februarie.Afectează din punct de vedere legal decizia care se va lua?

    • Ti se pare ca se impiedica astia de niste legi ? Daca interesul lor e sa fie comasate, vor fi comasate.

    • Daca nu este 20 si este 21, exista un pericol real de a afecta STA-BI-Li-Ta-TEA.

  8. PSD a realizat ca nu poate lasa PNL-ul sa moara, caci raman fara un aliat comod, cu care pot face ce vor la guvernare. Lista comuna va ascunde cumva scorul mizerabil la care a ajuns PNL-ul, aflat deja in cadere libera.

    Oricum anul asta va consemna faptul ca PNL nu mai exista, de facto, ca partid principal in Romania. A ajuns o anexa comoda a PSD, de genul PC, UNPR sau ALDE, buna doar de colectat ceva voturi din afara bazinului clasic PSD.

  9. Apoi să-mi explice și mie cineva ,că nu înțeleg sau poate cine știe nu gândesc eu logic.Listele comune de la europarlamentare permit ca în cadrul procedurii de vot să fie ales numai unul sau unii din membrii de pe listă?

    • Nu, tu votezi lista, chiar dacă îți place sau nu vreun candidat, nu poți alege. E șaorma cu de toate. Ce spui tu acolo e vot uninominal care s-a încercat în trecut și a fost și mai rău, însă la europarlamentare decide UE și ei merg pe liste

  10. Ce se întâmplă în caz de comasare dacă o persoana vrea să candideze și la alegerile europarlamentare și la cele locale și apoi să opteze ce alege,din punctul de vedere al procedurii reglementate de vot?Îi este îngrădit sau nu dreptul de a fi ales/aleasă?

  11. Nici dacă vor candida amândoi pe același loc nu au șanse; sunt prea incapabili! Părerea mea. Cel mult, pot să conducă o asociație de bloc, dacă aparține de vreo primărie, nu cele private.

  12. Un circ penibil, mediatizat excesiv mai ales pe G4m. Era evident ca se vor intelege si vor ajuta si UDMR ul sa treaca pragul de 5% pt parlamentare, pt ca nu-i sigur ca vor avea majoritate cu un pnl atat de slab.

  13. Foarte bine! Asta inseamna ca ma voi duce si-mi voi anula buletinul de vot avand grija sa scriu si mascari in dreptul PNL. Asa, de-al dracu.

  14. Dacă așa se face politica azi, mulțumesc, nu! Asta este de Balaceanca!

  15. Deci comasam europrlamentarele cu localele si la una sunt impreuna dar in aceeasi zi apar pe liste separate la locale. In Campania ptr europarlamentare sunt ca fratii si mai departe unde se inscriu la s&d sau in ppe???? Dar la locale psd si pnl se vor balacarii …Clar ca cele doua sabii nu incap in aceeSi teaca…

    Cred ca domnul Tapalaga e om serios si scrie serios altfel pare o maaaareee gluma.

  16. „Decizia finală ar urma să fie luată miercuri” sau vă anunțăm noi când.
    Boală lungă, moarte sigură.
    Dă Doamne!

  17. După mine proiectele de legi elaborate pentru comasarea alegerilor europarlamentare și locale sunt neconstituționale,căci încalcă principiul previzibilității , stabilității și securității raporturilor juridice definit de art.1 al.5 din Constituție și recomandările Comisiei de la Veneția, prin modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înaintea scrutinului electoral(în concret cu numai trei-patru luni),sens în care CCR s-a pronunțat în acest sens și cu această motivație prin decizia 51/2012,care prin argumentație juridică vizează procesul de comasare în general ,cu referire și la confuzia și deruta create în rândul alegătorilor prin multiplicarea sau numărul sporit de buletine de vot puse în circulație pentru votare ,făță de cele hărăzite scrutinului sorocit a se desfășura la data programată.Deci eu cred că legea adoptată de Parlament pe repede înainte nu va trece cde examenul CCR,iar dacă e adoptată prin OUG se încalcă iar Constituția,căci în materie de legi organice nu poți face modificări prin OUG și nu este demonstrată nici urgența situației,sens în care, dacă se adoptă OUG, Avocatul Poporului este în drept să o atace la CCR.

  18. Dintr-o dată alegătorul se pomenește cu 5 buletine de vot în loc de unul căt era hărăzit pentru scrutinul organizat la termenul planificat pentru europarlamentare(pentru primari,consilieri locali,consilieri județeni ,președinți de consilii județene).Cum să nu se producă derută și confuzie în procesul electoral.Și pentru toate acestea ești nevoit să modifici pe repede înainte și Codul administrativ,afectând și aici principiul previzibilității,stabilității și securității raporturilor juridice definit de Constituție.Cum explici tu legiuitor termene atât de lungi pentru preluarea mandatelor de către aleșii locali de 120 de zile?Dacă alegerile ar fila termen se justifică cele 120 de zile altfel decât prin deturnare de la scopul legii?